pulledpork9

Pulled pork gryta

pulledpork6

Det är enkelt att laga Pulled pork!  Den sköter sig själv i ugnen och blir otroligt saftig, smakrik och god. Dock tar det lång tid i ugnen, men under tiden hinner man göra massor av annat. Jag brukar ställa in den i ugnen på kvällen och så är den färdig när man vaknar på morgonen. På vintern ställer jag ut den på altanen för att svalna och värmer upp den på kvällen när det är dags att äta middag. På sommaren får den svalna i rumstemperatur innan jag ställer in den i kylen. På kvällen har man en färdiglagad lyxig god, festmåltid färdig!

Pulled pork är en maträtt, oftast av fläskkarré eller bogblad av gris. Genom tillagning i låg värme, under mycket lång tid blir köttet oerhört saftigt, mört och smakrikt (av kryddorna). Kryddorna kan varieras efter egen smak!

Fakta Pulled pork
Det som händer när pulled pork tillagas i väldigt låg temperatur är att fettet, alla ligament och kollagenet smälter, vid ca 85–90 grader. Det gör köttet extremt saftigt. Det tar lång tid, många timmar för ligamenten och fettet att smälta och om man tillagar köttet på för hög värme så hinner processen inte blir klar. Därav den låga värmen och långa tillagningstiden. Om man höjer värmen i ugnen för mycket hinner inte ligamenten och fettet smälta sönder, köttet faller inte sönder och blir inte lika saftigt.

Baka hemgjord Calzone – galet gott! Klicka på bilden för recept!

Baka hemgjord Calzone – galet gott! Klicka på bilden för recept!

Gör pulled pork fajitas – ljuvligt gott och enkelt! Klicka på bilden för recept!

Gör pulled pork fajitas – ljuvligt gott och enkelt! Klicka på bilden för recept!

Tips! Nötkött istället för fläskkarré!
Fläskkarré innehåller mycket fett och ligament och passar allra bäst att göra pulled pork på. Men det funkar att byta ut det mot högrev (passar bäst i kategorin nötkött) fransyska, flankstek eller ytterlår (så fettrikt kött som möjligt).

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Pulled pork gryta

12–15 portioner

Minska mängden ingredienser om du har mindre mängd kött.

ca 2,4 kg fläskkarré (utan ben)
1 tsk salt
1 tsk chili flakes
1 tsk paprikakrydda
1 tsk chilipulver
4 vitlöksklyftor
400 g passerade eller krossade tomater
ca 2 dl chilisås

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.

2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.

3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på hela tiden) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.

4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.

Servera köttet i hamburgerbröd, fajitasbröd, tacosbröd eller till ris, coscos eller en sallad.

1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.

1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.

2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.

2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.

3. Sätt in grytan i ugnen i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.

3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på hela tiden) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.

4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.

4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.

pulledpork5 pulledpork7 pulledpork8

 

Middagstips! Supergod, smakrik köttfärssås med rivna morötter! Klicka här för recept!

Läcker, smakrik köttfärssås med rivna morötter – klicka på bilden för recept!

Läcker, smakrik köttfärssås med rivna morötter – klicka på bilden för recept!

lyxigschwarzwaldtårta14

Festlig Schwarzwaldtårta

En festlig, lyxig och egen variant av schwarzwaldtårta. Enkel att göra och underbart god!

Skärmavbild 2017-03-24 kl. 21.13.06

Baguetter

Rustika baguetter med en frasig skorpa och luftigt innanmäte.

Skärmavbild 2017-03-24 kl. 20.51.33

Stekpannebröd som inte behöver jäsa

Härliga, snabbgjorda bröd som gräddas i stekpanna.

rågsiktskakor

Rågsiktskakor

Klassiska rågsiktskakor – oerhört saftiga & goda!

citronsaffranpaj15

Frasig citronsaffranpaj

En härligt frasig pajbotten fylld med en läcker, krämig saffrancitronkräm & kardemumma. Servera gärna pajen med lättvispad grädde.