kladdkaka med nougat och jordgubbar

Kladdkaka med nougat och jordgubbar

Fredriks mjuka kakor, 29 maj, 2017

Här har du ett riktigt topprecept på en otroligt smarrig kladdkaka med nougat och jordgubbar. Väldigt enkel att göra och den blir så god! Det blir extra gott med lite smarriga jordgubbar!

kladdkaka med nougat och jordgubbar

Både kladdkakan och chokladganachen är superenkla att göra, och tillsammans så blir det som en dröm för dig som älskar sötsaker!

kladdkaka med nougat

Kladdkaka med nougat och jordgubbar

Kladdkaka:
3 dl strösocker
1 ,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
200 g smält smör
3 ägg
1,5 dl vetemjöl

Nougatganache:
1 dl vispgrädde
250 g nougat

Garnering:
Jordgubbar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form på cirka 20 cm i diameter.
2. Blanda socker, kakao, salt och vaniljsocker i en bunke. Rör ner det smälta smöret.
3. 
Vispa ner 1 ägg i taget. Avsluta med att vispa ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
4. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Låt svalna helt.
5. Värm grädden till nougatganachen till den är het, men inte kokar.
6. Häll den heta grädden över nougaten och rör tills det är en jämn nougatganache. Ställ bunken i kylen cirka 30 minuter och rör om då och då till den ser att den är bredbar.
7. När kakan är sval så brer du på nougatganachen och dekorerar med jordgubbar.

Här är ett litet klipp när jag gör min kladdkaka med nougat och jordgubbar:

Det är kul att göra små klipp när jag bakat! Just det här klippet hade jag en parao-elev med mig som hjälpte till, tack Gabriel, det blev toppen!

kladdkaka med nougat och jordgubbar

Jag älskar verkligen nougat, och nougat och choklad tillsammans med jordgubbar… Helt magiskt!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

kladdkaka med nougat

Vill du ha fler tips på goda mjuka kakor så hittar du alla mina recept här: Mjuka kakor

Bland annat den här favoriten: Kladdkaka med toscatcke

kladdkaka med toscatäcke

Kommentera
enkel tiramisu

Enkel tiramisu – favoritdessert!

Fredriks desserter, 26 maj, 2017

Tiramisu är verkligen pricket över i efter en middag, eller varför inte en bit till kaffet på eftermiddagen! Jag har testat lite olika recept och är inte så förtjust i de recept som har mycket råa ägg i sig, och de är rätt många olika moment. Så jag hittade på världens enklaste tiramisu, som blir precis lika god!

enkel tiramisu

Jag gjorde min tiramisu med baileys och kaffe, men man kan göra massor av olika varianter. Amaretto är väl det vanligaste, men även rom eller annan likör.

Man kan baka sina egna savoiardikex också, receptet på dem hittar du här: Savoiardikex

enkel tiramisu

Enkel Tiramisu, 6 portioner

3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
250 g mascarpone
2 msk baileys, amaretto eller rom
3 dl starkt kaffe
200 g savoiardikex

Dekoration
2 msk kakao
1 msk florsocker

Gör så här:
1. Vispa grädden med strösocker och vaniljsocker. Vispa den så den blir fluffig, men inte för hårt.
2. Tillsätt mascarpone, baileys eller annan likör och vispa tills välblandat.
3. Häll kaffet i en djup skål. Doppa savoiardikexen i kaffet och lägg i botten på en form på cirka 15×20 cm i diameter.
4. Täck kexen med hälften av krämen. Lägg ett till lager kaffedoppade savoiardikex och avsluta med resten av krämen.
5. Ställ i kylen minst 2 timmar så att tiramisun står till sig.
6. Vid servering, pudra hela tiramisun med kakao. Jag använde en schablon som jag la ovanpå kakaon och pudrade florsocker. Sådana finns på de flesta målaraffärer.

enkel tiramisu

Det är roligt att göra lite mönster med schabloner, ett enkelt sätt att få något att se avancerat ut!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

recept på tiramisu

Vill du ha fler tips på goda desserter så hittar du alla mina recept här: DESSERTER

enkel tiramisu

Kommentera
enkel rabarberkaka

Enkel rabarberkaka!

Fredriks mjuka kakor, 24 maj, 2017

Idag har jag haft en praoelev från årskurs 7 här hemma som hjälpt till under dagen. Perfekt att få lite hjälp, och då passade vi på att spela in ett videoklipp på världens enklaste och godaste rabarberkaka! Gabriel gjorde hela kakan själv, jag har filmat och sedan har vi suttit och klippt allt tillsammans.

enkel rabarberkaka

Receptet vi använde kommer ifrån Farmor Vivis rabarberkaka, men med några ändringar. Lite lägre ugnstemperatur efter ett tips från er läsare! Enkel rabarberkaka gör jag alltid på våren, den är så himla god!

enkel rabarberkaka

Enkel rabarberkaka, 8 portioner

3 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2-3 rabarberstjälkar
cirka 100 g smör
2 msk pärlsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj en springform och mjöla.
2. Vispa ihop ägg och socker.
3. Vispa i mjölet.
4. Skölj, skala och skär rabarbern i centimeterlånga bitar.
5. Fyll formen med smeten, fördela rabarbern över smeten, skiva smör över hela kakan och strö på pärlsocker.
6. Baka kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter
7. Severa gärna med vaniljsås!

Här är klippet när Gabriel gör kakan:

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Vill du ha tips på fler goda mjuka kakor så hittar du alla kina recept här: Mjuka kakor

Gabriel enkel rabarberkaka

Kommentera
Etiketter:
hasselnötskakor nötkakor

Nötkakor – Enkla hasselnötskakor till fikat

Fredriks småkakor, 23 maj, 2017

Nötkakor är min absoluta favoritkaka över alla småkakor, någonsin! När jag var liten och mamma bakade till kalas så gjorde hon alltid de här, och de var alltid lika goda. Förr fick man mala hasselnötterna själv, men nu för tiden så finns det hasselnötsmjöl så de går verkligen supersnabbt att göra!

nötkakor

Nötkakor, 20 stycken

50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
100 g hasselnötsmjöl, eller 100 g malda hasselnötter
20 hasselnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner nötter och smör.
3. Klicka eller spritsa ut små toppar av smeten på en plåt med bakplåtspapper, tryck ner en nöt i varje kaka.
4. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

nöttoppar hasselnötskakor nötkakor

Kakorna flyter ut lite när man bakar dem, men det gör verkligen ingenting. Det blir mer sega och underbart tuggiga istället för att man gör smeten fastare.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

hasselnötskakor nötkakor

Vill du ha tips på fler goda småkakor så hittar du alla mina recept här: Fredriks småkakor

nötkakor hasselnötskakor

Kommentera
fisk i folie

Fisk i folie – Grilla eller i ugn

Fredriks middagstips, 23 maj, 2017

Ibland behöver man påminnas om alla goda rätter som finns, det är så ofta jag och Emil hamnar på samma gamla vardagsrätter om och om igen. I helgen var jag, Christian och Harry ute och fiskade och prata om fisk i folie… alltså, det är ju så himla gott och jag har inte gjort det på flera år. Så jag åkte hem och gjorde det direkt :) Perfekt att göra i ugnen, eller på grillen!

fisk i folie

Fisk i folie, 4 portioner

500 g potatis
500 g benfri fisk, vi använde lax
1 gul lök
2 tomater
1 dl finskuren dill
1 citron
100 g smör
salt och svartpeppar
Aluminiumfolie

Gör så här:
1. Koka potatisen tills den är halvklar, vi hade små potatisar och kokade dem 10 minuter. Skölj med kallt vatten och skala och skiva.
2. Skala och skiva den gula löken och tomaterna.
3. Riv av rejäla ark med aluminiumfolie, ett ark per portion. Fördela potatis, gul lök, tomat och dill på arken. Krydda med salt och peppar.
4. Dela fisken i fyra lika stora bitar och lägg ovanpå grönsakerna, salta och peppra fisken.
5. Skiva citronen och lägg ovanpå fisken och avsluta med en rejäl skiva smör ovanpå citronerna. Jag gör så så att smöret ska rinna ner över hela portionen och det blir så himla gott!
6. Vik ihop foliepaketen och baka antingen i ugnen på 200 grader eller på grillen i 10 minuter.

fisk i folie

Det går utmärkt att variera den här rätten med saker som du har hemma. T.ex sparris, purjolök, svamp, paprika och olika sorters fisk. Jag älskar sådan här rätter som blir mustiga och SÅ GODA!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Vill du ha fler middagstips så hittar du alla mina rätter här: Fredriks middagstips

Bland annat min supergoda lasagne! Lasagne

lasagne recept

Kommentera
Etiketter:
kladdkaka med vit choklad och rabarber

Rabarberkladdkaka med vit choklad

Fredriks mjuka kakor, 22 maj, 2017

Den här kakan är så otroligt lätt att göra, och blir vansinnigt god med rabarber! Jag har testat den med både blåbär och smultron tidigare, och det blir också sådär löjligt gott så att man inte bara kan ta en bit :) Rabarberkladdkaka går att göra på ett litet kick!

rabarberkladdkaka

Den här går verkligen blixtsnabbt att göra, och det bästa med det här receptet är att man gör allt i en och samma kastrull, så det blir minimalt med disk!

rabarberkladdkaka

Rabarberkladdkaka med vit choklad, 8 portioner

100 g vit choklad
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl rabarber

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröda en springform på ca 20 cm i diameter.
2. Grovhacka den vita chokladen.
3. Smält smöret i en kastrull. Dra av från plattan och smält chokladen i smöret.
4. Vispa ner sockret och ett ägg i taget. Vispa till sist i mjölet.
5. Häll ner smeten i formen, strö över skivad rabarber över hela.
6. Grädda i 15-20 minuter.

rabarberkladdkaka

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Vill du ha fler tips på goda recept med rabarber? Testa då den här underbara knäckiga rabarberpajen som är galet god! Knäckig rabarberpaj

knäckig rabarberpaj

Om du gillar vit choklad och rabarber så måste du bara testa denna!

rabarberkladdkaka

 

 

Kommentera
rabarberrutor med jordgubbsfrosting

Rabarberrutor med jordgubbsfrosting

Fredriks mjuka kakor, 19 maj, 2017

Rabarber och jordgubbar passar ju så himla bra ihop som ni vet, så jag testade fram det här receptet på en supersaftiga rabarberrutor med jordgubbsfrosting. På riktigt, så himla gott! Jag är speciellt nöjd med jordgubbsfrostingen, den smakar riktigt mycket jordgubbar!

rabarberrutor med jordgubbsfrosting

Jag har inget emot att pyssla lite extra i köket för att få den smak som jag vill ha, men vill du inte koka egen jordgubbskompott så går det utmärkt att byta ut den mot färdigköpt jordgubbssylt. Kokar du egen så blir det en mycket friskare smak, och gärna med färska svenska jordgubbar!

rabarberrutor med jordgubbskompott

Rabarberrutor med jordgubbsfrosting, 20 bitar

100 g smör
5 dl socker
5 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl fil
mjölk
3 dl tärnad rabarber
2 tsk bikarbonat

Jordgubbsfrosting:
100 g jordgubbar
100 g syltsocker med pektin
50 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
150 g färskost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en stor form på cirka 25×30 cm med bakplåtspapper.
2. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
3. Blanda mjöl och bikarbonat, tillsätt detta tillsammans med filen i smeten och blanda väl.
4. Blanda i rabarbern i smeten, och fyll formen.
5. Baka kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter, testa kakan med en sticka innan du tar ut den, stickan ska vara torr. Låt svalna.
6. Finhacka jordgubbarna och blanda med syltsocker i en kastrull. Låt koka upp och sjuda 1 minut. Häll kompotten i en ren skål och låt kalla helt i kylen.
7. Vispa ihop smör med florsocker. Vispa ner 4-5 matskedar av jordgubbskompotten och vispa tills det gått ihop sig helt. Här kan det se ut som att det är på väg att skära sig, men fortsätt bara vispa.
8. Vispa ner färskosten och vispa tills du har en slät frosting.
9. Skär upp kakan i rutor och spritsa eller klicka jordgubbsfrosting och dekorera gärna med lite färska jordgubbar.

rabarberrutor med jordgubbsfrosting

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Älskar du rabarber så är jag säker på att du kommer att gilla den här knäckiga rabarberpajen! Receptet hittar du här: Knäckig rabarberpaj

knäckig rabarberpaj

Kommentera
Etiketter:
glutenfri rabarberpaj

Glutenfri rabarberpaj

Fredriks pajer, 17 maj, 2017

Underbar glutenfri rabarberpaj som passar många! Den är precis lika god som vilken smulpaj som helst och pajtäcket blir härligt krispigt! Servera gärna med en hemkokt vaniljsås! receptet på den hittar du här: Vaniljsås

glutenfri rabarberpaj

Det som är vitigt att tänka på är att använda de rena havregrynen. havregryn är naturligt glutenfria, men många märken görs i samma fabrik som andra produkter som innehåller gluten, det är därför man ska vara säker på att det är rena havregryn. De står ofta vid den glutenfria sektionen på din affär.

glutenfri rabarberpaj

Glutenfri rabarberpaj, 6 portioner

100 g smör
2 dl rena havregryn
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosflingor
1 dl socker

Fyllning:
300 g grovhackade rabarber
1 msk maizenastärkelse
0,5 dl strösocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, havregryn, mandelmjöl, kokosflingor och socker till en smulig massa.
3. Blanda alla ingredenser till fyllningen och lägg i en pajform på ca 20 centimeter i diameter.
4. Fördela smulorna över fyllningen och grädda pajen mitt i ugnen 25-30 minuter, tills den fått fin färg.

glutenfri rabarberpaj

Jag fullkomligt älskar rabarber! Det är perfekt att baka med och bland det bästa jag vet såhär på våren!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

glutenfri rabarberpaj

Hoppas du blir sugen att testa denna. Vill du ha tips på massor av goda pajer så hittar du alla mina recept här: Fredriks pajer

recept på rabarberpaj

Kommentera
knäckig rabarberpaj

Knäckig rabarberpaj

Fredriks pajer, 15 maj, 2017

Äntligen är det rabarbertisder! Här är receptet på riktigt knäckig rabarberpaj som alltid blir hur god som helst! Jag älskar verkligen att göra den här degen då man gör den i stekpannan eller en kastrull. Det känns bara så enkelt på något sätt :) Jag passade även på att filma lite när jag gjorde den, klippet hittar du längre ner i det här inlägget eller på min Youtubekanal: Fredriks Fika

knäckig rabarberpaj

Jag älskar att göra paj, och vill du ha tips på fler goda pajer så hittar du alla mina recept här: Fredriks pajer

Jag serverade min knäckiga paj med enkel hemgjord vaniljsås, receptet på den hittar du här: Vaniljsås

knäckig paj med rabarber

Knäckig rabarberpaj, 6 portioner

Pajdeg:
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Fyllning:
300 g rabarber
2 msk strösocker
0,5 msk maizenastärkelse

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skölj och skiva rabarbern. Blanda med strösocker och maizena. Lägg dem i en pajform på ca 24 cm i diameter.
3. Smält smöret i en stekpanna eller kastrull tillsammans med strösocker, sirap och vispgrädde.
4. Blanda ner havregryn och vetemjöl blandat med bakpulver och salt och rör till en jämn smet. Ta av från värmen.
5. Fördela smeten över rabarbern i formen.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun.
7. Serveras ljummen med vaniljsås eller glass!

Här är klippet när jag gör pajen:

knäckig rabarberpaj

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

enkel vaniljsås

Vaniljsås är verkligen enkelt att göra själv, och det blir så mycket godare och mer smakrikt än den man köpt! Testa den här: Vaniljsås

Hoppas du gillar receptet! Du kan även testa med andra bär och frukter som du har i din trädgård! Jag har gjort den med äpple i höstas, gudomligt gott!

knäckig rabarberpaj

Kommentera
enkel vaniljsås

Enkel vaniljsås

Fredriks grundrecept, 15 maj, 2017

Här är ett enkelt recept på en riktigt god och krämig vaniljsås! Det blir så mycket godare när man gör den själv!

enkel vaniljsås

Enkel vaniljsås, 6-8 portioner

2 äggulor
1 msk socker
1 msk potatismjöl
4 dl grädde
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull.
2. Låt koka upp under omrörning på medelvärme och låt sjuda till såsen tjocknat.
3. Dra av från värmen och vispa ner vaniljsockret.
4. Häll upp i en fin skål och låt svalna.

knäckig paj med rabarber

Just den här vaniljsåsen serverade jag med en knäckig rabarberpaj. receptet hiottar du här: Knäckig rabarberpaj.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

enkel vaniljsås

Kommentera