Råsocker ger en fin yta på de goda äppelbullarna

Råsocker ger en fin yta på de goda äppelbullarna

Äppelbullar med kardemumma

Av Catarina Davidsson Foto Charlotte Andersson
Kardemumma och rivet äpple i fyllningen ger god smak på bullarna.

Ca 15 st

50 g jäst
2 ½ dl mjölk, kylskåpskall
1 dl strösocker
Ca 12 ½ dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk flingsalt
1 msk stött kardemumma
200 g smör, rumsvarmt

Fyllning
½ dl råsocker
2 tsk stött kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
1 äpple

Pensling & garnering
1 ägg, uppvispat
2 msk mjölk
råsocker

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke och rör den tillsammans med mjölken tills den löser upp sig.

2. Blanda ihop alla ingredienser förutom smöret. Knåda degen smidig i maskin i ca 10 min på låg hastighet. Tillsätt smöret klickvis under fortsatt knådning, degen ska bli blank och smidig.

3. Täck degen med plastfolie och låt den vila i rumsvärme i ca 20 min.

4. Fyllning: Blanda råsocker, kardemumma och smör. Riv äpplet på den grova sidan på rivjärnet (skalet ska vara med). Blanda ner äpplet i smörblandningen.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut degen till en avlång platta, 50 x 40 cm. Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag. Skär 15 remsor av degen, tvinna varje remsa och gör en knut.

6. Lägg dem i bullformar (ställ formarna gärna i en muffinsplåt). Låt bullarna jäsa ca 1 tim. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Pensla bullarna med ägg blandat med mjölk och strö på rikligt med råsocker. Grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 12 min. Låt dem kallna på ett galler under bakduk.

Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!

Fler goda äppelrecept

 

 

Etiketter: äpple, Bullar