Apelsin- & kardemummakaka med glasyr

Rivet skal av apelsin och kardemumma gifter sig fint med varandra i denna mustiga kaka.

Saftig apelsin- & kardemummakaka

av linda andersson foto thomas hjertén
En frisk och fräsch apelsin- & kardemummakaka som håller sig saftig i flera dagar. Njut av ett bakverk med smak av kardemumma och apelsin.

Recept: Saftig apelsin- & kardemummakaka

INGREDIENSER

8–10 bitar

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl strösocker
  • 5 ägg
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 dl filmjölk
  • 1 apelsin, finrivet skal

Glasyr

  • ca 2 dl florsocker
  • 2–3 msk vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker vitt och poröst med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa lite till.
  3. Tillsätt kardemumma, mjöl, bakpulver, salt, filmjölk och apelsinskal. Rör ihop allt snabbt till en slät smet.
  4. Häll smeten i en smörad och bröad form, ca 2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 1 tim. Testa gärna med en sticka om kakan är färdig. Låt den sedan kallna i formen.
  5. Glasyr: Blanda ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Stjälp upp kakan på en tallrik och ringla över glasyren.

Etiketter: