kokostoppar med saffran

Kokostoppar med saffran och vit choklad!

Fredriks småkakor, 11 december, 2016

Kokostoppar med saffran och vit choklad… Alltså, det här blev ju hur gott som helst! Det bästa är att det är så enkla att göra också! De här kakorna är enkla att göra paleo också, länken till det receptet hittar du här lite längre ner.

kokostoppar med saffran

Vill du ha mer tips på julbak så hittar du massor av smarriga recept här: Julbak

glöggmingel

Kokostoppar med saffran, 15 stycken

50 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
0,5 g saffran
200 g kokosflingor

Dekoration:
50 g vit choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
2. Rör ihop ägg, socker och saffran i en skål. Tillsätt kokosflingor och smör och rör ihop till en smet. Låt stå i 10 minuter och svälla.
3. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora  toppar på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min till de har fått fin färg.
5. Låt topparna svalna helt.
6. Smält den vita chokladen och ringla över kokostopparna.

kokostoppar med saffran

Jag gillar mina kokostoppar stora, men det går bra att göra dem mindre också, korta bara av tiden i ugnen till cirka 10 minuter!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

kokostoppar med saffran

De här blev en riktig favorit här hemma då de även är glutenfria. Sådana här recept är så bra att ha på lager när man får besök men saknar tid för att baka.

De går även att göra helt paleo, använd då det här receptet: Kokostoppar paleo, och byt ut citronskal mot saffran!

saffranskokostoppar

Nu i helgen har vi haft besök av familjen Sandelin! Min gudson Adam och William har lekt järnet här hemma, och det är så himla mysigt!  Just nu när jag skriver detta så får jag även lite hjälp av Adam :)

11122016-IMG_0532

Kommentera
enkel mjuk pepparkaka

Enkel mjuk pepparkaka!

Fredriks mjuka kakor, 9 december, 2016

Många recept på mjuk pepparkaka har gräddfil, lingon och annat jox som man kanske inte har hemma så ofta, så idag blev det en riktigt enkel mjuk pepparkaka! Den blev sådär saftig och smakrik, precis så så man vill att den ska smaka.

enkel mjuk pepparkaka

Jag använde enbart sådant jag hade hemma, och jag hade en skvätt grädde så den fick bli som vätska för att den skulle bli extra saftig. Det går utmärkt att byta ut den mot mjölk.

enkel mjuk pepparkaka

Enkel Mjuk Pepparkaka

4 ägg
3 dl strösocker
1 msk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
1 dl grädde (eller mjölk)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en sockerkaksform.
2. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt.
3. Blanda vetemjöl med alla kryddorna och bakpulver.
4. Smält smöret och ha i grädden/mjölken i kastrullen, blanda i detta varvat med mjölet i smeten och blanda tills välblandat.
5. Fyll formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter. Känn efter om kakan är färdig redan efter 35 minuter, det är väldigt beroende på ugnen!
6. Låt kakan stå i 10 minuter innan den stjälps upp. Pudra med lite florsocker innan servering.

enkel mjuk pepparkaka

Om du skulle sakna någon av kryddorna hemma så kan man enbart använda kanel + nejlika, eller kanel + ingefära också. Det är kanelen som gör det mesta av smaken! Kardemumman ger den där extra stingen man vill ha, men det går att utesluta också.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

nordic ware

Den fina formen kommer ifrån Nordic Ware och finns bland annat att köpa hos Royal design här: Bakform, de ligger ganska högt i pris, men de är suveräna att baka i!

enkel mjuk pepparkaka

Kommentera
hela sverige bakar junior

Hela Sverige Bakar Junior!

Fredriks personliga, 8 december, 2016

Ikväll måste du kika in på Hela Sverige Bakar Junior! Då kommer bland annat jag vara med och baka med de duktiga juniorerna! Jag bakar med härliga Thelma som har bloggen Thelma bakar

hela sverige bakar junior

Här är lite blandade bilder från dagen :) Det var så otroligt roligt att komma tillbaka till tältet och baka en dag!

hela sverige bakar junior

Vi som överraskade juniorerna var föredetta vinnare och så jag och Jonnha :)

hela sverige bakar junior

Vi fick först gömma oss i ett litet hus bredvid tältet så att de inte såg oss, jag kan lova att det var tjattrigt! Caroline Ahlqvist, Jonnha Hagenllöf Arabi, Jag, Linus Larsson och Christina Gyllner. 

hela sverige bakar Tilde

Det blev ett kärt återseende med alla man kände igen :) På riktigt, jag skulle vilja ha ett eget tält där jag kan stå och baka! Det behöver inte vara en massa kameror och sånt, bara ett ljuvligt tält som man kan stå ute och baka på sommarmånaderna!

hela sverige bakar junior

Så vad du än gör så missa inte kvällens avsnitt! Jag vill ju inte säga för mycket, men kika på bilden nedan så får du se vad för smarrigt som Thelma bakar!

Hela Sverige Bakar Junior

hela Sverige Bakar Junior

Här ovan är en bild när vi träffas :) En riktigt trevlig tjej som är grym på at baka! De andra tävlande var också så himla goa! Hela Sverige Bakar är verkligen ett roligt program, och jag är så stolt över att jag har fått vara med där!

hela sverige bakar

Här är en bild innan allt sätter igång. Det man inte ser på tv är att det är ett helt team av folk som ställer i ordning allt, diskar, filmar, har koll på ljudet och allt omkring! Det är också så vackert vid Taxinge slott och omgivningarna! Har du vägarna förbi så är det verkligen värt ett besök!

Kommentera
recept på senap

SENAP – Recept på senap med ingefära!

Fredriks sylta/safta, 7 december, 2016

Idag bockade jag ännu en sak av det jag vill göra innan jul!  Hemgjord senap är så enkelt, och gästerna uppskattar det så mycket! I år smaksatte jag senapen med ingefära och apelsin, och det blev supergott! Jag kallar den Fredriks senap :)

recept på senap

Som sagt, jag smaksatte med ingefära och apelsin, men det här är ett riktigt bra grundrecept som du kan variera precis som du vill. Det går bra att utesluta både ingefära och apelsin, så får du en god neutral senap!

Här hittar du massor av tips på saker du kan göra i köket till i jul: JULBAK

senap hemgjord

Fredriks senap, ingredienser till en burk på ca 2 dl

1 påse bruna senapsfrön (26g)
1 påse gula senapsfrön (26g)
1,5 dl vatten
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
0,5 dl matolja
1 tsk salt
Rivet skal av 1/2 apelsin, endast det yttersta.

Gör så här:
1. Lägg både bruna och gula senapsfrön, vatten och ingefära i en kastrull. Låt koka upp ordentligt och dra sedan av från plattan och låt stå i cirka 30 minuter.
2. Sila av eventuellt vatten som är kvar i kastrullen.
3. Blanda ned rödvinsvinäger, honung, matolja, salt och apelsinskal och mixa senapen med en mixerstav tills den gått ihop sig till en len senap. Jag kör inte så jättemycket eftersom jag gillar när den är lite grovkornig.
4. Häll upp senapen på en väl rengjord burk. Senapen mår bäst av att stå några dagar så att smakerna utvecklas, och den håller minst ett par månader i kylskåp!

senapsfrö

Senapsfrön är lite vackra tycker jag! Jag brukar göra min senap med senapsfrön. Jag har testat Colemans senapspulver, men det blir alltid så jädrans starkt då :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

gör din egen senap

Det är enklare att mixa senapen i behållaren till stavmixerna istället för i kastrullen.

Har du kikat på de saker som jag gör när jag inte bakar? :) Kika in på Fredriks middagstips och Fredriks Sylta/safta så hittar du massor av tips utöver bakning!

senap

Hoppas du testar senapen, den här blir så otroligt god på skinksmörgåsen till i jul!!

senap recept

Kommentera
Etiketter: jul, recept, hemgjord, senap
paleomuffins med saffran och russin

Paleomuffins med saffran och russin

Fredriks paleo, 5 december, 2016

Går det att baka gott utan varken gluten, mjölk eller socker? Jajamensan!! Mina paleomuffins med saffran och russin smakar precis lika gott som en saffransbulle! Att baka paleo är verkligen både enkelt, och framförallt gott!

paleomuffins med saffran och russin

Jag har samlat alla mina paleorecept här: Fredriks paleo, här hittar du allt ifrån kakor till bröd och godis! De här muffinsarna blir så söta och goda av russinen och lite honung!

paleomuffins med saffran och russin

Paleomuffins med saffran och russin, 10 stycken

3 ägg
0,5 dl honung
0,5 dl smält kokosolja
0,5 g saffran
4,5 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl russin

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop äggen med honung, kokosolja och saffran.
3. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver.
4. Blanda samman de torra ingredienserna med äggvispet till en jämn smet.
5. Till sist blandar du i russinen och rör om så de fördelas jämnt i smeten.
6. Portionera upp i muffinsformar och baka ca 20-25 minuter i mitten på ugnen och de har fått fin färg.

baka paleo

Såhär ser smeten ut innan russinen kom i. Det tar inte mer än några minuter att få ihop den här smeten!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

paleomuffins

Innan ugnen, jag provsmakade lite på smeten och jag lovar att den var hur god som helst!

paleomuffins med saffran och russin

Hoppas du blir sugen att testa dessa! Jag bakar paleo ganska ofta då jag tycker att det är så gott, och det är perfekt när man ska bjuda någon som är allergisk mot gluten eller mjölkprodukter! Just dessa bjöd jag Nina på som driver bloggen Niiinis, dock så visste jag inte att hon var allergisk mot mandlar… så jag fick äta dem själv :)

recept paleo bakning

Kommentera
nu är det jul, här i vårt hus

Nu är det jul, här i vårt hus!

Fredriks personliga, 4 december, 2016

Som ni säkert förstått så är julen en av mina absoluta högtider! Både när det kommer till bakning och allt pyssel och mys som man fixar hemma! Här kommer lite bilder från huset i juletid!

julbelysning utomhus

Så här ser det ut vid vår entré nu i juletid. Vi är i den mörka perioden av året, och vad passar väl bättre än att sätta ljus precis överallt :)

måla om hus

Det är roligt att se den nya färgen på huset i olika väder. Just nu är det ganska lite snö, men för några veckor sedan hade vi flera decimeter, och det blev så fint ihop med det blå och vita!

julstjärna fönster

I alla fönster har vi julstjärnor på fot, det ger ett otroligt mysigt sken.

ombyggd kyrka

Vi tänder mycket ljus just nu, och det blir lätt en 30 stycken ljus som brinner samtidigt! :)

juleljus

Här har vi ställt många olika guldljusstaker tillsammans som vi hittat på loppis. Loppis är nog mitt allra bästa just nu.

kamin

Kaminen går varm väldigt ofta, och alltid när jag ska baka bröd! Det finns inget bättre än en bullbrasa! (En brasa som är för att degen ska jäsa och må gott :) )

glöggmingel

Föra veckan hade vi lite glöggmingel och firade in julens högtider ordentligt!

christian länk

Vi blev ett gäng på 21 stycken som fikade :) Här syns Christian vinkandes 😉

glöggfika

Så mysigt att fylla hemmet med människor!

tomtar jul

Emil har pyntat med massor av tomtar precis överallt, vi gillar julen lika mycket båda två :)

tomtar

Här nedan är min egna fågelmatskrans som har blivit min nya favoritutsikt. Det sitter fåglar och pickar där mest hela tiden :) Receptet hittar du här: Gör din egen fågelmat

gör din egen talgboll

Det var allt för nu, men det kommer fler bilder! Nu planerar vi årets gran, och det ska bli så grymt kul att fixa allt till den!

glöggfika

Avslutar med en rejäl julblomma :)

julblommor

Kommentera
Etiketter:
lussekatter recept

Lussekatter – Recept på saftiga lussebullar

Fredriks sötebröd, 4 december, 2016

Varje år testar jag någon ny variant på lussekatter, men någon gång måste jag alltid gör klassiska hederliga lussekatter också! Här är ett recept som ger riktigt saftiga och smakrika lussekatter som garanterat gör dig nöjd!

lussekatter recept

Julen är verkligen årets höjdpunkt för oss bakbloggare :) Vill du ha massor av tips på julbak så hittar du det här: Julbak

glöggmingel

Lussekatter, 32 stycken

1 g saffran
1 msk whiskey (eller annan 40%-ig alkohol)
50 g jäst
5 dl kall mjölk
2 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
14-15 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör

Pensling
1 ägg
Russin

Gör så här:
1. Lägg saffran i en kopp med 1 msk whiskey i minst 30 minuter innan du ska baka, detta gör att du suger ur alla aromämnen ur saffranet.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med den kalla mjölken.
3. Tillsätt socker, ägg, saffran och whiskey samt nästan allt mjöl. Börja arbeta degen och tillsätt det rumsvarma smöret.
4. Arbeta degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand. Degen ska precis lossna från kanten, då är den som bäst och bullarna blir inte torra.
5. Plasta bunken och låt jäsa 1-2 timmar på ett armt ställe. Det beror lite på hur varmt det är, men när den blivit dubbelt så stor så har den jäst klart.
6. Knåda degen lätt och dela den i 32 lika stora delar. Rulla ut varje del och rulla till lussekatter. (Tips på hur du kan forma dina lussekatter ser du i videon längre ner)
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och stoppa i russin.
9. Baka bullarna på 225 grader i 7-8 minuter.
10. Låt bullarna svalna på galler under duk. De bullar som inte ska ätas direkt bör frysas inpå en gång så att de håller sig färska.

saffran i sprit

Det här är en snabbvariant på att få ut mer smak av saffran. Det bästa är att ta hela saffranspistiller och lägga i sprit i 3-4 veckor så att det får dra åt sig ordentligt!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Scrolla till cirka 3.20 i filmen så kommer du till när jag rullar lussekatterna. Receptet jag pratar om innan är ett annat än det som står här ovan. Det hittar du här: Lussekatter på 10 olika sätt

Lussekatter är ju egentligen bara en slät bulle, men det kan verkligen vara det godaste ibland!

lussekatter

Jag gjorde de här lussekatterna till adventsfika, och nästan hela satsen gick åt, så det ser jag som ett gott tecken :)

lussekatter

Kommentera
saffran och chokladpannacotta

Saffran och chokladpannacotta

Fredriks desserter, 2 december, 2016

När jag gör dessert blir det ofta pannacotta, bara för att det är så himla gott! Det som är roligt med just pannacotta är att man kan i princip smaksätta den med vad man vill, och jag älskar ju att testa lite olika kombinationer! Här blev det en saffran och chokladpannacotta, och saffran och choklad passade som handen i handsken!

saffran och chokladpannacotta

Jag gör ofta olika lager, så först gör jag halva receptet, låter det stelna, sedan har man på resten. Det blir så snyggt på det sättet!

Vill du ha fler tips på vad du kan baka och laga i jul, kika in här: JULBAK

saffran och chokladpannacotta

Saffran och chokladpannacotta

Chokladpannacotta
1 gelatinblad
75 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Saffranspannacotta
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 pkt saffran (0,5 g)
0,5 dl strösocker

Gör så här:
1. Börja med chokladpannacottan. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter.
2. Värm upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen.
3. Ta av kastrullen från plattan. Blanda ner chokladen och vaniljsockret och rör tills chokladen smält.
4. Krama ur gelatinbladet och blanda ner i blandningen. Fördela chokladpannacottan i 4 portionsglas. Ställ i kylen och låt stelna i 30-60 minuter. Skaka lite lätt på glasen så ser du när det är stelt nog för att kunna ha på lager två.
5. Saffranspannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter.
6. Blanda vispgrädde, saffran och socker i en kastrull och värm upp tills det nästan kokar.
7. Krama ur gelatinbladet och blanda ner i kastrullen.
8. Fördela saffranspannacottan på chokladpannacottan.
9. Ställ i kylen och låt stelna helt, cirka 2-3 timmar.
10. Vid servering, ta gärna fram pannacottan en halvtimme innan för att den inte ska vara kylskåpskall. Dekorera med lite minimaränger och färska bär!

saffran och chokladpannacotta

Vill du har fler tips på mumsiga desserter så ska du kika in här: Fredriks desserter

Kommentera
paleofudge

Paleofudge – Chokladfudge

Fredriks paleo, 30 november, 2016

Nu har jag testat en helt oslagbar paleofudge som varken innehåller grädde eller vitt socker! Den blev hur god som helst! Grunden är gjord på dadlar så den är verkligen söt och god och blev sådär lagom bitig så som man vill att fudge ska vara. Med bitig menar jag segmjuk :)

paleofudge

Paleofudge är inte någon lågkaloridiet eller så, bara ett sätt att baka på ett annat sätt. Jag hade lite svårt att hitta sockerfri mörk choklad, så jag använde 70%-ig choklad som innehöll lite socker. Vill du ha tips på fler paleorecept så hittar du massor här: PALEO

paleofudge

Paleofudge, cirka 30 bitar.

150 g sockerfri choklad, eller choklad med hög chokladhalt
1 dl kokosolja
450 g urkärnade dadlar
1 dl kokosmjölk
2 tsk vaniljpulver
1 dl kakao

Gör så här:
1. Smält choklad och kokosolja på låg värme i en kastrull och låt svalna lite.
2. Lägg dadlarna i en bunke eller en hushållsmaskin med mixerfunktion.
3. Häll över choklad och kokosolja samt kokosmjölk och vaniljpulver.
4. Använd mixerstav eller kör hushållsmaskinen tills allt är mycket välmixat och kommit ihop sig ordentligt.
5. Blanda i kakao i fudgen och arbeta tills allt är välblandat.
6. Fördela fudgen i en form med smörpapper eller bakplåtspapper i botten. Formen jag använde var 15×20. Släta till den med baksidan av en sked.
7. Ställ fudgen i kylen och låt stelna helt, det tog cirka en timme. Skär upp och sedan är det bara att njuta! Förvara fudgen i kylen eller frysen i lufttät burk.

kokosmjölk paleo

När jag bakar paleo så använder jag alltid ovan kokosmjölk. Den är inte skiktad som den på burk alltid är, så man kan använda den direkt och den är krämig och god!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

paleofudge

En ask med dadlar väger 600 gram, och när jag kärnat ur dem så blev det precis 450 g urkärnade dadlar :)

paleofudge

Såhär såg fudgen ut efter jag mixat och blandat i kakaon. Som en deg ungefär, lite seg och jag tjuvsmakade på smeten… MUMS VAD GOTT!!

paleofudge

Hoppas du blir sugen att testa! Jag bjöd på den här när jag hade lite adventsfika, och nästan all fudge tog slut! Måste vara ett bra tecken! Alla mina paleorecept hittar du här: Fredriks Paleo

paleofudge

 

Kommentera
saffranssnittar

Saffranssnittar – Sega kolasnittar med saffran!

Fredriks småkakor, 29 november, 2016

Nu i helgen var jag i Falun och signerade böcker och jag bjöd på lite kakor :) Det fick bli lite juliga saffranssnittar eftersom det dels är så enkelt, och såklart är de supergoda! Tänk dig sega kolasnittar med saffrannsmak… MUMS!

saffranssnittar

Jag har samlat massor av inspiration på till julbak och julgodis här: Baka till jul

baka till jul

Saffranssnittar, ca 30 st.

0,5 g saffran
1 tsk finsprit (whiskey, cocgnac, vodka)
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Blanda saffran och alkohol och låt stå cirka en kvart.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Vispa samman smör, socker, saffran och sirap.
4. Blanda mjölet med bakpulver och blanda samman med resten av ingredienserna till en deg.
5. Dela degen i tre delar och forma varje del till en ca 30 cm lång rulle.
6. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
7. Baka mitt i ugnen i 10-12 minuter.
8. Ta ut plåten från ugnen och skär direkt i diagonala snittar.

saffranssnittar

Det doftar ljuvligt i hela köket när man bakar dessa! Perfekt att baka till lite glöggfika! Jag lägger saffranet i alkohol för att dra ut så mycket smak som möjligt. Ju längre det får stå desto bättre!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Boken Fredriks Fika

Just nu tar jag emot beställningar så att du kan köpa min bakbok och ge bort med en personlig hälsning! En bok kostar 200kr, och två kostar 370kr. Maila mig på fredriksfika@gmail.com så svarar jag med mitt swishnummer. Perfekt julklapp till den som älskar att baka!

saffranssnittar

Hoppas du blir sugen att testa kakorna, jag lovar, de var supergoda! Vill du ha tips på fler småkakor så hittar du massor här: Fredriks småkakor

 

Kommentera