smordegspaj

Små pajer på smördeg

Fredriks middagstips, 29 mars, 2017

Här är det perfekta och enkla tipset på små pajer! Perfekt till en buffé eller som en enkel förrätt. Jag fyllde mina med spenat, lök och västerbottenost, smaker som enligt mig aldrig kan gå fel :) Det bästa är att göra pajerna i muffinsformar!

smordegspaj

Jag gjorde pajerna på färdig smördeg på rulle som man köper i kyldisken. jag tycker den är riktigt bra och enkel att använda. Självklart går det bra att göra egen smördeg, det är bara att det tar evinnerlig tid :)

små pajer med smördeg

Små pajer på smördeg

1 msk smör
1 rulle färdig smördeg (finns även glutenfritt alternativ i affären)
1 gul lök
70 g färsk bladspenat
3 ägg
0,5 dl mjölk eller grädde
75 g riven Västerbottenost
1 krm svartpeppar
2 krm salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj muffinsformen med smör.
2. Rulla ut smördegen och skär ut rundlar och tryck ut i muffinsformen.
3. Fräs löken i lite smör eller olja i en kastrull tills den blir mjuk. tillsätt spenaten och låt fräsa med 1 minut. Ställ åt sidan.
4. Vispa ihop ägg, mjölk, västerbottenost, peppar och salt. Blanda i spenat och lök.
5. Fyll formarna upp till 3/4 med fyllning.
6. Baka mitt i ugnen 20-25 minuter tills pajerna fått fin färg.

paj i muffinsform

Jag använde en kakstans när jag skar ut pajbotten, men det går alldeles utmärkt att använda ett upp och nedvänt dryckesglas!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

broccolipaj utan skal

Vill du göra en glutenfri variant så kan du göra på samma sätt som den här broccolipajen utan pajskal. Fungerar även den utmärkt att göra i muffinsformar! Receptet hittar du här: Broccolipaj utan pajskal

små smördegspajer

Hoppas du blir sugen att testa de här små pajerna! De går enkelt att variera med olika sorters grönsaker och ost!

Kommentera
Etiketter: paj, recept, små pajer, smördeg
kakor med smarties

Kakor med smarties

Fredriks småkakor, 28 mars, 2017

Generellt gillar jag inte när man stoppar i godis i bakverk, jag tycker att man kan uppnå samma sak med naturliga smaker av choklad, dulce de leche, nötter eller vad det än kan vara. Ändå så står jag här nu med lite kakor med smarties i, min last… barngodiset smarties är ju så himla gott! :)

kakor med smarties

Skyller på att jag gjorde typiska amerikanska cookies, då är inget tabu :) När du bakar kakorna ska du spara några godisar att trycka i efter att de har bakats så att du får fram de härliga färgerna! Vill du ha fler recept på kakor så hittar du alla mina recept här: Småkakor

kakor med smarties

Kakor med smarties, 10 st

100 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smarties (2 små förpackningar)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa smör och socker riktigt fluffigt, tillsätt ägget och vispa ihop.
3. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt i smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Tillsätt smarties och blanda ihop, spar några godisar till att trycka i efter att de bakas.
5. Dela degen i 10 bitar och rulla till bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspappper.
6. Baka mitt i ugnen 9-10 minuter. Tryck i några godisar direkt när de kommer ur ugnen.

kakor med smarties

Vill du ha högra kakor så kan du ställa in plåten i kylen 30 minuter innan du bakar kakorna. Då hinner de sätta sig lite mer. Jag gillar dock när de flyter ut lite och blir underbart sega och goda!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

snickers tårta

Här är exempel på vad jag gillar att göra, att ta t.ex snickers och sen ta alla olika komponenter och göra något nytt och gott från grunden! Receptet på snickersrulltårtan hittar du här: Snickersrulltårta

smartieskakor

 

 

Kommentera
brownie med svarta bönor

Brownie på svarta bönor!

Fredriks mjuka kakor, 27 mars, 2017

Idag testade jag nog det som låtit mest konstigt någonsin. Jag har gjort mousse på avokado och brownies på mandelmjöl, men idag blev det black bean brownie, alltså en brownie på svarta bönor. Jag testade den på Emil och han tyckte den var supergod!!

brownie med svarta bönor

Jag använde sådana färdigkokta svarta bönor på tetra, men det går såklart utmärkt at koka egna och baka på också om man känner för det :)

black bean brownie recept

Brownie på svarta bönor, 8 bitar

1 pkt svarta bönor (230 g avrunna bönor)
3 ägg
1 dl smält kokosolja
15 urkärnade dadlar
1 dl kakao
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Dekoration:
50 g smält mörk choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. 
Klä en form på 15x20cm med bakplåtspapper.
2. Skölj av bönorna. 
Mixa bönor tillsammans med ägg, kokosolja och dadlar med en stavmixer eller i en hushållsassistent.
3. Blanda kakao, mandelmjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt. Mixa ner blandningen i bönblandningen.
4. Fyll formen med smeten och platta till med baksidan av en sked.
5. Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter.
6. Ta ur kakan ur formen och låt svalna helt. Dekorera eventuellt med lite smält choklad.

brownie black beans

Det här är verkligen enkel bakning, det är bara att blanda, mixa, baka, NJUT! Brownie på svarta bönor kommer det definitivt att bli fler gånger!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

brownie på svarta bönor

Det tillhör inte paleokosten att att bönor, men vill du ha fler recept som är gluten och mjölkfria så hittar du alla de receptet här: Fredriks Paleo

Bland annat den här läckra chokladmoussen på avokado! Recept hittar du här: Chokladmousse på avokado

chokladmousse på avokado

Hoppas du blir sugen att testa receptet! Jag tyckte den var alldeles lagom söt, men vill du ha lite sötare kan du tillsätta lite honung. Smaka på smeten så kan du testa lite!

brownie med svarta bönor

 

Kommentera
vit chokladbräck påskgodis

Vit chokladbräck – Godis!

Fredriks godis, 26 mars, 2017

Idag blev det lite godisfabrik här hemma, var så sugen på att göra någon sorts chokladbräck, så det fick bli vit chokladbräck och på det hade jag min favoritgodis jelly beans och lite smarties. Om du gillar sötsaker så är det här något för dig!

vit chokladbräck påskgodis

Det går utmärkt att smälta chokladen och sedan gör chokladbräcket direkt och låta stelna i kylen. Men bäst resultat blir det om du tempererar chokladen först, då smälter den inte lika lätt när du tar i chokladen. Jag gör en enkel temperering i en och samma bunke då jag tycker dte är för mycket kladd att hålla på att hälla ut den på arbetsbänken :)

vit chokladbräck

Vit chokladbräck

300 g vit choklad
1 dl jelly beans
0,5 dl smarties

Gör så här:
1. Grovhacka chokladen och smält i en bunke över vattenbad till en temperatur på mellan 40-45 grader.
2. Ta av från värmen och rör med en spatel tills temperaturen sjunkit till 27 grader.
3. Ställ tillbaka bunken över vattenbad och värm upp till 29-30 grader igen.
4. Klä en bricka eller plåt med smörpapper eller bakplåtspapper.
5. Häll ut den på papperet och bred ut en platta på cirka 30x30cm.
6. Strö över jelly beans och smarties och låt stelna i kylen.
7. Knäck lagom stora bitar, sedan är det bara att njuta!

vit chokladbräck

Jag älskar verkligen jelly beans, det är så roligt att man kan få så otroligt många smaker i en och samma påse, och de finns ju faktiskt i princip alla smaker :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

chokladbräck på vit choklad

Vill du ha tips på mer godis så hittar du alla mina recept här: Fredriks godis

Bland annat de här goda hemgjord snickers!

hemgjord snickers

Eller varför inte lite hemgjord noblesse, det är faktiskt ett av mina favoritrecept på godis, så himla enkelt och blir ännu godare än köpt! Receptet hittar du här: Hemgjord noblesse

hemgjord noblesse

 

Kommentera
våfflor

Våfflor – Frasiga våfflor

Fredriks desserter, 24 mars, 2017

De allra bästa våfflorna får du om du gör smeten dagen innan du ska göra våfflor! Då hinner mjölet svälla, smakerna utvecklas och de blir helt enkelt bästa våfflorna!

våfflor

Jag använder ett vanligt våffeljärn utan några specialgrejer, och de här våfflorna blir precis sådär frasiga som man vill ha dem. Servera våfflorna med lite uppvispad grädde och färska bär så är det den perfekta lunchen eller efterrätten!

frasiga våfflor

Våfflor, 8 st.

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
100 g smör – precis innan du gräddar våfflorna

Gör så här:
1. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke.
2. Vispa ner vattnet och vispa till en fast klumpfri smet.
3. Tillsätt mjölken och vispa till en slät smet.
4. Plasta bunken och låt stå över natten (eller så länge det går innan du ska göra våfflorna)
5. Smält smöret och vispa ner i smeten.
6. Pensla våffeljärnet med lite smör innan du gräddar första laggen. Grädda våfflorna tills de är gyllenbruna.

Här är ett litet klipp när de gräddas :)

våfflor smeten dagen innan

Man vet ju ofta dagen innan om man ska göra våfflor, så det är perfekt att vispa ihop smeten innan man går och lägger sig. Då är det bara att grädda våfflor t.ex när man vaknar!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

frasvåfflor

Vill du göra en glutenfri eller mjölkfri våffla kan jag tipsa om min paleovåffla, naturligt gluten och mjölkfri! Receptet hittar du här: Paleovåfflor

paleovåfflor

Finns det något jag gillar så är det våfflor och pannkakor på helgen. En lugn morgon där man får ta sig tid i köket och göra något riktigt gott efter en lång arbetsvecka! Ett annat tips är amerikanska pannkakor med äkta lönnsirap, det är verkligen helg för mig! Receptet hittar du här: Amerikanska pannkakor

amerikanska pannkakor

 

Kommentera
morotsmuffins

Morotsmuffins med frosting

Fredriks mjuka kakor, 23 mars, 2017

Jag såg dessa söta morotsmuffins med frosting som gräs på Pinterest och var bara tvungen att testa! Perfekt att baka till påsk! Lite vårkänslor över hela muffinsen :)

morotsmuffins med frosting

Receptet är klassiska morotsmuffins och frostingen jag använd är med vit choklad. Lite längre ner i inlägget ser du hur jag spritsar gräset.

Vill du ha tips på fler goda mjuka kakor och cupcakaes så hittar du alla mina recept här: Mjuka kakor

morotsmuffins med frosting

Morotsmuffins med frosting, 12 stycken

3 ägg
2,5 dl socker
1 dl olja
2,5 dl vetemjöl
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
3 dl rivna morötter

Vit chokladfrosting
100 g vit choklad
50 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
100 g philadelphia
Grön pastafärg eller karamellfärg

Dekoration
Äggodis

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och socker poröst. Tillsätt oljan under fortsatt vispning.
3. Blanda vetemjöl, kanel och bakpulver och rör i detta i äggmixen. Vänd ned morötter.
4. Fyll muffinsformarna till 3/4. Använd gärna en muffinsplåt för att behålla formen på muffinsen.
5. Baka mitt i ugnen 15-20 minuter. Testa att kakan är klar med en sticka som ska komma ur torr. Låt muffinsen svalna helt.
6 .Smält den vita chokladen.
7. Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt. Tillsätt den vita chokladen och vispa samman, avsluta med att ha i philadelphia och fortsätt vispa tills du har en len och fin frosting. Färga med pasta eller karamellfärg.
8. Spritsa frostingen på muffinsen, dekorera med äggen.

Här är ett litet klipp när jag spritsar mina morotsmuffins med frosting:

Tyllen jag använder brukar kallas grästyll. Den finns bland annat här och kostar 45kr: Grästyll (Annonslänk)

grästyll

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

En riktig klassiker till påsken är den här påskbakelsen som en stor äggula. Receptet hittar du här: Påskbakelse

Påskbakelse

Hoppas du gillar receptet! De är supergoda, men framförallt är de ju väldigt söta :)

morotsmuffins med frosting

Kommentera
baguetter med fördeg

Baguetter med fördeg

Fredriks bröd, 22 mars, 2017

Baguetter med fördeg, eller poolish som det heter på bagerispråk. Det är en teknik som kommer ifrån Polen och det ger baguetterna en mycket djupare smak och härligt inkråm och skorpa! Har du inte testat än så är det dags NU!

baguetter med fördeg

Visst tar det lite extra tid och planering, men när du väl har smakat så är jag säker på att du tycker det är värt det! Är du nyfiken på mer om surdeg så hittar du min lilla surdegsskola här: Surdegsskolan

baguetter med fördeg

Baguetter med fördeg, 3 st.

Dag 1 (Poolish/fördeg)
1 g jäst
250 g vatten
250 g vetemjöl special

Dag 2
5 g jäst
250 g fingervarmt vatten
525 g vetemjöl special
2 tsk salt

Gör så här:
1. Blanda ut jästen med vattnet, vispa ner vetemjölet och vispa till en slät smet. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur i 12 timmar eller över natten.
2.  Blanda poolish med jäst, vatten och mjöl och knåda i maskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 2 minuter.
3. Tippa upp degen på mjölat bakord. Täck med en duk och låt degen vila 20 minuter.
4. Dela degen i 3 lika stora delar. Forma till baguetter och lägg på mjölad handduk med lite mellanrum, gör de lika långa som din plåt är längs långsidan.  Täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek. 3-4 timmar. (se filmen jag kikade på hur du formar baguetter längre ner i inlägget)
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg baguetterna på plåt med bakplåtspapper, snitta med ett rakblad eller vass kniv och baka mitt i ugnen i 15-20 minuter.
7. Vill du ha en riktigt krispig yta kan du slänga in 1 dl vatten i botten på ugnen så att du får lite ånga precis i början av baktiden.
8. Låt baguetterna svalna på galler.

baguetter recept

1 g jäst är ungefär lika stort som en ärta. Efter 12 timmar ska fördegen bubbla lite härligt och dofta friskt och lite syrligt.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

baguetter med fördeg

Degen är väldigt smidig och rolig att arbeta med. Jag lät mina baguetter jäsa 4 timmar, då var de riktigt stora och härliga! Fler tips på goda bröd hittar du här: BRÖD

Här är klippet jag kikade på när jag formade baguetterna:

baguetter med poolish

baguetter är ju bara magiskt gott! Hoppas verkligen att du testar receptet!

baguetter med fördeg

Kommentera
paj utan pajskal

Paj utan pajskal

Fredriks middagstips, 21 mars, 2017

För några veckor sedan gjorde jag en paj utan pajskal som blev helt fantastiskt god! Perfekt för oss här hemma då Emil är glutenallergisk, men många jublade också att den var LCHF och den går även enkelt att göra paleo om man så önskar. Använd då t.ex mandelmjölk istället för mjölk eller grädde och uteslut osten.

paj utan pajskal

Paj utan pajskal med bacon, 4 portioner

1 pkt bacon, ca 150 g
1 liten gul lök
250 g broccoli
6 ägg
1 dl grädde eller mjölk (går att byta ut mot mandelmjölk)
100 g riven ost
1 krm nymalen svartpeppar
0,5 tsk salt
1 msk smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
2. Dela broccolin i mindre bitar och lägg dem i kokande vatten i 1 minut. Låt rinna av och grovhacka broccolin.
3. Strimla bacon och finhacka löken. Fräs baconen tills den fått lite färg, låt löken fräsa med en minut tills den blir mjuk.
4. Vispa ihop äggen med grädden.
5. Blanda ner cheddarost, svartpeppar, salt, lök, bacon samt den hackade broccolin.
6. Smörj en pajform på cirka 24 cm i diameter med smör.
7. Baka mitt i ugnen i 30-35 minuter tills pajen har fått fin färg.
8. Servera gärna med en liten sallad.

broccolipaj utan skal

Här är pajen jag gjorde sist, då hade jag bara i broccoli och den blev otroligt god! Receptet hittar du här: Broccolipaj utan pajskal

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

paj utan pajskal

Vill du ha fler middagstips hittar du alla här: Middagstips

.

Kommentera
hot cross buns

Hot cross buns – Korsbullar

Fredriks sötebröd, 20 mars, 2017

Det här är ett recept jag har velat testa länge! Har sett det dyka upp lite här och där på utländska baksidor, och speciellt vid påsk då de symboliserar korset vid Jesus korsfästelse. Nu gjorde jag dock inte så mycket för självaste korsfästelsen, mest för att jag tycker de ser coola ut, och det låter väldigt gott med kryddiga bullar! :)

hot cross buns

Bullarna blev riktigt saftiga och smakrika, och mycket mer enkla att göra än vad jag trodde de skulle vara! Jag förenklade receptet rätt mycket och hade inte i t.ex apelsinskal, nejlika och muskot, men vill du experimentera mer så kan du ha i det också!

hot cross buns

Hot cross buns, 10 stycken

2,5 dl mjölk
25 g jäst
50 g rumsvarmt smör
7,5 dl (450 g) Manitoba cream
, eller vetemjöl special
1 tsk mald ingefära
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
1 dl ljust muscovadosocker
1,4 dl russin (100 g russin)
1 ägg

Till korset:
50 g vetemjöl
3 msk vatten

Till pensling:
2 msk Honung
 eller aperikosmarmelad

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Blanda mjöl, kryddor, salt och muscovadosocker.
4. Blanda ner de torra ingredienserna, det rumsvarma smöret och ägget. Börja arbeta ihop till en smidig deg. Avsluta med att tillsätta russinen och arbeta in dem i degen.
5. Täck bunken med duk och låt jäsa 30 minuter.
6. Tippa upp degen på bakbord. Rulla ut till en rulle och dela i 10 lika stora delar.
7. Rulla varje del till en bulle och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Blanda mjöl och vatten till en lös deg. Fyll en spritspåse med degen.
10. Spritsa kors över varje bulle.
11. Baka mitt i ugnen cirka 20 minuter tills bullarna har fått fin färg.
12. Smält lite honung eller aperikosmarmelad i micron eller i en liten kastrull. Pensla de varma bullarna. Sedan är det bara att njuta!

hot cross buns

När jag kollade en massa olika recept så såg jag att de la bullarna nära varandra och sedan drog med degen över alla på en gång. Lite fiffigt!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

hot cross buns

Vill du ha tips på andra läckra bullar så hittar du det här: SÖTEBRÖD

hot cross buns

 

Kommentera
Etiketter:
citronkaka

Sockerkaka med citron – Recept

Fredriks mjuka kakor, 19 mars, 2017

Alltså, denna sockerkaka med citron… med glasyren inuti! Jag vågar faktiskt lova dig att det här är den saftigaste av alla sockerkakor som du någonsin ätit! Förutom att den är saftig så är den makalöst god med mycket smak av citron!

sockerkaka med citron

Lite längre ner ser du ett litet klipp när jag har i glasyren, så smidigt och enkelt!

Mjuka kakor är ju en av mina favoriter, vill du ha tips på massor av goda muka kakor så hittar du dem här: Mjuka kakor

sockerkaka med citron

Sockerkaka med citron, 10 bitar

250 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
Skal av en citron
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Glasyr:
0,5 dl citronjuice
2 dl florsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form på 2 liter.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Vispa ägg och socker luftigt tillsammans med skalet av en citron.
4. Blanda mjöl och bakpulver.
5. Blanda ner smör, vetemjölsblandningen och mjölken i äggvispet till en slät smet.
6. Fyll formen och grädda mitt i ugnen 40-50 minuter. Känn med en sticka att den kommer ut torr.
7. Låt kakan stå 5 minuter. Stick små hål runt hela kakan.
8. Blanda citronjuice och florsocker till en löst rinnande glasyr.
9. Häll glasyren i hålen och låt kakan stå 5 minuter så att det hinner sjunka in ordentligt.
10. Stjälp upp kakan på ett fat och pudra eventuellt över lite florsocker.

Här är ett litet klipp när jag har i glasyren:

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Gillar du denna kaka så gillar du säkerligen den här kaffekakan med glöasyr som sjunker in i kakan! Receptet hittar du här: Kaffekaka

kaffekaka

Den fina formen jag använde till kakan kommer ifrån Nordic ware och finns bland annat på Royal design här: Sockerkaksform (Annonslänk) De är rätt dyra, men de håller i princip för alltid och ger superbra resultat vid just mjuka kakor!

sockerkaka med citron

Kommentera
Etiketter: sockerkaka, citron, recept