Lättbakade bröd fyllda med med ost, skinka och basilika.

Recept: Ost- & skinkgifflar med basilika

INGREDIENSER

16 st

Deg

  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk, fingervarm
  • 1 ägg
  • 1 ½ tsk salt
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 8–10 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100–150 g valfri ost, riven
  • ca 200 g rökt skinka, i tunna skivor
  • Färsk basilika

Pensling

  • 1 ägg
  • Flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  2. Dela degen i 16 bitar.
  3. Kavla ut bitarna till rektanglar, ca 10 x 15 cm, på ett mjölat bakbord. Skär 5–6 flikar på ena kortsidan, 6–7 cm långa. Lägg 1–2 skivor skinka, ca 1 msk ost och några basilikablad i andra änden.
  4. Rulla ihop degen från kortsidan med fyllning. Lägg över flikarna runt rullen och fäst dem på undersidan. Böj giffeln till en måne.
  5. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över flingsalt.
  6. Grädda gifflarna mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler.

Ost- & skinkgifflar med basilika

Steg-för-steg bilder

NUVARANDE Ost- & skinkgifflar med basilika
NÄSTA Chokladpaj