Äppelbullar med kardemumma

Råsocker ger en fin yta på de goda äppelbullarna

Äppelbullar med kardemumma

Av Catarina Davidsson Foto Charlotte Andersson

Kardemumma och rivet äpple i fyllningen ger god smak på bullarna.

Recept: Äppelbullar med kardemumma

Ca 15 st

50 g jäst
2 ½ dl mjölk, kylskåpskall
1 dl strösocker
Ca 12 ½ dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk flingsalt
1 msk stött kardemumma
200 g smör, rumsvarmt

Fyllning
½ dl råsocker
2 tsk stött kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
1 äpple

Pensling & garnering
1 ägg, uppvispat
2 msk mjölk
råsocker

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke och rör den tillsammans med mjölken tills den löser upp sig.

2. Blanda ihop alla ingredienser förutom smöret. Knåda degen smidig i maskin i ca 10 min på låg hastighet. Tillsätt smöret klickvis under fortsatt knådning, degen ska bli blank och smidig.

3. Täck degen med plastfolie och låt den vila i rumsvärme i ca 20 min.

4. Fyllning: Blanda råsocker, kardemumma och smör. Riv äpplet på den grova sidan på rivjärnet (skalet ska vara med). Blanda ner äpplet i smörblandningen.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut degen till en avlång platta, 50 x 40 cm. Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag. Skär 15 remsor av degen, tvinna varje remsa och gör en knut.

6. Lägg dem i bullformar (ställ formarna gärna i en muffinsplåt). Låt bullarna jäsa ca 1 tim. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Pensla bullarna med ägg blandat med mjölk och strö på rikligt med råsocker. Grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 12 min. Låt dem kallna på ett galler under bakduk.

Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!

Fler goda äppelrecept

Etiketter: äpple, Bullar