lakritsmaränger

Lakritsmaränger

Fredriks småkakor, 26 juli, 2017

Jag gillar verkligen att baka med lakrits, det är så himla gott! Då menar jag inte lakritsgodis, utan lakritspulver från lakritsroten. Mitt favoritpulver kommer från Kalabrien, det har en riktigt mustig smak och det smakar ordentligt med lakrits. Det var det pulvret jag använde i mina lakritsmaränger.

lakritsmaränger

De här blev hur goda som helst och man kan äta dem som de är eller i en dessert!

lakritsmaränger

Lakritsmaränger, ca 50 stycken

2 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 msk lakritspulver från Kalabrien

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Vispa äggvitorna till ett mjukt skum.
3. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills sockerkristallerna löst upp sig helt. Känn med fingertopparna så kan du känna om de finns kvar eller inte.
4. Tillsätt lakritspulvret och vispa tills det är välblandat.
5. Spritsa små toppar på cirka en matsked på en plåt med bakplåtspapper.
6. Baka i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter. Känn lite lätt på marängerna som ska kännas torra och lätta.

lakritsmaränger

Jag spritsade med en enkel rund tyll, men man kan ju använda vilken tyll man vill :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

lakritsmaränger

Gillar du maränger med lite annorlunda smaker så skulle du gilla de här: Pepparkaksmaränger!

pepparkaksmaränger

Kommentera
grovt bröd med dinkel

Grovt bröd med dinkel

Fredriks bröd, 24 juli, 2017

Jag älskar verkligen att baka bröd och bullar. Det är så underbart att göra degen, låta den jäsa och sedan forma till bullar eller bröd. Idag blev det ett riktigt grovt bröd som är perfekt till frukost med mycket kostfiber.

grovt bröd med dinkel

Jag gjorde lite så att jag tog det jag hade hemma, och det går utmärkt att byta ut vissa mjöler mot andra om du inte precis har de här ingredienserna hemma. Rågflingor kan du byta mot t.ex havregryn. Grovmalt rågmjöl kan du byta mot något annat grovt mjöl, och det siktade dinkelmjölet kan du byta mot rågsikt eller vetemjöl.

grovt bröd med dinkel

Grovt bröd med dinkel, 4 stycken

5 dl vatten
1 dl rågflingor
50 g jäst
1 msk honung
2 dl vetekli
2 dl grovmalt rågmjöl
7 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk salt

Gör så här:
1. Koka upp hälften av vattnet med rågflingor och låt sjuda en minut. Dra av från plattan och tillsätt resten av vattnet och låt sjunka i temperatur till 37grader/fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst upp sig.
3.  Blanda ner honung, vetekli, rågmjöl, dinkelmjöl och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunken med e duk och låt jäsa cirka 30 minuter.
4. Tippa upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar utan att knåda degen.
5. Forma runda bröd av degen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med duk och lår jäsa ytterligare 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pudra bröden med lite dinkelmjöl och snitta bröden med en vass kniv.
8. Baka mitt i ugnen i 20-25 minuter tills bröden känns lätta eller har en innertemperatur på 98 grader.

grovt brod

Det blir ofta så att man har många olika påsar m,jöl hemma för att det behövs i något recept. Testa att experimentera och stoppa i det mjöl som du har hemma. Att koka en gröt på rågflingor eller havregryn gör att brödet blir lite extra saftigt.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

grovt bröd

Vill du ha tips på fler goda bröd så hittar diu massor av goda recept här: Fredriks bröd

grova bröd med dinkel

Kommentera
chokladdoppade marshmallows

Chokladdoppade marshmallows med strössel

Fredriks godis, 22 juli, 2017

Här är ett riktigt enkelt och gott godis som du snabbt fixar till. Perfekt att ha till ett riktigt kalasbord med godsaker! Jag toppade med lite jordgubbsgrädde men det går bra att toppa med vanlig grädde också.

chokladdoppade marshmallows

Vill du ha tips på mer gott godis du kan göra själv så ska du kika in här: Godis

chokladdoppade marshmallows

Chokladdoppade marshmallows, 20 st

100 g vit choklad
20 stora marshmallows
strössel

Jordgubbsgrädde:
5 jordgubbar
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Smält chokladen försiktigt i mikro eller vattenbad. Vit choklad smälter på lägre temperatur än vad mörk choklad gör.
2. Doppa botten av marshmallowsen i chokladen och strö över strössel. Ett tips är att dra av chokladen från botten av marshmallowsen innan du ställer dem på bakplåtspapper, det blir mindre kladd då.
3. Ställ i kylen för att stelna.
4. Mosa och sila jordgubbarna. Blanda jordgubbssaften med vispgrädde och vaniljsocker och vispa riktigt fluffigt.
5. Dekorera med jordgubbsgrädde och färska bär.

marshmallows med choklad

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

chokladdoppade marshmallows

Kommentera
recept på plättar

Plättar med vanilj!

Fredriks desserter, 19 juli, 2017

Som jag sagt många gånger tidigare så är jag en riktig pannkakasnörd. Pannkakor i alla dess former, stora, små, amerikanska tjockpannkaka, bring it! :) Idag blev det plättlätta plättar med smak av vanilj. De här går åt som i ett nafs!

recept på plättar

Plättar tar lite längre tid än pannkakor, men det är ju så gott med de små söta pannkakorna!

plättar

Plättar, 28 stycken

6 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
25 g smält smör
+ smör till stekning

Gör så här
1. Vispa samman hälften av mjölken med vetemjöl till en slät smet.
2. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt, vaniljsocker och det smälta smöret. Vispa till en slät smet. 3. Värm plättlägget till medelvarmt. Smörj lägget med smör och stek plättarna gyllenbruna på varje sida.
4. Servera med färska bär, sylt, lönnsirap, eller vad precis du gillar till dina plättar!

recept på plättar

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Älskar du också pannkakor så är jag säker på att du skulle gilla de här amerikanska pannkakorna med blåbär: Amerikanska blåbärspannkakor

amerikanska pannkakor med blåbär

recept på plättar

Kommentera
Etiketter: pannkakor, plättar
recept på naan

Naan – Indiskt naanbröd

Fredriks bröd, 17 juli, 2017

När jag och Emil sk gå ut och äta så väljer vi väldigt ofta Indiskt. Vi älskar de kryddiga grytorna med mycket smak, och jag ÄLSKAR Naan! Naanbröd som är riktigt smakrikt, fluffigt och mjukt. Det här receptet blir precis som de bröden man får på restaurang, om inte ännu godare för att det är hembakat :)

recept på naan

Bröden blir otroligt saftiga och möra, perfekt om man serverar en god gryta och doppa bröden i såsen. Naan är verkligen ett favoritbröd! Hittar du inte svart kumminfrö så går det utmärkt att utesluta.

naanbröd naan

Naan, 8 st.

1/4 pkt jäst (12,5 g)
1,5 dl ljummet vatten
1 dl naturell yoghurt
1 msk olja
2 tsk honung
5-6 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk svart kumminfrö, (går att utesluta)

Pensling:
25 g smält smör
Eventuellt koriander
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut med det ljumma vattnet.
2. Blanda i yoghurt, olja, honung, nästan allt vetemjöl och salt och arbeta ihop till en smidig deg som lossnar från kanterna från bunken.
3. Täck bunken med duk och låt jäsa 60 minuter.
4. Tippa upp degen på mjölat bakbord utan att knåda den. Dela i 8 lika stora delar.
5. Kavla ut varje bit bröd till en rundel
 och stek cirka 2 minuter på varje sida i medelvarm stekpanna. Jag stekte dem i torr stekpanna, men om det fastnar kan du smörja med lite olja innan. Om du råkar ha en murika så är det här brödet perfekt att ha till grillkvällar!
6. Pensla de färdiga bröden med smör och ät medan de är varma.

naan

Jag hade inte riktigt i sex deciliter vetemjöl så min deg var lite kladdig, men jag har det hellre så än en deg som är för fast. Är degen kladdig så kan du använda lite vetemjöl när du kavlar ut bröden.

Vill du ha fler tips på goda bröd så hittar du alla mina recept här: Fredriks bröd

recept på naanbröd naan

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Strö gärna över koriander på brödet om du tycker om koriander!

naanbröd

Kommentera
jordgubbsmousse

Jordgubbsmousse – Enkelt och gott!

Fredriks desserter, 14 juli, 2017

Här ett recept på en riktigt enkel och god jordgubbsmousse som passar perfekt till dessert! Den går även att använda till tårtfyllning eller bakelser också.

jordgubbsmousse

Det här smakar verkligen sommar! Vill du ha fler tips på desserter så hittar du alla mina recept här: Fredriks desserter

enkel jordgubbsmousse

Enkel jordgubbsmousse, 4 portioner

250 g jordgubbar
200 g syltsocker med pektin
4 dl grädde

Dekoration:
Jordgubbar
Citronmeliss

Gör så här:
1. Snoppa och skölj jordgubbarna. Dela dem i mindre bitar.
2. Blanda jordgubbar och syltsocker i en kastrull, låt koka upp och sjuda ett par minuter till jordgubbarna känns mjuka.
3. Häll kompotten i en skål och låt kallna i kylen.
4. Vispa grädden rätt så hårt. Blanda med jordgubbskompotten.
5. Fördela jordgubbsmousse i glas och dekorera med jordgubbar och citronmeliss

jordgubbsmousse

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Gillar du denna så gillar du säkerligen min vita chokladmousse med hallon! Den är superkrämig och så god! Receptet hittar du här: Vit chokladmousse med hallon

vit chokladmousse

Kommentera
rårörd jordgubbssaft

Rårörd jordgubbssaft

Fredriks sylta/safta, 12 juli, 2017

Detta är sommaren sparat på flaska! Rårörd jordgubbssaft är som att bita i en saftig jordgubbe som verkligen smakar som färska jordgubbar! Rårörd jordgubbssaft, eller kallpressad jordgubbssaft som man också kan kalla det är verkligen något utöver det vanliga. Detta smakar mer jordgubbssaft än vad man kan föreställa sig.

rårörd jordgubbssaft

Vill du ha fler tips på saker du kan sylta och safta så hittar du alla mina recept här: Sylta/safta

rårörd jordgubbssaft

Rårörd jordgubbssaft

1 kg jordgubbar, ca 2 liter
0,5 liter kallt vatten
2 tsk citronsyra
1 dl strösocker per 2 dl avrunnen saft
 (cirka 5-6 dl)

Gör så här:
1. Snoppa och skölj jordgubbarna.  Mosa bären för hand eller mixa i en matberedare.
2. Häll på vatten och citronsyra. Täck bunken och låt stå i en dag/24h i kylen.
3. Sila av saften. Har du en saftsil är den perfekt att använda. har du mixat jordgubbarna kan det vara bra att köra saften genom en vanlig lite grövre sil först för att få bort det mesta av fruktkött och frön som gör att det rinner sakta i saftsilen. Du kan också sila saften genom en vanlig sil ett par gånger.
4. Mät upp den färdiga avrunna saften och rör i strösocker. En dl strösocker per 2 dl avrunnen saft. Jag fick precis 12 dl avrunnen saft efter jag hade silat.
5. Rör om tills sockret löst upp sig. Tappa upp på flaska.
6. Blanda med vatten efter smak, en liter räcker till cirka 5 liter saft. Saften håller ett par veckor i kylen, och det går utmärkt att frysa in.

rårörd jordgubbssaft

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Ett annat tips på vad du kan göra med jordgubbar är de här sega och magiskt goda jordgubbsrutorna. Receptet hittar du här: Jordgubbsrutor

jordgubbsrutor

Hoppas att du gillar saften lika mycket som jag gör! Efter du har testat denna så kommer ingen jordgubbssaft smaka lika gott igen :)

recept på jordgubbssaft

Kommentera
ananasglass

Ananasglass – Enkelt och gott

Fredriks glass, 10 juli, 2017

Världens enklaste ananasglass som blir hur god som helst! Fyll ananasen med glassen och du får världens häftigaste skål!

ananasglass

Vill du ha tips på massor av goda glassar så hittar du alla mina recept här: Fredriks glass

ananasglass

Ananasglass, 1,5 liter

1 färsk ananas
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 burk kondenserad mjölk

Gör så här:
1. Skala och finhacka ananasen.
2. Vispa grädden med vaniljsocker rätt hårt.
3. Rör ner den kondenserade mjölken i grädden.
4. Tillsätt ananas och blanda väl.
5. Häll glasssmeten i  små formar eller en stor form. Ställ i frysen och låt frysa helt.
6. Ta fram en stund innan servering.

Här är ett litet klipp när jag gör glassen:

Jag har en ananasskivare som är en riktigt fiffig uppfinning :) Den finns lite överallt på nätet och brukar inte vara så dyr. En perfekt investering om du ofta äter ananas!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

ananasglass

Kommentera
Etiketter: ananas, glass, ananasglass
äppelpaj med tosca

Äppelpaj med tosca!

Fredriks pajer, 6 juli, 2017

Den här pajen måste bara upplevas! Äppelpaj med tosca är det bästa sedan skivat bröd 😉 Det blir lite knäckig äppelpaj över det hela, och med mandel så blir det bara gudomligt gott!

äppelpaj med tosca

Vill du ha tips på fler goda pajer så hittar du alla mina recept här: Fredriks pajer

äppelpaj med tosca

Äppelpaj med tosca

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1,5 msk vatten

Fyllning:
4 äpplen, t.ex granny smith
25 g smör
1 tsk kanel

Tosca:
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

Gör så här:
1. Mixa smör, mjöl och socker i en matberedare eller för hand till en grynig massa. Tillsätt vatten och mixa till en smidig deg. Låt vila 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tryck ut degen i en pajform på cirka 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
3. Skala och klyfta äpplena. Stek på medelvärme i cirka 5 minuter tills de börjar att bli lite mjuka. Pudra över kanel.
4. Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Smält samman och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt mandelspånen.
5. Fyll pajskalet med äpplen och toppa med tosca. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter och toscan har fått fin färg.
6. Servera pajen ljummen med lite vaniljglass, så otroligt gott!

äppeltoscapaj

Att göra hemgjord paj är så mysigt tycker jag, och paj är ju alltid lika uppskattat till fika!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

äppeltoscapaj

Gillar du den här pajen så är jag säker på att du skulle älska min knäckiga äppelpaj också, receptet på den hittar du här: Knäckig äppelpaj

knäckig äppelpaj

Lycka till i köket, och se till att ha riktigt roligt i köket!

äppelpaj med tosca

Kommentera
oreo glasstårta oreoglass

Oreo glasstårta med jordgubbar

Fredriks tårtor, 5 juli, 2017

Här är världens enklaste glass som alla älskar! Oreo glasstårta går utmärkt att förbereda flera dagar i förskott och det tar inte mer än 10 minuter att ha den i frysen!

oreo glasstårta oreoglass

Vill du ha tips på ännu mer goda glassar och tårtor så ska du kika in dessa sidor:
Fredriks glass och Fredriks tårtor

oreoglasstårta

Oreo glasstårta med jordgubbar

300 g oreokakor (2 paket)
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker

Dekoration:
Färska jordgubbar
Oreokakor

Gör så här:
1. Klä en springform på cirka 22 cm i diameter med bakplåtspapper eller smörpapper. Lägg oreokakor runtom kanten spar några till dekoration.
2. Krossa ett paket oreo grovt.
3. Vispa grädden rätt hårt.
4. Rör ner den kondenserade mjölken och vaniljsocker i grädden.
5. Tillsätt de krossade oreokakorna och rör om.
6. Häll glasssmeten i formen  och ställ i frysen och låt frysa helt (cirka 4 timmar)
7. Ta fram en stund innan servering. Dekorera med färska jordgubbar och oreokakor.

oreoglass

Det går bra att bara blanda i ett paket oreos i glassen också utan att lägga runtomkring. Då kan du använde vilken bytta du vill och har en underbart god oreoglass!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

oreoglass

Hoppas du gillar det här enkla receptet på oreo glasstårta med jordgubbar, det är så enkelt och så gott!

oreo glasstårta

 

Kommentera
Etiketter: