utvald

Grötbullar

grötbullar1 grötbullar3 grötbullar8

Ett av de saftigaste och godaste bröden som jag bakat, enligt mina barn! De älskar dessa frallor! Gröten i degen gör bullarna oerhört mjuka och härliga. Om du har havregrynsgröt över efter frukosten kan du passa på att röra ner den i bröddegen. Eller följ receptet enligt nedan och gör en enkel havregrynsgröt som blandas med övriga ingredienser.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola 

Grötbullar 

16–20 st

Gröt
2 dl havregryn
3 ½ dl vatten, kallt
50 g smör, rumsvarmt

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
ca 8 dl vetemjöl

Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i 16–20 bitar.

4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten.

1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

 

3. Dela degen i 16–20 bitar.

3. Dela degen i 16–20 bitar.

 

4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

 

5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

 

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 

grötbullar3 grötbullar2 utvald grötbullar8 

 

Skärmavbild 2017-03-30 kl. 23.19.32

Välkommen till Lindas bakskolas nya blogg – klicka till alla recept här!

Lindas bakskola har en ny adress. Klicka in och gå vidare till den nya bloggen!

bärpajlyxmarsan10

Knäckig bärpaj

En superläcker bärpaj med knäckiga smulor på toppen!

lyxigschwarzwaldtårta14

Festlig Schwarzwaldtårta

En festlig, lyxig och egen variant av schwarzwaldtårta. Enkel att göra och underbart god!

Skärmavbild 2017-03-24 kl. 21.13.06

Baguetter

Rustika baguetter med en frasig skorpa och luftigt innanmäte.

Skärmavbild 2017-03-24 kl. 20.51.33

Stekpannebröd som inte behöver jäsa

Härliga, snabbgjorda bröd som gräddas i stekpanna.