Runda rågknäckebröd med honung och linfrön. Sesamfröna på toppen ger extra god smak.

Honungen ger knäckebrödet en härlig smak. Gott både till frukost och eftermiddagsfikat.

Rågknäcke med honung

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén
Honungssötat rågknäcke med nyttiga linfrön.

Ca 16 st

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk honung
½ dl linfrön
1 tsk brödkryddor
2 dl grovt rågmjöl
8–9 dl rågsikt

Garnering
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, linfrön, brödkryddor, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 220 grader.
3. Kavla ut degen tunt, 2–3 mm, på ett rikligt mjölat bakbord. Stansa ut rundlar, ca 13 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
4. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten.