små äppelpajer

Små äppelpajer med smördeg

Fredriks pajer, 26 september, 2017

Enkla och roliga små äppelpajer som blir makalöst goda! De här är goda precis som de är, eller med lite glass eller vaniljsås!

små äppelpajer

Det är lite som en variant av tarte tatin, fast i portionsform!

små äppelpajer

Små äppelpajer, 6 st

3 st äpplen
1 pkt färdig färsk smördeg
1 dl strösocker
25 g smör
1 tsk kanel
2 msk rårörsocker
1 ägg till pensling

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och dela äpplena. Skär snitt genom halva äpplet på ovansidan.
2. Smält sockret sakta i torr stekpanna tills det är helt smält, var försiktig så det inte bränns.
3. Tillsätt smöret i stekpannan och smält ihop till en karamell. Lägg i äppelhalvorna och stek på medelvärme på båda sidorna ca 5 minuter per sida till äpplet börjar att bli lite mjukt.
4. Skär smördegen i 6 lika stora kvadrater. Lägg en äppelhalva med snittade sidan uppåt. Vik in kanterna och tryck till med en gaffel så att de inte åker upp när du bakar dem.
5. Ringla över lite karamell och strö över lite kanel och rårörsocker över äpplet och pensla smördegen med uppvispat ägg.
6. Baka mitt i ugnen 15-20 minuter tills smördegen har fått fin färg.
7. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass!

sma appelpajer

De här var väldigt roliga att göra, och de var verkligen supergoda att äta precis som de var!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

För fler goda pajer, kika in här: Fredriks pajer

små äppelpajer

Kommentera
kantarellpaj med västerbottensost

Kantarellpaj med västerbottensost

Fredriks middagstips, 25 september, 2017

Vilka underbara dagar vi har i skogen just nu, men behöver nästan inte ens leta för att hitta kantareller! Idag blev det en kantarellpaj med västerbottensost, så enkelt och gott! Jag gjorde denna glutenfri, och det går utmärkt att göra pajdegen med vanligt vetemjöl också.

kantarellpaj med västerbottensost

Jag hittade både gula kantareller och trattkantareller, så det är en blandning av båda i pajen. Det går självklart bra att göra med annan svamp också!

kantarellpaj med västerbottensost

Kantarellpaj med västerbottensost, 4 portioner

Pajskal:
125 g smör
3 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix, t.ex Lailas gula som jag använde
2 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g kantareller
1 gul lök, finhackad
2 msk smör
3 ägg
2 dl vispgrädde
150 g riven västerbottensost
Salt
Svartpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200. Smörj en pajform på cirka 26-28 cm i diameter med smör.
2. Skär smöret i bitar. Blanda det med vetemjöl eller glutenfri mjölmix till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajformen , nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp ca 15 minuter.
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
5. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Lägg svampen i varm stekpannan och låt vätskan som uppstår koka bort helt. Tillsätt smör och lök och stek tills löken blivit mjuk. Salta och peppra efter smak.
6. Fyll pajskalet med svampen och löken.
7. Blanda ägg, grädde, västerbottensost, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över kantarellerna.
8. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter tills pajen har fått fin färg och äggen har stannat. Jag brukar puffa lite försiktigt på pajen i ugnen och se att den inte dallrar i mitten.
9. Servera pajen med en god sallad.

kantarellpaj med västerbottensost

Pajen blev otroligt god och vi åt denna till middag, perfekt höstmat som också passar som matlåda!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Gillar du svamp och kantareller så kommer du att älska denna fläskfilégryta med kantareller!
receptet hittar du här: Fläskfilégryta med kantareller

fläskfilégryta med kantareller

Här hittar du alla mina middagstips: Fredriks middagstips

kantarellpaj

All matlagning blir godare med nymalda kryddor. Jag älskar svartpeppar och har alltid kvarnen full! De här fina kryddkvarnarna kommer ifrån  zassenhaus och är i princip outslitbara! Du hittar dem här: Zassenhaus kryddkvarnar (annonslänk)

 

Kommentera
Bullar med vaniljkräm, solskensbullar

Bullar med vaniljkräm – Solskensbullar

Fredriks sötebröd, 22 september, 2017

Det här är väl en favoritbulle om någon! En perfekt bakad bulle fylld med äkta vaniljkräm. Så oerhört gott! Bullar med vaniljkräm kallas även solskensbullar, och efter den här sommaren så behöver vi ju lite mer sol i våra liv :)

Bullar med vaniljkräm, solskensbullar

Bullar med vaniljkräm – Solskensbullar, 24 st

Vetedeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk kardemumma
1,5 dl socker
13-14 dl vetemjöl

Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1/2 st vaniljstång
3 st äggulor
0,75 dl strösocker
2 msk maizenastärkelse
25 g smör

Topping
50 g smör
1 1/2 dl strösocker

Gör så här:
1. Smält smöret, häll i mjölken och värm vätskan till fingervarm ca 35 grader/fingervarmt.
2. Rör ut jästen med vätskan i en bunke, tillsätt salt, kardemumma och socker.
3. Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
4. Förbered vaniljkrämen – Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull, tillsätt mjölken, låt koka upp. Dra av från värmen och låt vila 10-15 minuter.
5. Vispa äggulor, strösocker, och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
6. Koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme i ett par minuter.
7. Tag bort ifrån värmen, plocka upp vaniljstången, blanda i smöret. Häll krämen i en kall skål och låt svalna.
8. Knåda degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 24 delar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Gör djupa hål i bullarna och klicka eller spritsa i vaniljkräm i varje hål.
10. Grädda bullarna gyllenbruna mitt i ugnen, ca 8-10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna.

bullar med vaniljkräm

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Vill du testa en variant på dessa med vniljkräm med smak av citron så hittar du det receptet här: Solskensbullar med citronvaniljkräm

solskensbullar

Kommentera
äppelkaka med mandelmassa

Äppelkaka med mandelmassa

Fredriks mjuka kakor, 21 september, 2017

En rejäl äppelkaka med mandelmassa som är perfekt saftig! Mandelmassa passar så bra i äppelkakor och ger både god smak och en härlig konsistens!

äppelkaka med mandelmassa

Den här kakan blir riktigt hög och festlig att ställa fram till kalas eller fika!

äppelkaka med mandelmassa

Äppelkaka med mandelmassa, 10 bitar

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
200 g mandelmassa
2-
3 äpplen
2 msk strösocker
1 msk kanel
2 msk pärlsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form på 24 cm i diameter.
2. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten växelvis med mjölken och det smälta smöret. Avsluta med att riva och blanda ner mandelmassan.
4. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda äppelskivorna med socker och kanel.
5. Fyll formen med smeten och tryck ner äppelskivorna ner till hälften i smeten.
6. Strö över pärlsocker och baka i nedre delen av ugnen 45-50 minuter. Känn med en sticka i mitten av kakan, stickan ska inte vara kladdig.
7. Servera kakan som den är eller med vaniljsås.

äppelkaka med mandelmassa

Doften i köket när man bakar denna… helt magiskt!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

äppelkaka med mandelmassa

Vill du testa en äppelkaka utan mandelmassa så måste jag tipsa om mormors äppelkaka, den är fantastiskt god! Receptet hittar du här: Mormors äppelkaka

mormors äppelkaka

Kommentera
kanelbullar med brynt smör

Kanelbullar med brynt smör

Fredriks sötebröd, 20 september, 2017

Jag fick en idé, tänk att göra fyllningen i vanliga kanelbullar med brynt smör! Jag älskar verkligen den knäckiga smaken som blir av brynt smör, och bullarna blev så goda! Lite som kanelbulle 2.0 :)

kanelbullar med brynt smör

Av bullarna gjorde jag kanelsnurror, men det går självklart bra att göra dom som snäckor eller nystan också.

kanelbullar med brynt smör

Kanelbullar med brynt smör, 24 st

Fyllning:
200 g smör
1 dl strösocker
2 msk kanel

Vetebröd:
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
2 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk salt
150 g smör

Pensling:
1 dl vatten
1 dl strösocker
Pärlsocker

Gör så här:
1. Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull, smält och lit puttra tills det är brynt. Det tar 5-10 minuter. Rör om då och då, och under skummet så ser du när det är gyllenbrunt. Häll upp det brynta smöret i en skål, ta även med bottensatsen, det är där smaken sitter. Ställ i kylen i en timme tills det stelnat. Blanda sedan med strösocker och kanel.
2.. Smula ner jästen i en bunke.
3. Ljumma mjölken till 37 grader.
4. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt socker, nästan allt vetemjöl, kardemumma, salt och det rumsvarma smöret i bunken.
5. Arbeta degen i ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills du har en smidig deg som lossar lite lätt från kanterna.
6. Låt degen jäsa 30 minuter under duk.
7. Knåda och kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen jämt över hela.
8. Vik ihop degen långsida mot långsida.  Skär ca 1,5 cm breda remsor av degen och tvinna remsan och gör en knut med ändarna nedåt. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
9. Låt jäsa 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Baka mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills bullarna har fått fin färg.
11. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen, strö sedan på pärlsocker.
12. Låt svalna på galler.

brynt smör

Såhär ser smöret ut när det är klart, och det doftar så otroligt gott!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

kanelbullar med brynt smör

Vill du ha fler tips på goda bullar så hittar du alla mina recept här: Fredriks bullar

Här är en video där jag gör snurrorna så att du kan se hur jag gör. Scrolla till 1 minut så slipper du försnacket :)

Kommentera
fläskfilégryta med kantareller

Fläskfilégryta med kantareller

Fredriks middagstips, 18 september, 2017

Vilka underbara dagar vi har nu! Vi var och plockade massor av svamp i skogen, både trattkantareller och vanliga gula kantareller. av det gjorde jag min godaste fläskfilégryta! den här gör jag varje höst, och om jag plockat mycket svamp så förväller jag svamp och fryser in och gör grytan om och om igen :)

fläskfilégryta med kantareller

I min gryta använde jag både de gula och trattkantarellerna. det går utmärkt att göra den på enbart den ena eller andra också. Vill du göra grytan lite lättare kan du använda matlagningsgrädde och lätt-crème fraiche.

fläskfilégryta med kantareller

Fläskfilégryta, 4 portioner

1 fläskfilé, 500 g
250 g färsk svamp
1 finhackad gul lök
1 dl steksky
3 dl grädde
2 dl crème fraich
0,5 msk  soja
1-2 msk maizenaredning
Salt + svartpeppar
Smör

Gör så här:
1. Skiva och stek fläskfilén i smör på hög värme, salta och peppra. Ta ur köttet ur stekpannan och skölj ur stekpannan med 1 dl vatten, häll skyn över köttet och ställ åt sidan.
2.  Rensa svampen och dela i mindre bitar. Lägg svampen i stekpannan på medelvärme, stek tills vattnet har kokat in.
3. Lägg i ett par klickar smör i stekpannan tillsammans med svampen och tillsätt finhackade löken. Stek tills löken är mjuk.
4. Tillsätt köttet och skyn tillsammans med grädde, crème fraich och soya. Låt allt koka upp och sjuda cirka 5 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite mer soya.
5. Red grytan med maizenaredning, jag använder alltid den då det blir glutenfritt.
6. Servera grytan med ris, potatis eller pasta.

förvälla kantareller

Jag hittade mycket svamp så jag passade på att dubbla receptet, det blev matlådor till hela veckan :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

fläskfilégryta

När du steker köttet, se till att ha hög värme på stekpannan så att köttet får lite färg, det ger en mycket mustigare smak!

Vill du ha fler middagstips på god husmanskost så hittar du alöla mina recept här: Fredriks middagstips

fläskfilégryta med kantareller

Den fina sauteringspannan i koppar jag serverar i kommer från Eva Solo och hittas här: Sauteringspanna (annonslänk)

Kommentera
grilled cheese sandwich

Grilled cheese sandwich

Fredriks middagstips, 15 september, 2017

I Sverige är vi ju väldigt glada i vår kläm-smörgåsar, men när jag bodde i USA så blev jag fullkomligt kär i deras variant! Grilled cheese sandwich som man steker i stekpannan. Brödet blir krispigt men fortfarande fluffigt, och det är så otroligt gott!

grilled cheese sandwich

Använd gärna någon cheddar, men det är lika gott med en vanlig hushållsost också :) Jag gjorde mina grilled cheese sandwich på min hembakade formfranska. Receptet hittar du här: Formfranska

grilled cheese sandwich

Grilled cheese sandwich, 2 st

4 skivor formfranska
Lite rumsvarmt smör
4 skivor cheddar

Gör så här:
1. Smöra alla skivor bröd på en sida.
2. Lägg 2 av skivorna med smöret nedåt i stekpannan. Lägg på osten.
3. Lägg de andra två skivorna bröd med smöret uppåt ovanpå.
4. Stek ett par minuter på medelvarm värme på båda sidorna.
5. Låt de svalna ett par minuter, sen är det bara att njuta!

Här är ett litet klipp när jag gör mina grilled cheese sandwich

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

grilled cheese sandwich

Kommentera
Formfranska

Formfranska – Rostbröd

Fredriks bröd, 14 september, 2017

En hederlig formfranska som passar perfekt att äta som den är, eller som rostbröd! Det bästa med det här receptet är att du enbart jäser bröden en gång!

Formfranska

Jag älskar ju att äta rostade smörgåsar med ost och marmelad, så jag var tvungen att koka en egen enkel apelsinmarmelad till brödet, receptet hittar du här: Apelsinmarmelad

formfranska

Formfranska, 2 bröd

2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk strösocker
25 g rumsvarmt smör
12-13 dl vetemjöl

Pensling:
Ägg
Vallmofrön (valfritt)

Gör så här:
1. Klä två formar a 1,5 liter med bakplåtspapper. Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm upp till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke. Häll över det ljumma vattnet och mjölken och rör till jästen löst upp sig.
3. Tillsätt salt, socker, rumsvarma smöret och nästan allt mjöl.  Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i två delar. Forma varje del till en limpa och lägg i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa i formarna i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Pensla med ägg och strö vallmofrön.
5. Baka i nedre delen av ugnen 30-35 minuter tills de fått en fin färg.
6. Låt bröden vila i formen 10 minuter innan du tippar ur dem. Låt bröden svalna helt innan du skivar upp brödet.

rostbrod formfranska

Knåda ihop alla ingredienser, klä två formar med bakplåtspapper, forma två bröd, jäs och sen baka av. Det tycker jag verkligen är plättlätt!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

eva solo frukost

Måste tipsa om det här söta frukostkitet från Eva Solo. Termomugg som inte blir het, helt genialsikt! Äggkopp som står på ett litet fat och den fina smörasken.

Du hittar alla sakerna här: (Annonslänkar)
Termomugg
Äggkopp
Smörask

formfranska

Vill du ha fler tips på goda bröd så hittar du alla mina recept här: Fredriks bröd

formfranska

Kommentera
apelsinmarmelad

Apelsinmarmelad

Fredriks sylta/safta, 14 september, 2017

En hederlig apelsinmarmelad är enligt mig det bästa man kan ha på smörgåsen. Man kan ha i olika citrusfrukter, ingefära och andra kryddor om man vill, men jag älskar verkligen en ren och god apelsinmarmelad! Det här är även ett väldigt enkelt recept.

apelsinmarmelad

Apelsinmarmelad, 1 burk a 0,5 dl

500 g apelsiner (ca 2 stycken)
400 g syltsocker med pektin
1 dl vatten

Gör så här:
1. Tvätta apelsinerna noga under ljummet vatten.
2. Skär loss skalet utan att få med så mycket av det vita. Finhacka skalet i mindre bitar.
3. Skär bort och kasta resten av det vita på apelsinerna. Finhacka fruktköttet.
4. Blanda skal, fruktkött, syltsocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.
5. Tappa upp sylten i en väl rengjord burk.

apelsinmarmelad

Jag hade tänkt testa ett klassiskt sätt att koka apelsinmarmelad med strösocker och sen en knyte med kärnorna som ska göra att den tjocknar. Men mina apelsiner hade noll kärnor, och då är det väl tur att sylttsocker med pektin finns, fungerar varje gång!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

apelsinmarmelad

Vill du ha fler tips på vad du kan sylta och safta så har jag samlat alla mina recept här: Sylta och safta

apelsinmarmelad

Kommentera
stompa tutull - stekpannebröd

Stompa – Tutull – Stekpannebröd

Fredriks bröd, 12 september, 2017

Det här är min barndom i ett bröd! På hösten när det började bli kallare och vi eldade i den vedeldade spisen så brukade mamma baka de här, och det doftade nybakat i hela huset. Brödet kallas stompa, men av någon okänd anledning så kallade vi dem tu-tull, och när vi var riktigt små så sa vi tull-tull :)

stompa tutull, stekpannebröd

Receptet har jag i min receptbok som jag ärvde efter mamma, och jag tror att mamma fick receptet ifrån farmor från början. Hur än det var, så är det här det absolut godaste stekpannebrödet som finns!

stompa tutull

Stompa – Tutull, 20 st.

1,5 liter rågsikt
2 tsk bikarbonat
2 tsk mortlad anis
2 tsk mortlad fänkål
2 tsk salt
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap

TIPS: Anis och fänkål går att byta ut mot 4 tsk malda brödkryddor, hela frön ger dock mer smak när man mortlar dem själv.

Gör så här:
1. Blanda rågsikt, bikarbonat, brödkryddor och salt i en bunke.
2. Blanda filmjölken med sirapen och tillsätt i bunken och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
3. Rulla degen till en rulle och dela i 20 lika stora delar.
4. Kavla varje del tunnt och nagga med en gaffel eller nagg.
5. Stek bröden i medelvarm torr stekpanna cirka 1-2 minuter per sida tills de har fått fin färg.
6. Servera gärna lite varma med smör och ost, då är de som bäst. Bröden går utmärkt att frysa in.

stompa tutull – stekpannebröd

När mamma gjorde stompa på vedspisen så använde hon flera stekpannor samtidigt, då går det på ett kick!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

stompa – stekpannebröd

Älskar du stekpannebröd så måste du verkligen testa indiska naanbröd, de är så otroligt goda!
Receptet hittar du här: Naan

recept på naan

Kommentera