Mjukglass

Mjukglass, nyttigt och GOTT!

Fredriks glass, 26 maj, 2016

Idag blev det en bägare med nyttig, krämig och himmelskt god mjukglass! Ibland kan jag tycka att det blir lite för syrligt om man bara mixar bär, så jag har ett trix att jag mixar med lite kokosmjölk och naturella cashewnötter, då blir glassen både krämig och sådär mild och god som jag vill att mjukglass ska vara!

Mjukglass

Jag använde mig av frysta hallon, men det går alldeles utmärkt att byta ut dem mot vilket bär som helst som du tycker om, eller varför inte blanda! Använd små muffinsformar som bägare så kan man leka glasskiosk hemma i sitt eget kök! :)

nyttig glass

Ingredienser till 4 portioner Mjukglass

225 g frysta hallon eller andra bär
1 dl naturella cashewnötter
1 dl kokosmjölk

Gör så här: 
1. Ta fram bären en kvart innan du ska göra glassen så att de inte är stenhårda.
2. Blanda bär, cashewnötter och kokosmjölk i en bunke, och kör med stavmixer tills du har en slät glass.
3. För att festa till det lite använde jag en spritspåse och en tyll och spritsade glassen i små cupcakesbägare.

nyttig glass med bär

Den här glassen passar perfekt när barn eller vuxna är sugna på glass. Jag vill inte riktigt säga att man kan ”lura” barnen, men den här fungerar perfekt för glassugna barn och du som förälder kanske inte vill att de ska få i sig massor av extra socker! :) Om man skippar ordet nyttig, och bara säger mjukglass så är det ju det man serverar!

Vill du ha lite tips på nyttiga smoothies så har jag tre riktigt läckra recept här: Smoothies
Det är så otroligt gott till både frukost och mellanmål!

Smoothies recept

Hoppas du blir sugen att testa den här glassen. Kommentera gärna hur du tyckte det smakade! Det är alltid roligt att höra när ni testat något av mina recept!

nyttig mjukglass

Kommentera
Lisa Thiberg Fredrik Nylén

Alla kan baka!

Fredriks personliga, 25 maj, 2016

För ungefär en månad sedan fick jag ett mail från en tjej som heter Lisa. Hon undrade om jag ville baka med henne och hon ville intervjua mig till Svenska JAG-bladet. Absolut svarade jag, och sedan hade vi lite svårt att hitta en tid när jag kunde komma till Stockholm, så jag bjöd hem Lisa hit till Hofors istället.

Lisa Thiberg Fredrik Nylén

Jag är som ni säkert vet väldigt spontan, och jag tyckte det lät roligt att baka tillsammans med någon som hade samma bakintresse som mig. Lisa svarade att hon kommer med sin handledare inom JAG-projektet och sin assistent. Javisst svarade jag, men jag tänkte också att det var många för att baka, men självklart får alla komma!

Vi mailade lite fram och tillbaka och bestämde att vi skulle baka härliga cupcakes som vi skulle pynta riktigt ordentligt! Så igår var dagen äntligen här och Lisa kom med handledare och assistent.

baka tillsammans

Nu ska jag vara riktigt ärlig, jag visste inte riktigt, eller hade inte lagt så mycket tanke på vad för funktionsnedsättning Lisa hade. Men Lisa sitter i rullstol och kan inte prata. Lisa använder teckenspråk och tecknar nästan enbart med höger hand. I början blev jag lite ställd, och visste inte hur jag skulle bete mig. Lisas assistent Alexandra tolkade vad Lisa sa, och så började vi baka.

baka cupcakes

I början visste jag inte riktigt hur vi skulle göra, men eftersom det var Lisas dag så ville jag att hon skulle vara involverad så mycket som möjligt, så vi gjorde först smeten tillsammans. Lisa gillar inte att bli kladdig, så de delarna tog jag hand om, och sen har Lisa ett bra öga för detaljer och vad som är snyggt så hon fick bestämma vilka formar vi skulle använda och vilken färg på frostingen, och alla fina dekorationer! Lisa hade med sig massor av strössel, formar och färska blommor som vi dekorerade med, och jag hade ordnat så vi kunde göra lite söta marsipanrosor.

göra marsipanrosor

Alexandra och Lisa fixade lite med marsipanrosorna

När vi hade hållit på ett tag så slappnade jag av och förstod hur vi skulle kunna baka tillsammans, och vi hade jätteroligt! Lisa är 21 år och är en riktigt tuff tjej. Jag fick ställa frågor kring hennes funktionsnedsättning, sådana där frågor som man kanske inte alltid vågar fråga direkt till en person. Det var så häftigt!

spritsa cupcakes

Här är det koncentration på hög nivå, vi ville ju att det skulle bli supersnygga cupcakes!

Vi pratade hela tiden så vi var överens om att det blev så som vi ville :)

Vi pratade hela tiden så vi var överens om att det blev så som vi ville :)

Lisa har haft föreläsningar om sin funktionsnedsättning, och i projektet skriver hon för Svenska JAG-bladet. Lisa intervjuade mig, och vilka frågor hon hade klurat ut! Jag har blivit intervjuad av många tidningar och de här frågorna var snäppet vassare! Först pratade vi mycket om Hela Sverige Bakar och om hur det var att vara med där. Men den frågan som gick rätt in i hjärtat, och som jag fortfarande känner var:

Om du blev funktionshindrad, hur skulle du vilja bo, leva och jobba med. Vem skulle du vilja tog hand om dig då?

Jag har aldrig tänkt tanken, och det blev en riktig tankeställare för mig. För självklart vill jag bo, leva och jobba med det jag gör nu, precis så som Lisa vill göra.

cupcakes

Det är det JAG-projektet går ut på, att funktionshindrade ska ha en meningsfull vardag. ”Vi vill inte ha en insats! Vi vill göra en insats! Vill du läsa mer om projektet så hittar du mer info här: www.jag.se

baka cupcakes

På Lisa tröja står det: Make Your Dreams Happen
Ett väldigt bra citat för en riktigt bra dag!

JAG står för Jämlikhet, Assistans och Gemenskap, tre nyckelord grundade på independent living-rörelsen.

Så till en början så var det Lisa som ville baka och intervjua mig, men nu när det är gjort så tror jag att det var jag som fick med mig mest kunskap, tankeställare och framförallt, vi hade en otroligt rolig dag där vi bakade en massa fina cupcakes!  Här är receptet på de smarriga chokladcupcaksen:

Ingredienser till 12 cupcakes

75 g smör
2,5 dl mjölk
3 dl mjöl
2,5 dl socker
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
1 ägg

Cream cheese frosting
100 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g Philadelphiaost
Eventuellt pastafärg

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt det smälta smöret med mjölken och ägget. Vispa ihop till en slät smet.
4. Fyll 12 stycken muffinsformar till ¾.
5. Grädda mitt i ugnen ca 18 – 20 minuter. Låt muffinsen svalna helt.
6. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft tills det är klumpfritt. Vispa i philadelphiaosten och fortsätt vispa tills du har en slät och smidig frosting.
7. Spritsa frostingen på cupcakesen och dekorera med allt du tycker är fint!

Ett helt fat med cupcakes

Kommentera
enkel dessert på burk

Enkel dessert på burk!

Fredriks Fika, 24 maj, 2016

Här är en riktigt enkel dessert som är otroligt god! Jag ville göra en dessert på burk, men jag ville inte ”bara” vispa grädde och ha i, så jag gjorde en vaniljkräm på mascarpone och turkisk yoghurt. Den blev riktigt krämig, lite syrlig från youghurten, och lätt sötad med vaniljsocker. Sedan toppade jag med lite dulce de leche… MUMS!

enkel dessert på burk

Den här bjöd jag på när bror med familj var på besök, gillade hans kommentar: Alltså, jag brukar inte gilla kladdiga saker, men det här var ju s…-god :) Istället för vanliga digestive använde jag de glutenfria, då tar man hela paketet. Eller baka egna: Hemgjorda digestive

enkel dessert på burk

Ingredienser till 5 burkar enkel dessert

5 burkar på ca 2-3 dl, ta det du har hemma!
10 digestivekex (eller ett helt paket glutenfria digestive)
15-20 jordgubbar
250 g mascarpone
1 dl turkisk yoghurt
2 msk vaniljsocker
1 dl dulce de leche (cirka, ha på så mycket du vill)
1 dl Blåbär
Mynta eller citronmeliss till dekoration

Gör så här:
1. Smula digestiven grovt. Lägg hälften av kexen i botten på burken.
2. Dela jordgubbarna och tryck snittsidan mot burken.
3. Vispa mascarpone, turkisk youghurt och vaniljsocker till en slät kräm.
4. Fyll på med krämen så de täcker jordgubbarna, enklast är att använda en spritspåse.
5. Lägg lite blåbär och resten av digestivekexen som nästa lager.
6. Ringla ca 1 msk per portin av dulce de lechen.
8. Avsluta med att ha på det sista av krämen och dekorera med en liten grön kvist och blåbär.

enkel dessert

Mitt tips när vi åt den var: Tryck ner skeden och gojsa omkring lite :) Det blev otroligt gott!! Den här desserten är även perfekt att ha med sig om man ska iväg på picknick! Bara att sätta på locket och packa med sig!

enkel dessert

Jag gillar ju desserter på burk, om du också gör det borde du kolla in den här underbart goda citronfromagen! Receptet hittar du här: Citronfromage

Citronfromage med passionsfrukt

Hoppas du blir sugen att testa detta, jag lovar, det var otroligt gott!

snabb dessert

 

Kommentera
Modellera play-doh

Modellera, gör din egen Play-Doh

Fredriks grundrecept, 23 maj, 2016

Idag blev det lekstuga här hemma :) Jag testade att göra egen modellera eller play-doh som det också kan kallas. Det var precis hur lätt som helst, och väldigt roligt att forma, kavla och stansa ut lite roliga saker! Det här är en perfekt aktivitet när du vill göra något skoj med barnen (eller lekfulla vuxna som jag hihihi)

Modellera play-doh

I receptet så skriver jag 4-5 dl vatten, det beror på hur lös eller hård du vill ha din deg. Tar du 5 dl blir det precis så att den inte kladdar, och lätt att forma och trycka ut. Tar du 4 dl får du en lite fastare deg som passar bra om du kanske ska göra små figurer.

modellera play-doh

Ingredienser till en stor sats Modellera ”Play-doh”

5 dl vetemjöl (300 g)
3 dl salt (360 g)
2 msk citronsyra (30 g)
2 msk matolja
4-5 dl kokande vatten
Pastafärg i valfria kulörer

Gör så här:
1. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke, gärna i en hushållsassistent med degkrokar.
2. Koka upp vattnet.
3. Häll oljan och det kokande vattnet över torrvarorna. Arbeta till en smidig deg som lätt lossnar från kanterna. Låt degen svalna och tippa sedan upp den på ett bakbord.
4. Dela degen i så många färger du vill göra. Använd 1-2 droppar pastafärg och knåda in färgen i degen till den är välblandad.
5. Sedan är det bara att leka på! 

Degen går utmärkt att förvara i plastpåse i kylen ett par veckor!

gör egen modellera och play-doh

Först blir degen lite kornig, fortsätt arbeta den tills du får en smidig deg som inte klibbar. Tänk på att degen är varm i början, så var försiktig!

modellera play-doh

Jag använder pastafärg eftersom det ger så mycket mer färg än karamellfärg. Jag har sett att det finns små trepack på vanliga affärer nu som inte kostar en förmögenhet. Vissa pastafärger kan vara onödigt dyra.

modellera

När du lekt klart så är det bara att lägga leran i en plastpåse i kylen, så kan du ta fram och leka med leran igen!

Blir du sugen på något gott efteråt så kan du svänga ihop lite rabarberrutor! Receptet hittar du här: Rabarberrutor

rabarberrutor

Hoppas du får riktigt roligt i köket!! Jag var tvungen att göra en Fredriks Fika också :)

Fredriks Fika

 

 

 

Kommentera
glasstårta

Glasstårta med bär och maräng!

Fredriks tårtor, 20 maj, 2016

Idag blev det en riktigt smarrig glasstårta! Kanske det enklaste recept jag någonsin testat! Glassen smaksatte jag med hallon och blåbär, och sedan dekorerade jag den med grädde och massor av färska bär. Den här tårtan passar perfekt att förbereda innan, och sedan bara dekorera när det är dags att servera!

glasstårta

Till just denna använde jag köpta marängbottnar, men det går såklart utmärkt att baka sina egna. Recept på marängbottnar hittar du här: Marängbottnar

glasstårta med hallon och blåbär

Ingredienser till en Glasstårta för 10 personer

marängbottnar
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
225 g hallon/blåbär (ca 4 dl) färska eller upptinade frysta

Dekorering
1 dl vispad grädde
Färska bär

Gör så här: 
1. Klä en springform på ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper.
2. Lägg en av marängbottnarna i botten av formen.
3. Vispa grädden rätt hårt. Inte så det blir smör, men den ska vara fast.
4. Tillsätt den kondenserade mjölken och bären. Rör ihop tills allt är välblandat.
5. Häll smeten i formen och lägg den andra marängbotten ovanpå. Täck formen med plast eller aluminiumfolie och ställ i frysen ca 5 timmar.
6. Ta upp tårtan ca en halvtimme innan du ska servera den. Dekorera med grädde och färska bär.

marängbotten

Jag ville ha marängbottnar eftersom det är så otroligt gott med glass och maräng!

enkel glass

Glassmeten är god som bara den! Glasstårtan blir enkel att ta ur när du klär formen med bakplåtspapper.

glasstårta

Avsluta med en marängbotten, täck formen och in i frysen. Sedan är det bara att vänta :)

Gillar du denna tårta så tror jag du gillar min Marängsvisstårta! Receptet hittar du här: Marängsvisstårta

Marängsvisstårta

Vill du ha tips på fler tårtor så hittar du alla mina tårtor här: Fredriks Tårtor

glasstårta

Hoppas du blir sugen att testa min glasstårta, jag lovar, den var galet god! Det går såklart utmärkt att byta ut bären mot andra bär!

enkel glasstårta

Kommentera
rulltårta med rabarber och jordgubbar

Rulltårta med rabarber och jordgubbar

Fredriks tårtor, 19 maj, 2016

Igår gjorde jag ett test som verkligen blev toppengot! Jag gjorde en kompott på rabarber och jordgubbar, som jag gjorde sådär lite lagom söt. Sedan gjorde jag en klassisk rultårta och fyllde den med kompotten, alltså, det blev så otroligt gott!

rulltårta med rabarber och jordgubbar

Kompotten är inte fast som en sylt, så den saftar till botten ordentligt och gör att det blir riktigt saftigt! Perfekt att göra en enkel bakelse på :)

rulltårta med rabarber

Ingredienser till en rulltårta med rabarber och jordgubbar

3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
+ 0,5 dl strösocker till att strö på efter ugnen

Fyllning:
200 g rabarber (ca 4 dl hackad)
150 g jordgubbar (ca 2 dl hackad)
0,5 dl socker

Gör så här:
1. Skär rabarbern och jordgubbarna i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med sockret och låt koka upp och sjuda 3-5 minuter och rabarbern känns mjuk. Dra åt sidan och låt svalna.
2. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.
5. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Bred ut smeten jämnt och grädda i nedre delen av ugnen ca 5 minuter.
6. Strö strösocker över hela tårtbotten och vänd över på ett nytt bakplåtspapper och dra av papperet botten bakats på.
7. Låt svalna något, ca 5 minuter. Skeda över kompotten och bred ut den över hela tårtan.
8.
 Rulla ihop rulltårtan långsida mot långsida, se till att änden hamnar nedåt.
9. Servera gärna med lite lättvispad grädde och färska bär!

Om du gillar att göra rulltårta så måste du testa denna Snickersrulltårta! Helt galet god med choklad, jordnötter och kola! Receptet hittar du här: Snickersrulltårta

snickersrulltårta

Av min rulltårta med rabarber och jordgubbar gjorde jag små bakelser och bjöd mormor och morfar på :) Rabarbern fick jag av mormor, så jag ville bjuda på något gott som jag använt dem till :)

rabarber och jordgubbar

Det är enkelt att koka en kompott på frukt och bär! När det kokat lite, kolla av hur sött du vill ha det. Jag tyckte det här blev alldeles lagom sött, och perfekt ihop med den söta rulltårtan!

rulltårta med rabarber och jordgubbar

Här hittar du fler goda tårtrecept: Fredriks Tårtor

Bland annat den här magiskt goda jordgubbstårtan!

Jordgubbstårta

Det är enkelt att koka en kompott på frukt och bär! När det kokat lite, kolla av hur sött du vill ha det. Jag tyckte det här blev alldeles lagom sött, och perfekt ihop med den söta rulltårtan!

Jag måste bara visa mitt senaste fynd också! Jag är lite dålig på att visa upp huset har jag hört :) Jag har letat efter ett vitrinskåp för att ha all min rekvisita i, och nu har jag äntligen hittat det! Jag googlade, åkte på loppisar/antikaffärer och vanliga affärer, och till slut hittade jag detta på Nilssons i Svedala, och blev kär direkt :)

Nilssons i Svedala

Det är gjort i återvunnet trä, och det har både rätt färg och känsla för vårt stora rum! Nu har jag äntligen plats för alla kakfat, tårtfat och koppar jag har!

 

Kommentera
hur man skär mango

Mango! Tre läckra recept!

Fredriks tårtor, 18 maj, 2016

Mango är en otroligt god frukt att ha i bakverk och desserter. Den är mild, krämig och otroligt god! Här hittar du fler recept på vad du kan göra med din mango, samt hur du skär den! Se klippet längre ner i inlägget.

Mangotårta

Vad sägs om den här mangotårtan?? Det är en hybrid mellan moussetårta och cheesecake, med mycket smak av mango såklart! Receptet hittar du här: Mangotårta

Pannacottatårta med mango

Eller den här pannacottatårtan med smak av mangofrukt, toppat med rostad vit choklad och kokos… MUMS!!! Receptet hittar du här: Pannacottatårta med smak av Mango

mangosmoothie

Varför inte festa till det med en smoothie med smak av mango och apelsin??? Den här smoothien till frukost, då kan inte dagen bli annat än solig! Receptet hittar du här: Mangosmoothie

Här ser du hur du enkelt skär upp din mango, antingen äter du den precis som den är, eller så skär du loss kuberna och bakar något gott! Det är enklast att skära den är när den är helt färsk.

Så skär du upp din Mango!

Hoppas du blir sugen att testa något smarrigt!

Kommentera
Etiketter:
Rabarberbullar

Rabarberbullar i all Hast!

Fredriks sötebröd, 17 maj, 2016

Idag var jag upp till mormor och fick med mig en bukett med rabarber hem! Vi har tyvärr inga rabarber på tomten än, men det får bli det första vi planterar :) Så jag ville ha något gott med rabarber till fikat, och testade att blanda i rabarber i hastbullar = Rabarberbullar!  Det blev riktigt gott, som en rabarbermuffinsbulle med rabarber :)

Rabarberbullar

Så när du har fått händerna på lite härlig rabarber, så tycker jag verkligen att du ska testa dessa! Eller den snabbast rabarberkakan man kan göra, som är galet god, receptet hittar du här: Farmor Vivis Rabarberkaka

rabarberbullar hastbullar

Ingredienser till 10 Rabarberbullar

5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
100 g smör
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl finhackad rabarber
Pärlsocker till garnering

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt det kalla smöret och smula sönder med fingertopparna tills det är finfördelat.
4. Tillsätt ägget, mjölken och den finhackade rabarbern och rör ihop till en klibbig deg.
5. Forma 10 runda bullar med händerna och lägg i muffins eller bullformar.
6. Strö över pärlsocker och baka mitt i ugnen 10-12 minuter.

rabarber

Det är så häftigt med rabarber, de blir så otroligt stora! När vi var små så brukade vi använda rabarbern som paraply :)

rabarberbullar

Jag finhackade rabarbern för att bullarna inte bakas så länge i ugnen. Jag ville att det skulle bli genomgräddat och inte syrliga hårda klumpar i :)

rabarberbullar

Strö över ordentligt med pärlsocker, det är det som gör de här bullarna så fina tycker jag!

Vill du testa ett annat recept med rabarber så borde du göra de här rabarberrutorna, de är supergoda! Receptet hittar du här: Rabarberrutor

rabarberrutor

Jag tänkte ge mig in på lite fler roliga recept med rabarber också, men det får ni se senare i veckan :)

rabarberbullar

 

Kommentera
Marängsvisstårta

Marängsvisstårta!!

Fredriks tårtor, 13 maj, 2016

Jag gjorde nyligen riktigt härligt frasiga marängbottnar, och utav dem så gjorde jag denna Marängsvisstårta! Du förstår hur gott det här var va?? En lite finare variant att servera marängsviss på :)

Marängsvisstårta

Ingredienser till en Marängsvisstårta för 6-8 personer

2 Marängbottnar
2 bananer
2 dl grädde
1 liter vaniljglass
1 dl chokladsås

Gör så här: 
1. Gör antingen egna bottnar som du hittar här: Marängbottnar, eller färdigköpta.
2. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat.
3. Vispa grädden. Bred på eller spritsa hälften av grädden på marängbotten.
4. Skär bananerna i tunna skivor och sprid ut på grädden.
5. Kula klassen och lägg på bananerna.
6. Lägg den andra marängbotten på glassen och dekorera med restan av grädden, skivad banan, lite glass och chokladsås.
7. Gör tårtan precis innan den ska serveras, men det gör inget om glassen har smält lite innan så att den gör marängbotten sådär härligt seg och god!

marängbotten

Börja med en marängbotten på ett tårtfat eller en stor tallrik. Det är alltid trevligt att servera på ett fint fat!

marängsviss

Ha på hälften av grädden och skivade bananer. Jag gillar bananer som är lite bruna, de är mer söta och goda då!

marängsvisstårta

Kula glass och lägg över hela tårtan. Jag använde äkta gräddglass med vanilj såklart :) Vill man göra det riktigt avancerat så kan man såklart göra egen glass!

marängsviss

Ringla choklad över glassen. Man vill ju att det ska komma med maräng, grädde, banan och choklad i varje betta :)

marängsvisstårta

Dekorera efter tycke och smak! Vill man kan man såklart söta grädden med lite vaniljsocker, men jag tyckte det blev lagom med sött ändå!

Vill du testa fler av mina tårtor så hittar du dem här: Fredriks tårtor

marängsvisstårta

Marängsviss är verkligen en klassiker som inte går ur tiden, det är ju så otroligt gott med blandningen maräng, grädde, banan och choklad!

Kommentera
Marängbottnar

Marängbottnar, så lyckas du!

Fredriks grundrecept, 13 maj, 2016

Marängbottnar är perfekt att baka i förväg och använda när du vill göra en god tårta! Det är verkligen enkelt att göra och du kan variera formen precis så som du vill ha den! Jag gjorde klassiskt runda idag som passar till många olika sorters tårtor. Längre ner så har jag gjort lite steg-för-stegbilder också :)

Marängbottnar

Ingredienser till 2 Marängbottnar:

6 st äggvitor
3 dl strösocker

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 100 grader. Rita upp två stycken cirklar på ett bakplåtspapper som passar på din plåt.
2. Separera äggen (Med gulorna kan du göra denna: Äggulekaka)
3. Använd en riktigt ren bunke och vispar för att vara säker på att inget fett är kvar, det kan försämra din maräng!
4. Vispa äggvitorna till mjuka toppar.
5. Tillsätt strösockret, lite i taget och fortsätt vispa tills sockret löst upp sig helt och du har en fast maräng.
6. Sprita marängen på bakplåtspapperet.
7. Baka mitt i ugnen i 80-90 minuter mitt i ugnen.
8. Känn på bottnarna att de känns lätta. Stäng av ugnen och öppna luckan och låt bottnarna svalna i ugnen. Bottnarna håller länge i en torr miljö.

marängbottnar

Jag använde en springform på 20 cm i diameter som mall när jag ritade mina cirklar.

maräng recept

Var noga med att inte få med någon äggula i äggvitan, då kan marängen bli svår att få ihop.

så gör du maräng

Jag använde min hushållsassistent till att vispa. Så här såg det ut precis i början.

marängbottnar

När det börjar formas mjuka toppar så är det dags att tillsätta sockret.

maräng

Tillsätt lite strösocker i taget medan du vispar.

perfekt maräng

Nu har alla sockerkristaller löst upp sig och marängen är fast, då är det färdigvispat!

spritsa maräng

Jag använde en vanlig stjärntyll och en engångsspritspåse.

marängbottnar

Spritsa marängen jämnt i cirklarna. Får du smet över så kan du göra lite extramaränger!

Marängbottnar

Med de här bottnarna så kan du göra en galet god Marängsvisstårta! Receptet på det hittar du här: Marängsvisstårta

Marängsvisstårta

Kommentera