katalaner-dragare

Kalasgoda katalaner

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén

Kalasgoda katalaner

Katalanen har ett sprött mördegs-skal, är fylld med hallonsylt och mandelmassa och har läcker ­hallonglasyr på toppen. De liknar mazariner, men har smak av hallon. Följ vårt recept och lyckas med klassiska katalaner.

Ca 16 st

Deg
100 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 ägg 
3 dl vetemjöl

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
2 ägg
ca 1 dl hallonsylt 

Glasyr
1 ½ msk hallonsylt
ca 1–1 ½ dl florsocker

GÖR SÅ HÄR

katalaner-1

Blanda ihop smör och strösocker i en bunke. Tillsätt ägg och vetemjöl. Arbeta ihop allt till en deg. Låt den vila i kylskåp i ca 30 min.

katalaner-2

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen, 3–4 mm tunn, på ett mjölat bakbord.

katalaner-3

Skär ut ovala bitar som är något större än en mazarinform.

katalaner-4

Klä insidan av mazarinformar i metall med degen. Skär av kanterna jämnt. Ställ mazarinformarna på en plåt.

katalaner-5

Fyllning: Riv mandelmassan grovt och blanda den med smör, strösocker och ägg i en skål.

katalaner-6

Lägg en klick hallonsylt i varje form. Fyll upp formarna till ca 3/4 med mandel­massafyllningen. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på ett galler.

katalaner-7

Glasyr: Rör ihop hallonsylt och florsocker till en lagom bredbar glasyr. Bred ut den över kakorna och låt glasyren stelna.