Läckra äppelbakelser som är enkla att göra och väldigt vackra att servera.

Läckra äppelbakelser som är enkla att göra och väldigt vackra att servera.

Äppelbakelser

av anna nordh foto thomas hjertén

Med lite smördeg och två äpplen kan du enkelt skapa äppelbakelser som ser ut som trädgårdens rosor.

Recept: Äppelbakelser

5 st

Vaniljgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ msk strösocker
  • 1 vaniljstång
Äppelbakelser
  • 2 äpplen, gärna röda
  • vatten
  • ½ citron, saften
  • 3 msk aprikosmarmelad
  • 1 msk vatten
  • 5 smördegsplattor (425 g)
Fyllning
  • mald kanel
  • strösocker
  • ev ca 100 g mandelmassa

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Placera ut 5 muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Vaniljgrädde: Häll grädden i en skål och tillsätt strösocker. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna till grädden. Vispa grädden luftig och ställ in den i kylen.
  3. Bakelser: Dela äpplena på mitten, kärna ur dem och skär varje halva i tunna skivor. Skalet ska vara kvar. Ju tunnare skivor, desto lättare att rulla in dem i smördegen.
  4. Lägg äppelskivorna i en skål och täck dem med vatten. Tillsätt citronsaft. Ställ in skålen i mikrovågsugn och mikra på full effekt i ca 3 min. Äpplena ska vara lite mjuka.
  5. Mikra aprikosmarmelad och vatten i en liten skål på full effekt i 1 min.
  6. Kavla ut smördegsbitarna så att de blir lite längre. Pensla aprikosmarmeladen på hela plattan. Lägg de tunna halvmånarna av äpple längs med ena långsidan så att de sticker ut utanför smördegskanten som en vågig kant. De ska överlappa varandra.
  7. Strö kanel och strösocker över äpplena. Strö eventuellt över mandelmassa.
  8. Ta tag i den andra långsidan och vik den över äpplena så att de täcks lite grann. Rulla ihop längderna från ena kortsidan till en ros och lägg dem i var sin muffinsform. Grädda rosorna mitt i ugnen i 25–30 min.
  9. Servera äppelbakelserna varma med vaniljgrädden.

Fler goda äppelrecept:

Äpplen i filodeg
Äppelkladdkaka
Äppel- & mandelkaka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!