Apelsin- och chokladpaj med grädde och färsk apelsin

Choklad och apelsin gifter sig fint med varandra i den här smarriga pajen.

Apelsin- & chokladpaj

av anna nordh foto thomas hjertén
När du bakar denna apelsin- & chokladpaj blir dofterna som sprider sig i köket helt ljuvliga. Apelsinen gör sig utmärkt bra ihop med både den vita och mörka chokladen.

Recept: Apelsin- & chokladpaj

10–12 bitar

Chokladskal

  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 1 apelsin, skal & saft
  • 100 g vit choklad
  • 250 g crème fraiche
  • 4 msk strösocker
  • 3 ägg

APELSIN- OCH CHOKLADPAJ – GÖR SÅ HÄR:

  1. Chokladskal: Kör alla ingredienser i en matberedare till en jämn deg. Plasta in den och låt den vila i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fyllning: Riv skalet på apelsinen. Pressa apelsinen och spara saften i ett glas.
  3. Smält chokladen försiktigt i mikro eller över vattenbad.
  4. Lägg crème fraiche i en bunke. Vänd ner apelsinskal och strösocker och rör det slätt. Vispa ner chokladen, apelsinsaften och äggen till en jämn smet.
  5. Ta fram degen och kavla ut den mellan två plastfolie-bitar till ca 26 cm i diameter. Tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
  6. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35–45 min. Låt pajen svalna och förvara den kallt.
  7. Garnera gärna pajen med vispad grädde, apelsinskivor och florsocker vid servering.