Läcka pizzabullar fyllda med pesto och parmesan

Pizzabullar med pesto och parmesan

Fredriks middagstips, 14 februari, 2018

Just nu hr jag lite dille på pizzabullar :) Perfekt mellanmål när man känner sig lite hungrig! Här är min favorit just nu, pizzabullar med pesto och parmesan! Väldigt enkel fyllning som ger en lite vuxnare smak än bara tomat och ost!

Läcka pizzabullar fyllda med pesto och parmesan

Jag gjorde mina pizzabullar i muffinsformar denna gång, då blir de lite enklare att ta med t.ex. på en picknick eller utflykt.

pestobullar med parmesan till mellanmål

Pizzabullar med pesto och parmesan, 24 stycken

4 dl mjölk
1 dl olivolja
50 g jäst
2 msk honung
1 tsk salt
11 dl vetemjöl 660 g)

Fyllning och topping:
2 dl pesto
100 g riven parmesan
+ 1 ägg till pensling

Gör så här:
1. Ljumma mjölken tillsammans med oljan i en kastrull till 35-37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med mjölken.
3. Tillsätt honung, salt, vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30 minuter.
5. Kavla ut degen till en tunn stor rektangel på lätt mjölat bakbord. Bred på peston, strö över 2/3 av parmesanen. Rulla ihop till en tight rulle och skär bitar och lägg i muffinsformar.
6. Lägg bullarna på en plåt, täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över parmesan och baka mitt i ugnen i 10-12 minuter.
9. Låt svalna på galler. Bullarna går utmärkt at frysa!

Läckra pizzabullar med pesto och parmesan

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

pizzabullar med pesto och parmesan

Vill du testa en annan variant kan du testa mina pizzabullar med skinka och mozzarella! Receptet hittar du här: Pizzabullar med mozzarella

Recept på pizzabullar

Lycka till i köket!

pizzabullar med pesto och parmesan

Kommentera
Saftig sockerkaka med mycket smak av apelsin

Sockerkaka med apelsin

Fredriks mjuka kakor, 12 februari, 2018

Ofta är det det enkla som är det goda! I den här sockerkakan med apelsin och glasyr har jag stoppat i så mycket apelsinsmak som jag bara kan :) Saftig sockerkaka är ju bland det godaste man kan få till fika!

Saftig sockerkaka med mycket smak av apelsin

Älskar du också mjuka kakor? Kika in på över 100 recept jag har testat här: Fredriks mjuka kakor

mjuka kaka med apelsinsmak

Sockerkaka med apelsin

Ingredienser
4 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Skal (zest) av en apelsin, endast det yttersta
75 g smör
1 dl apelsinjuice
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk apelsinjuice
Ev. Lite karamellfärg

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en sockerkaksform på 1,5-2 liter.
2. Vispa ägg, socker, vaniljpulver och apelsinskal. Vispa ordentligt tills det är riktigt luftigt och lätt.
3. Blanda mjöl och bakpulver
4. Smält smöret och ha apelsinjuicen i kastrullen, blanda i detta varvat med mjölet i smeten.
5. Fyll formen och grädda i 175 grader i 30-40 minuter. Känn efter om kakan är färdig redan efter 30 minuter, det är väldigt beroende på ugnen!
6. Låt den stå ca 10 minuter innan den stjälps upp så att kakan hinner sätta sig ordentligt. Låt svalna.
7. Rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla över kakan.

Saftig sockerkaka med apelsin

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Gillar du denna så är jag rätt säker på att du kommer att gilla min upp-och-nerkaka med apelsin också! Receptet hittar du här: Upp-och-nerkaka

Läcker kaka med blodapelsin som bakas upp och ned.

Kommentera
Etiketter: sockerkaka, apelsin, glasyr
recept på krabbelurer

Krabbelurer

Fredriks mjuka kakor, 12 februari, 2018

Det här är första gången jag testar krabbelurer, men verkligen inte den sista! Krabbelurer är som en blandning mellan pannkakor och sockerkaka som är extremt enkelt! Här är ett enkelt grundrecept, men testa gärna att rulla dem i lite socker och kanel, MUMS!

recept på krabbelurer

Jag använde mitt plättlägg när jag gjorde dem, men det går precis lika bra att göra i vanliga stekpannan.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Enkla bakverk utan ugn

Krabbelurer, ca 15 st.

1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1,5 dl mjölk
1 krm salt
+ smör till stekning

Gör så här:
1. Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
2. Tillsätt äggen och mjölken och rör till en slät smet.
3. Värm stekpannan till medelvarm, inte för het så att de bränns. Stek krabbelurerna cirka 2-3 minuter på varje sida tills de fått fin färg.

Recept på krabbelurer

Vill du ha fler tips på saker du kan baka utan ugn så hittar du flera recept här: Baka utan ugn

Recept på krabbelurer

 

Kommentera
kanelbullepannkakor med pärlsocker

Kanelbullepannkakor

Fredriks desserter, 8 februari, 2018

Det här var bland de godaste pannkakorna jag testat! Pannkakor med smak av kanelbulle, alltså kanelbullepannkakor! Så gott och perfekt för dig som bara älskar kanelbullar och pannkakor!

Pannkakor med smak av kanelbulle

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

läckra amerikanska pannkakor med smak av kanelbulle

Kanelbullepannkakor, 10 st.

Pannkakorna:
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl mjölk
1 ägg
+ Smör till gräddning

Kanelbulleswirl:
50 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 tsk kanel

Gör så här:
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt mjölk och ägg och vispa till en slät smet.
3. Rör samman smör, farinsocker och kanel till en krämig smet. Fyll en spritspåse med fyllningen.
4. Smält lite smör i medelvarm stekpanna. Häll cirka 0,5 dl smet per pannkaka, låt steka en minut, spritsa sedan lite kanelbulleswirl på varje pannkaka.
5. När pannkaka nästan är genomgräddan från undersidan, vänd och stek 30 sekunder med fyllningssidan nedåt. Det kan vara bra att torka ur stekpannan mellan laggen då det blir lite sockrigt när man steker ovansidan på pannkakan.
6. Servera gärna med lite lönnsirap och pärlsocker!

pannkakor som smakar kanelbulle

Älskar du också pannkakor så måste du testa mina amerikanska pannkakor med blåbär, de är en riktig favorit här hemma! Receptet hittar du här: Amerikanska pannkakor med blåbär

Amerikanska pannkakor med blåbär och sirap

Lycka till i köket!

kanelbullepannkakor med pärlsocker

 

Kommentera
Smakrik och godaste varma chokladen man kan få!

Varm choklad – Recept på godaste chokladen!

Fredriks grundrecept, 5 februari, 2018

När det är kallt ute, man har åkt skidor, eller bara tagit en promenad så är varm choklad det absolut godaste man kan få! Jag gör min varma choklad med mycket kakao, 3%-ig mjölk och mitt lilla trix är en gnutta salt!

Smakrik och godaste varma chokladen man kan få!

Chokladen blir sådär perfekt smakrik och med lite vispad grädde på eller marshmallows så är den oemotståndlig!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Läcker varm choklad med vispgrädde!

Varm choklad, 2 koppar

5 dl mjölk (3%-ig)
2 msk kakao
2 msk strösocker
1 krm salt

Gör så här:
1. Blanda mjölk, kakao, socker och salt i en tjockbottnad kastrull.
2. Vispa samman och värm upp utan att börja koka. Vispa under tiden så att inte mjölken bränner fast.
3. Servera i stora koppar med vispgrädde eller marshmallows. Du kan lyxa till det med att pudra på lite choklad eller kanel!

varm choklad med vispgrädde

Pudra gärna på lite kakao så blir chokladen sådär cafélyxig! De fina kopparna köpte Emil åt mig från Nittsjö keramik nu när jag fyllde 40 :) Jag älskar verkligen keramik!

varm choklad, lyxig med marshmallows!

 

Kommentera
Etiketter: Choklad, varm choklad
Recept på pizzabullar

Pizzabullar med Mozzarella

Fredriks middagstips, 5 februari, 2018

Det här är den perfekta bullen att ha med sig när man är ute på utflykt, eller bara när man vill ha ett riktigt gott mellanmål! Jag gör mina pizzabullar med färdigköpt pizzasås, skinka och mozzarella, men det går självklart bra att göra egen pizzasås också :)

Recept på pizzabullar

De här blev verkligen galet goda! De går lätt att byta ut ingredienser och göra dem vegetariska genom att bara skippa skinkan, eller använd kalkon eller salami!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Lättbakade pizzabullar med mycket smak!

Pizzabullar, 24 stycken

4 dl mjölk
1 dl olivolja
50 g jäst
2 msk honung
1 tsk salt
11 dl vetemjöl 660 g)

Fyllning och topping:
3 dl pizzasås
200 g rökt skinka, finhackad
300 riven mozzarella
+ 1 ägg till pensling

Gör så här:
1. Ljumma mjölken tillsammans med oljan i en kastrull till   35-37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med mjölken.
3. Tillsätt honung, salt, vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30 minuter.
5. Kavla ut degen till en tunn stor rektangel på lätt mjölat bakbord. Bred ut pizzasåsen, strö över skinka och 2/3 av mozzarellan. Rulla ihop till en tight rulle och skär bitar och lägg i bullpapper.
6. Lägg bullarna på en plåt, täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över lite mozzarella och baka mitt i ugnen i 10-12 minuter.
9. Låt svalna på galler. Bullarna går utmärkt at frysa!

baka goda pizzabullar till mellanmål

Du kan även göra dem mindre om du vill, men jag gillar mina pizzabullar rejäla :)

Vill du ha fler tips på goda bullar så hiottar du alla mina recept här: Fredriks bullar

Lättbakade bullar med smak av pizza!

Kommentera
Etiketter: pizzabullar, Bullar, recept
Klassiska semlor med hemgjord mandelmassa

Klassiska semlor med grädde och mandelmassa

Fredriks sötebröd, 1 februari, 2018

När det är dags att äta semlor så vill jag ha en klassisk fluffig semla med hemgjord mandelmassa och fluffig grädde, inga konstigheter, bara en riktigt god semla!

Klassiska semlor med hemgjord mandelmassa

En riktigt klassisk semla äts med hetvägg, men det gillar jag då inte :) Jag är en sådan där som inte tycker om att doppa bröd eller kakor i någon dryck :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Fluffiga klassiska semlor med hemgjord mandelmassa

Klassiska semlor med grädde och mandelmassa, 24 st.

50 g röd jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk nymalen kardemumma
1 tsk salt
14 dl vetemjöl (840g)
150 g rumsvarmt smör
+ 1 ägg att pensla med

Recept på mandelmassa hittar du här: Mandelmassa

Räkna med cirka 3 dl grädde för 8 semlor, jag brukar vispa i lite vaniljsocker för att få lite extra smak.

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till ca 30 garder.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 8 bitar för stora bullar, eller 16 för små. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
9. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen och lägg i en skål.
10. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det.
11. Fyll med mandelmassa, spritsa lite grädde, på med lock och florsocker, sedan är det bara att njuta!!

Fluffiga klassiska semlor, recept på semlor

Vill du testa en variant på den klassiska semlan, då brukar jag festa till det med en karlsbadersemla :) Lite mer åt briochehållet och kompaktare bulle! Receptet hittar du här: Karlsbadersemla

karlsbadersemlor

Kommentera
Läcker limpa med mycket fullkorn

Bröd på fullkornsmjöl

Fredriks bröd, 1 februari, 2018

Här är ett riktigt enkelt och gott fullkornsbröd! Jag älskar verkligen hembakat bröd, de smörgåsarna blir alltid de godaste! :) Bröd på fullkornsmjöl ger lite extra smak och substans är enbart vitt mjöl.

Läcker limpa med mycket fullkorn

Bröd på fullkornsmjöl, 2 limpor

50 g jäst
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
2 msk honung
13 dl vetemjöl special fullkorn
2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Ljumma upp vatten och mjölk till cirka 35-37 grader (fingervarmt)
2. Lös upp jästen med degvätskan. Tillsätt honung, mjöl och salt och börja arbeta ihop degen.
3. Tillsätt smöret och arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills du har en smidig och elastisk deg som släpper från kanterna från bunken.
4. Täck bunken med en duk och låt jäsa 30 minuter.
5. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till två limpor.  Lägg på plåt med bakplåtspapper, täck med en duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pudra limpan med lite mjöl och skär några snitt med en vass kniv.
8. Baka i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Knacka på brödet som ska låta ihåligt, eller mät innertemperaturen som ska vara 98 grader.
9. Låt svalna helt på galler innan du skär upp och tar dig en redig smörgås!

bröd på fullkornsmjöl

Vill du ha fler tips på goda frallor och bröd så hittar du alla mina recept här: Fredriks bröd

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

bröd på fullkornsmjöl

Kommentera
Etiketter: limpa, bröd, fullkorn
Läcker morotstårta med frosting med smak av citron

Morotstårta med citron

Fredriks tårtor, 29 januari, 2018

Morotskaka är en riktig favorit, både den och mjuk pepparkaka är sådana där kakor som jag bara kan få totala cravings för året om! Idag blev det en söt liten morotstårta som passar perfekt när man vill göra det lite enkelt för sig. Samma fyllning både i och runt tårtan!

Läcker morotstårta med frosting med smak av citron

Vill du ha fler tips på goda tårtor så hittar du alla mina recept här: Fredriks tårtor

Läcker och enkel tårta med bottnar av morotskaka

Morotstårta,  10 bitar

3 ägg
3 dl socker
3 dl finrivna morötter
1 dl rapsolja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 krm malen nejlika

Frosting
150 g smör, rumsvarmt
300 g färskost
4 dl florsocker
skal av en citron

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform på 16 cm i diameter, smörj och bröda kanterna.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt de rivna morötterna och oljan.
3. Blanda mjöl,­ bakpulver, kanel och malen nejlika. Rör ner i äggvispet och häll smeten i formen.
4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter. Tiden varierar mycket vilken ugn man har. Känn med en sticka redan efter 40 minuter. Alternativt buffa lite på formen så ska mitten av kakan vara fast.
5. Ta ut kakan och låt den vila i formen 10 minuter tills du tar ut den och låter svalna helt.
6. Vispa ihop smör och philadelphiaost. Tillsätt florsocker och det rivna citronskalet och vispa ihop till en jämn frosting.
7. Dela tårtbotten i tre delar. Lägg ett lager fyllning mellan varje botten och spritsa resten av fyllningen runt tårtan. Jag blandade stjärnor och rosor :) Jag dekorerade min morotstårta med lite citronskivor och citronmeliss.

Saftig morotskaka med frosting

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

läcker morotskaka som en tårta!

Kommentera
Etiketter:
Lättlagad pasta med kyckling

Pasta med kyckling och fläsk

Fredriks middagstips, 29 januari, 2018

Det här är en rätt som vi brukar göra när vi är riktigt hungriga :) Det är lite carbonara-stil, fast med extra allt och lite till. Lika god som en vardagsrätt som när du har gäster!

Middagstips med pasta, kyckling och fläsk

Pasta med kyckling och fläsk, 4 portioner

200 g stekfläsk
400 g spagetti eller annan valfri pasta
400 g kycklingfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ask körbärstomater
75 g riven parmesan
2 dl vispgrädde
1 citron
Salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt på pastavattnet.
2. Skär stekfläsket i centimetertjocka skivor och stek på medelvärme tills det är knaperstekt.
3. Koka pastan.
4. Lyft upp fläsket och lägg i en skål, skär kycklingen i centimeterstora kuber och stek i samma stekpanna i fettet som blivit från när du stekt fläsket. salta och peppra.
5. Finhacka löken och vitlöken, stek med kycklingen tills den är helt klar.
6. Halvera körsbärstomaterna och lägg med i stekpannan så att de blir ljumma.
7. Häll av pastan. Låt pastan vila i durkslaget och koka upp vispgrädden i kastrullen så att den blir het.
8. Blanda i pasta, fläsk, kycklingen och hälften av parmesanen i kastrullen och vänd runt.
9. Servera med lite nymald svartpeppar och strö över extra parmesan. MUMS!

Lättlagad pasta med kyckling

Vill du ha fler middagstips så hittar du alla mina recept här: Fredriks middagstips

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

pasta med kyckling och parmesan

Kommentera
Etiketter: pasta, middagstips