Apelsinstruvor på kakfat

Struvorna är doppade i en smarrig blandning av apelsin och strösocker.

Apelsinstruvor

Av: Maria Ahlin Foto: Jessica Lund
Läckra apelsinstruvor med apelsinsocker på. Ett roligt sätt att baka kakor på är att fritera dem.

Recept: Apelsinstruvor

INGREDIENSER

Ca 30 st 

Apelsinstruvor

  • 2 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl

Apelsinsocker

  • 2 apelsiner
  • 2 dl strösocker

Fritering

  • 10 dl rapsolja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Apelsinsocker: Tvätta och finriv skalet av apelsinerna. Pressa ut ca 1 msk apelsin-saft och blanda det och skalet med sockret. Låt det gärna torka över natten på ett bakplåtspapper. Mixa till ett klumpfritt socker.
  2. Struvor: Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet.
  3. Lägg hushållspapper på en bricka. Häll upp apelsinsockret på en tallrik.
  4. Hetta upp oljan till ca 175 grader och stoppa i struvjärnet från början, gör detta före varje fritering så lossnar de lättare.
  5. Ta upp järnet och låt det rinna av. Doppa ner det några mm från översta kanten på struvjärnet, i smeten (annars lossnar inte kakan när den är klar).
  6. Fritera dem gyllene i 1–2 min. Knacka av kakan med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på brickan i någon minut och vänd sedan kakorna i apelsinsockret.
  7. Struvorna förvaras i rumstemperatur, i en stor burk, i ca 2 veckor. De går även att frysa.

Etiketter: