enkel dessert på burk

Enkel dessert på burk!

Fredriks Fika, 24 maj, 2016

Här är en riktigt enkel dessert som är otroligt god! Jag ville göra en dessert på burk, men jag ville inte ”bara” vispa grädde och ha i, så jag gjorde en vaniljkräm på mascarpone och turkisk yoghurt. Den blev riktigt krämig, lite syrlig från youghurten, och lätt sötad med vaniljsocker. Sedan toppade jag med lite dulce de leche… MUMS!

enkel dessert på burk

Den här bjöd jag på när bror med familj var på besök, gillade hans kommentar: Alltså, jag brukar inte gilla kladdiga saker, men det här var ju s…-god :) Istället för vanliga digestive använde jag de glutenfria, då tar man hela paketet. Eller baka egna: Hemgjorda digestive

enkel dessert på burk

Ingredienser till 5 burkar enkel dessert

5 burkar på ca 2-3 dl, ta det du har hemma!
10 digestivekex (eller ett helt paket glutenfria digestive)
15-20 jordgubbar
250 g mascarpone
1 dl turkisk yoghurt
2 msk vaniljsocker
1 dl dulce de leche (cirka, ha på så mycket du vill)
1 dl Blåbär
Mynta eller citronmeliss till dekoration

Gör så här:
1. Smula digestiven grovt. Lägg hälften av kexen i botten på burken.
2. Dela jordgubbarna och tryck snittsidan mot burken.
3. Vispa mascarpone, turkisk youghurt och vaniljsocker till en slät kräm.
4. Fyll på med krämen så de täcker jordgubbarna, enklast är att använda en spritspåse.
5. Lägg lite blåbär och resten av digestivekexen som nästa lager.
6. Ringla ca 1 msk per portin av dulce de lechen.
8. Avsluta med att ha på det sista av krämen och dekorera med en liten grön kvist och blåbär.

enkel dessert

Mitt tips när vi åt den var: Tryck ner skeden och gojsa omkring lite :) Det blev otroligt gott!! Den här desserten är även perfekt att ha med sig om man ska iväg på picknick! Bara att sätta på locket och packa med sig!

enkel dessert

Jag gillar ju desserter på burk, om du också gör det borde du kolla in den här underbart goda citronfromagen! Receptet hittar du här: Citronfromage

Citronfromage med passionsfrukt

Hoppas du blir sugen att testa detta, jag lovar, det var otroligt gott!

snabb dessert

 

Kommentera
Modellera play-doh

Modellera, gör din egen Play-Doh

Fredriks grundrecept, 23 maj, 2016

Idag blev det lekstuga här hemma :) Jag testade att göra egen modellera eller play-doh som det också kan kallas. Det var precis hur lätt som helst, och väldigt roligt att forma, kavla och stansa ut lite roliga saker! Det här är en perfekt aktivitet när du vill göra något skoj med barnen (eller lekfulla vuxna som jag hihihi)

Modellera play-doh

I receptet så skriver jag 4-5 dl vatten, det beror på hur lös eller hård du vill ha din deg. Tar du 5 dl blir det precis så att den inte kladdar, och lätt att forma och trycka ut. Tar du 4 dl får du en lite fastare deg som passar bra om du kanske ska göra små figurer.

modellera play-doh

Ingredienser till en stor sats Modellera ”Play-doh”

5 dl vetemjöl (300 g)
3 dl salt (360 g)
2 msk citronsyra (30 g)
2 msk matolja
4-5 dl kokande vatten
Pastafärg i valfria kulörer

Gör så här:
1. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke, gärna i en hushållsassistent med degkrokar.
2. Koka upp vattnet.
3. Häll oljan och det kokande vattnet över torrvarorna. Arbeta till en smidig deg som lätt lossnar från kanterna. Låt degen svalna och tippa sedan upp den på ett bakbord.
4. Dela degen i så många färger du vill göra. Använd 1-2 droppar pastafärg och knåda in färgen i degen till den är välblandad.
5. Sedan är det bara att leka på! 

Degen går utmärkt att förvara i plastpåse i kylen ett par veckor!

gör egen modellera och play-doh

Först blir degen lite kornig, fortsätt arbeta den tills du får en smidig deg som inte klibbar. Tänk på att degen är varm i början, så var försiktig!

modellera play-doh

Jag använder pastafärg eftersom det ger så mycket mer färg än karamellfärg. Jag har sett att det finns små trepack på vanliga affärer nu som inte kostar en förmögenhet. Vissa pastafärger kan vara onödigt dyra.

modellera

När du lekt klart så är det bara att lägga leran i en plastpåse i kylen, så kan du ta fram och leka med leran igen!

Blir du sugen på något gott efteråt så kan du svänga ihop lite rabarberrutor! Receptet hittar du här: Rabarberrutor

rabarberrutor

Hoppas du får riktigt roligt i köket!! Jag var tvungen att göra en Fredriks Fika också :)

Fredriks Fika

 

 

 

Kommentera
glasstårta

Glasstårta med bär och maräng!

Fredriks tårtor, 20 maj, 2016

Idag blev det en riktigt smarrig glasstårta! Kanske det enklaste recept jag någonsin testat! Glassen smaksatte jag med hallon och blåbär, och sedan dekorerade jag den med grädde och massor av färska bär. Den här tårtan passar perfekt att förbereda innan, och sedan bara dekorera när det är dags att servera!

glasstårta

Till just denna använde jag köpta marängbottnar, men det går såklart utmärkt att baka sina egna. Recept på marängbottnar hittar du här: Marängbottnar

glasstårta med hallon och blåbär

Ingredienser till en Glasstårta för 10 personer

marängbottnar
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
225 g hallon/blåbär (ca 4 dl) färska eller upptinade frysta

Dekorering
1 dl vispad grädde
Färska bär

Gör så här: 
1. Klä en springform på ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper.
2. Lägg en av marängbottnarna i botten av formen.
3. Vispa grädden rätt hårt. Inte så det blir smör, men den ska vara fast.
4. Tillsätt den kondenserade mjölken och bären. Rör ihop tills allt är välblandat.
5. Häll smeten i formen och lägg den andra marängbotten ovanpå. Täck formen med plast eller aluminiumfolie och ställ i frysen ca 5 timmar.
6. Ta upp tårtan ca en halvtimme innan du ska servera den. Dekorera med grädde och färska bär.

marängbotten

Jag ville ha marängbottnar eftersom det är så otroligt gott med glass och maräng!

enkel glass

Glassmeten är god som bara den! Glasstårtan blir enkel att ta ur när du klär formen med bakplåtspapper.

glasstårta

Avsluta med en marängbotten, täck formen och in i frysen. Sedan är det bara att vänta :)

Gillar du denna tårta så tror jag du gillar min Marängsvisstårta! Receptet hittar du här: Marängsvisstårta

Marängsvisstårta

Vill du ha tips på fler tårtor så hittar du alla mina tårtor här: Fredriks Tårtor

glasstårta

Hoppas du blir sugen att testa min glasstårta, jag lovar, den var galet god! Det går såklart utmärkt att byta ut bären mot andra bär!

enkel glasstårta

Kommentera
rulltårta med rabarber och jordgubbar

Rulltårta med rabarber och jordgubbar

Fredriks tårtor, 19 maj, 2016

Igår gjorde jag ett test som verkligen blev toppengot! Jag gjorde en kompott på rabarber och jordgubbar, som jag gjorde sådär lite lagom söt. Sedan gjorde jag en klassisk rultårta och fyllde den med kompotten, alltså, det blev så otroligt gott!

rulltårta med rabarber och jordgubbar

Kompotten är inte fast som en sylt, så den saftar till botten ordentligt och gör att det blir riktigt saftigt! Perfekt att göra en enkel bakelse på :)

rulltårta med rabarber

Ingredienser till en rulltårta med rabarber och jordgubbar

3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
+ 0,5 dl strösocker till att strö på efter ugnen

Fyllning:
200 g rabarber (ca 4 dl hackad)
150 g jordgubbar (ca 2 dl hackad)
0,5 dl socker

Gör så här:
1. Skär rabarbern och jordgubbarna i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med sockret och låt koka upp och sjuda 3-5 minuter och rabarbern känns mjuk. Dra åt sidan och låt svalna.
2. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.
5. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Bred ut smeten jämnt och grädda i nedre delen av ugnen ca 5 minuter.
6. Strö strösocker över hela tårtbotten och vänd över på ett nytt bakplåtspapper och dra av papperet botten bakats på.
7. Låt svalna något, ca 5 minuter. Skeda över kompotten och bred ut den över hela tårtan.
8.
 Rulla ihop rulltårtan långsida mot långsida, se till att änden hamnar nedåt.
9. Servera gärna med lite lättvispad grädde och färska bär!

Om du gillar att göra rulltårta så måste du testa denna Snickersrulltårta! Helt galet god med choklad, jordnötter och kola! Receptet hittar du här: Snickersrulltårta

snickersrulltårta

Av min rulltårta med rabarber och jordgubbar gjorde jag små bakelser och bjöd mormor och morfar på :) Rabarbern fick jag av mormor, så jag ville bjuda på något gott som jag använt dem till :)

rabarber och jordgubbar

Det är enkelt att koka en kompott på frukt och bär! När det kokat lite, kolla av hur sött du vill ha det. Jag tyckte det här blev alldeles lagom sött, och perfekt ihop med den söta rulltårtan!

rulltårta med rabarber och jordgubbar

Här hittar du fler goda tårtrecept: Fredriks Tårtor

Bland annat den här magiskt goda jordgubbstårtan!

Jordgubbstårta

Det är enkelt att koka en kompott på frukt och bär! När det kokat lite, kolla av hur sött du vill ha det. Jag tyckte det här blev alldeles lagom sött, och perfekt ihop med den söta rulltårtan!

Jag måste bara visa mitt senaste fynd också! Jag är lite dålig på att visa upp huset har jag hört :) Jag har letat efter ett vitrinskåp för att ha all min rekvisita i, och nu har jag äntligen hittat det! Jag googlade, åkte på loppisar/antikaffärer och vanliga affärer, och till slut hittade jag detta på Nilssons i Svedala, och blev kär direkt :)

Nilssons i Svedala

Det är gjort i återvunnet trä, och det har både rätt färg och känsla för vårt stora rum! Nu har jag äntligen plats för alla kakfat, tårtfat och koppar jag har!

 

Kommentera
hur man skär mango

Mango! Tre läckra recept!

Fredriks tårtor, 18 maj, 2016

Mango är en otroligt god frukt att ha i bakverk och desserter. Den är mild, krämig och otroligt god! Här hittar du fler recept på vad du kan göra med din mango, samt hur du skär den! Se klippet längre ner i inlägget.

Mangotårta

Vad sägs om den här mangotårtan?? Det är en hybrid mellan moussetårta och cheesecake, med mycket smak av mango såklart! Receptet hittar du här: Mangotårta

Pannacottatårta med mango

Eller den här pannacottatårtan med smak av mangofrukt, toppat med rostad vit choklad och kokos… MUMS!!! Receptet hittar du här: Pannacottatårta med smak av Mango

mangosmoothie

Varför inte festa till det med en smoothie med smak av mango och apelsin??? Den här smoothien till frukost, då kan inte dagen bli annat än solig! Receptet hittar du här: Mangosmoothie

Här ser du hur du enkelt skär upp din mango, antingen äter du den precis som den är, eller så skär du loss kuberna och bakar något gott! Det är enklast att skära den är när den är helt färsk.

Så skär du upp din Mango!

Hoppas du blir sugen att testa något smarrigt!

Kommentera
Etiketter:
Rabarberbullar

Rabarberbullar i all Hast!

Fredriks sötebröd, 17 maj, 2016

Idag var jag upp till mormor och fick med mig en bukett med rabarber hem! Vi har tyvärr inga rabarber på tomten än, men det får bli det första vi planterar :) Så jag ville ha något gott med rabarber till fikat, och testade att blanda i rabarber i hastbullar = Rabarberbullar!  Det blev riktigt gott, som en rabarbermuffinsbulle med rabarber :)

Rabarberbullar

Så när du har fått händerna på lite härlig rabarber, så tycker jag verkligen att du ska testa dessa! Eller den snabbast rabarberkakan man kan göra, som är galet god, receptet hittar du här: Farmor Vivis Rabarberkaka

rabarberbullar hastbullar

Ingredienser till 10 Rabarberbullar

5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
100 g smör
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl finhackad rabarber
Pärlsocker till garnering

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt det kalla smöret och smula sönder med fingertopparna tills det är finfördelat.
4. Tillsätt ägget, mjölken och den finhackade rabarbern och rör ihop till en klibbig deg.
5. Forma 10 runda bullar med händerna och lägg i muffins eller bullformar.
6. Strö över pärlsocker och baka mitt i ugnen 10-12 minuter.

rabarber

Det är så häftigt med rabarber, de blir så otroligt stora! När vi var små så brukade vi använda rabarbern som paraply :)

rabarberbullar

Jag finhackade rabarbern för att bullarna inte bakas så länge i ugnen. Jag ville att det skulle bli genomgräddat och inte syrliga hårda klumpar i :)

rabarberbullar

Strö över ordentligt med pärlsocker, det är det som gör de här bullarna så fina tycker jag!

Vill du testa ett annat recept med rabarber så borde du göra de här rabarberrutorna, de är supergoda! Receptet hittar du här: Rabarberrutor

rabarberrutor

Jag tänkte ge mig in på lite fler roliga recept med rabarber också, men det får ni se senare i veckan :)

rabarberbullar

 

Kommentera
Marängsvisstårta

Marängsvisstårta!!

Fredriks tårtor, 13 maj, 2016

Jag gjorde nyligen riktigt härligt frasiga marängbottnar, och utav dem så gjorde jag denna Marängsvisstårta! Du förstår hur gott det här var va?? En lite finare variant att servera marängsviss på :)

Marängsvisstårta

Ingredienser till en Marängsvisstårta för 6-8 personer

2 Marängbottnar
2 bananer
2 dl grädde
1 liter vaniljglass
1 dl chokladsås

Gör så här: 
1. Gör antingen egna bottnar som du hittar här: Marängbottnar, eller färdigköpta.
2. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat.
3. Vispa grädden. Bred på eller spritsa hälften av grädden på marängbotten.
4. Skär bananerna i tunna skivor och sprid ut på grädden.
5. Kula klassen och lägg på bananerna.
6. Lägg den andra marängbotten på glassen och dekorera med restan av grädden, skivad banan, lite glass och chokladsås.
7. Gör tårtan precis innan den ska serveras, men det gör inget om glassen har smält lite innan så att den gör marängbotten sådär härligt seg och god!

marängbotten

Börja med en marängbotten på ett tårtfat eller en stor tallrik. Det är alltid trevligt att servera på ett fint fat!

marängsviss

Ha på hälften av grädden och skivade bananer. Jag gillar bananer som är lite bruna, de är mer söta och goda då!

marängsvisstårta

Kula glass och lägg över hela tårtan. Jag använde äkta gräddglass med vanilj såklart :) Vill man göra det riktigt avancerat så kan man såklart göra egen glass!

marängsviss

Ringla choklad över glassen. Man vill ju att det ska komma med maräng, grädde, banan och choklad i varje betta :)

marängsvisstårta

Dekorera efter tycke och smak! Vill man kan man såklart söta grädden med lite vaniljsocker, men jag tyckte det blev lagom med sött ändå!

Vill du testa fler av mina tårtor så hittar du dem här: Fredriks tårtor

marängsvisstårta

Marängsviss är verkligen en klassiker som inte går ur tiden, det är ju så otroligt gott med blandningen maräng, grädde, banan och choklad!

Kommentera
Marängbottnar

Marängbottnar, så lyckas du!

Fredriks grundrecept, 13 maj, 2016

Marängbottnar är perfekt att baka i förväg och använda när du vill göra en god tårta! Det är verkligen enkelt att göra och du kan variera formen precis så som du vill ha den! Jag gjorde klassiskt runda idag som passar till många olika sorters tårtor. Längre ner så har jag gjort lite steg-för-stegbilder också :)

Marängbottnar

Ingredienser till 2 Marängbottnar:

6 st äggvitor
3 dl strösocker

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 100 grader. Rita upp två stycken cirklar på ett bakplåtspapper som passar på din plåt.
2. Separera äggen (Med gulorna kan du göra denna: Äggulekaka)
3. Använd en riktigt ren bunke och vispar för att vara säker på att inget fett är kvar, det kan försämra din maräng!
4. Vispa äggvitorna till mjuka toppar.
5. Tillsätt strösockret, lite i taget och fortsätt vispa tills sockret löst upp sig helt och du har en fast maräng.
6. Sprita marängen på bakplåtspapperet.
7. Baka mitt i ugnen i 80-90 minuter mitt i ugnen.
8. Känn på bottnarna att de känns lätta. Stäng av ugnen och öppna luckan och låt bottnarna svalna i ugnen. Bottnarna håller länge i en torr miljö.

marängbottnar

Jag använde en springform på 20 cm i diameter som mall när jag ritade mina cirklar.

maräng recept

Var noga med att inte få med någon äggula i äggvitan, då kan marängen bli svår att få ihop.

så gör du maräng

Jag använde min hushållsassistent till att vispa. Så här såg det ut precis i början.

marängbottnar

När det börjar formas mjuka toppar så är det dags att tillsätta sockret.

maräng

Tillsätt lite strösocker i taget medan du vispar.

perfekt maräng

Nu har alla sockerkristaller löst upp sig och marängen är fast, då är det färdigvispat!

spritsa maräng

Jag använde en vanlig stjärntyll och en engångsspritspåse.

marängbottnar

Spritsa marängen jämnt i cirklarna. Får du smet över så kan du göra lite extramaränger!

Marängbottnar

Med de här bottnarna så kan du göra en galet god Marängsvisstårta! Receptet på det hittar du här: Marängsvisstårta

Marängsvisstårta

Kommentera
Froyo - Frozen yoghurt

FROYO – Yoghurtglass!

Fredriks glass, 12 maj, 2016

Det är som att någon bara har satt igång min glassmage! På grund av allt solsken så är det enda jag kan tänka på är glass, glass och glass :) Idag blev det ett test av FROYO, alltså frozen yoghurt som på svenska då blir fryst yoghurt hihihi. Det kallas froyo på coola glasställen, så då gör även jag det, och jag gillar att säga det!

Froyo - Frozen yoghurt

Jag smaksatte min frozen yoghurt med hallon, och det går alldeles prima att byta at det mot precis vad du vill! Jag sötade även sparsamt eftersom jag gillar den friska och syrliga smaken av både yoghurt och hallon. Smaka av när du mixat allt och se vad du tycker, vill du ha sötare, ha då i lite mer socker :)

fryst yoghurt FROYO

Ingredienser till FROYO och en form på 1,5 liter

1000 g turkisk yoghurt, på burk som är avrunnen
225 g frysta hallon eller andra bär
1 dl florsocker

Gör så här:
1. Blanda yoghurt, bär och socker i en bunke.
2. Kör med stavmixer tills bären mixats sönder.
3. Kör antingen smeten i en glassmaskin, eller tipps upp den direkt i en form och ställ i frysen i 4-5 timmar. Gör du den i glassmaskin får du en jämnare frysning på glassen, men jag tyckte det fungerade utmärkt att frysa den som den var.
4. Ta fram glassen ca 30 minuter innan den ska serveras så den inte är stenhård.

gör din egen froyo

Det här är verkligen det enklaste sättet man kan göra glass på :) Jag kom på efteråt att jag skulle kunna doppat formen i varmt vatten och tippat ur den, få skulle man kunna skära skivor. Det ska jag testa nästa gång!

Froyo, Frozen Yoghurt

Gillar du denna så skulle du älska min Paleoglass! Gjord på bär, cashewnötter och kokosmjölk. Kika in på receptet här: Paleoglass

frozen yoghurt

 

Kommentera
tzatziki och grekiskt bröd

Tzatziki och grekiskt bondbröd

Fredriks middagstips, 11 maj, 2016

Finns det något som jag verkligen tycker hör sommaren till så är det grekiskt bondbröd och tzatziki! Perfekt att göra när man har grillkväll, både till maten och som en liten förrätt. Grekland är mitt favoritresemål och när jag var liten så åkta vi ofta dit och på äldre dagar så har jag även bott och jobbat där :)

tzatziki recept

Jag tycker att en riktigt bra tzatziki ska vara krämig, mild och med en friskhet av gurkan men även lite sting av vitlöken. Olivoljan är pricken över i när du gör tzatziki!

Receptet på grekiskt bondbröd hittar du här: Grekiskt Bondbröd

grekiskt bondbröd

Ingredienser till 4 portioner Tzatziki

1/2 gurka
500 g grekisk yoghurt, den på burk som är avrunnen.
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här: 
1. Riv gurkan på det grövsta på rivjärnet. Krama ur den för att få bort så mycket av vattnet som möjligt.
2. Lägg den rivna gurkan i en skål och blanda i yoghurt, en pressad vitlöksklyfta och olivolja.
3. Rör så att allt blandar sig väl, smaka av med salt och svartpeppar.
4. Låt stå i kylen och dra en timme eller två och rör om igen. Vitlöken växer i smaken under tiden.
5. Servera tzatzikin med nybakat bröd, eller till en härlig grilltallrik!

riv gurka tzatziki

Riv gurkan på det grövsta på rivjärnet.

krama ur gurkan tzatziki

Krama ut vattnet ur gurkan ordentligt. Ju mer du kramar ur vattnet, desto krämigare tzatziki :)

vitlök tzatziki

Jag använder bara en vitlöksklyfta, men om du vill så kan du självklart ha två!

salt och peppar

Salta och peppra , smaka av så du får det precis så som du vill ha det.

olivolja tzatziki

Olivoljan gör att din tzatziki blir extra krämig och du får den där äkta grekiska smaken!

Jag serverade denna med nybakat grekiskt bondbröd som en förrätt. Då hamnar jag direkt i minna minnen från grekland och de ljumma kvällarna när man sitter på en restaurang och det doftar kolgrill. MUMS!!!

grekiskt bondbröd

Kommentera