Gifflar med ost och skinka.

Saftiga, matiga gifflar fyllda med ost, rökt skinka och färsk basilika.

Ostgifflar med skinka & basilika

av linda andersson Foto Roger Olsson
Lättbakade gifflar fyllda med ost, skinka och basilika.

16 st

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
8–10 dl vetemjöl

Fyllning
100–150 g valfri ost, riven
ca 200 g rökt skinka, i tunna skivor
basilika, färsk

Pensling
1 ägg
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

 

 

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

 

Dela degen i 16 bitar.

2. Dela degen i 16 bitar.

 

Kavla ut bitarna till rektanglar, ca 10 x 15 cm, på ett mjölat bakbord. Skär 5–6 flikar på ena kortsidan, 6–7 cm långa. Lägg 1–2 skivor skinka, ca 1 msk ost och några basilikablad i andra änden.

3. Kavla ut bitarna till rektanglar, ca 10 x 15 cm, på ett mjölat bakbord. Skär 5–6 flikar på ena kortsidan, 6–7 cm långa. Lägg 1–2 skivor skinka, ca 1 msk ost och några basilikablad i andra änden.

 

Rulla ihop degen från kortsidan med fyllning. Lägg över flikarna runt rullen och fäst dem på undersidan.

4. Rulla ihop degen från kortsidan med fyllning. Lägg över flikarna runt rullen och fäst dem på undersidan.

 

Böj giffeln till en måne.

5. Böj giffeln till en måne.

 

Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över flingsalt.

6. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över flingsalt.

 

Grädda gifflarna mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler.

7. Grädda gifflarna mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler.

Etiketter: Gifflar, recept gifflar