Choklad och apelsin gifter sig fint med varandra i den här kakan.

Apelsin är ljuvligt gott i bakverk och desserter. Choklad och apelsin gifter sig fint med varandra i den här kakan.

Recept: Apelsinkaka med choklad

INGREDIENSER

10–12 bitar

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 apelsin, skalet
  • 100 g mörk choklad, hackad
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl vispgrädde

Kanderade apelsinskal

  • 1 apelsin
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl vatten

Glasyr

  • 125 g mörk choklad, 55 procent

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner apelsinskalet.
  2. Blanda chokladen med vetemjöl och bakpulver och blanda ner det i smeten.
  3. Vispa grädden medelfast och rör försiktigt ner den i smeten. Häll smeten i en välsmord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40–45 min. Prova med en sticka om kakan är klar. Låt den svalna.
  5. Kanderade apelsinskal: Skär bort skalet på apelsinen, men undvik att få med det vita eftersom det smakar beskt. Skär skalet i tunna strimlor och lägg dem i en kastrull tillsammans med strösocker och vatten. Låt det koka i 15–20 min. Låt skalen rinna av på hushållspapper och strö över lite strösocker när de är kalla.
  6. Glasyr: Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Ta kakan ur formen och glasera den med chokladen. Strö över apelsinskalen.
NUVARANDE Apelsinkaka med choklad
NÄSTA Jordnötsbräck