ost--och-skinkgifflar

Ost- & skinkgifflar med basilika

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson

Lättbakade bröd fyllda med med ost, skinka och basilika.

16 st

Deg
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
8–10 dl vetemjöl

Fyllning
100–150 g valfri ost, riven
ca 200 g rökt skinka, i tunna skivor
Färsk basilika

Pensling
1 ägg
Flingsalt

GÖR SÅ HÄR

gifflar1

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

gifflar2

2. Dela degen i 16 bitar.

gifflar3

3. Kavla ut bitarna till rektanglar, ca 10 x 15 cm, på ett mjölat bakbord. Skär 5–6 flikar på ena kortsidan, 6–7 cm långa. Lägg 1–2 skivor skinka, ca 1 msk ost och några basilikablad i andra änden.

gifflar4

4. Rulla ihop degen från kortsidan med fyllning. Lägg över flikarna runt rullen och fäst dem på undersidan. Böj giffeln till en måne.

gifflar5

5. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över flingsalt.

gifflar6

6. Grädda gifflarna mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler.