Hembakat_Apple_08

Äppelbullar med kokos

AV KATARINA CARLGREN FOTO THOMAS CARLGREN

Äppelbullar med kokos

Ta vara på äppelskörden och baka saftiga och goda äppelbullar med kokos.

Ca 30 st
Vetedeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
1 msk vaniljsocker
14 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 dl riven kokos
2–3 äpplen, grovt rivna
Pensling & garnering
1 ägg
ev riven kokos
GÖR SÅ HÄR

1. Vetedeg: Smält smöret och värm tillsammans med mjölken till 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölkblandningen.

3. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Täck degen med bakduk eller plastfolie och låt jäsa i ca 40 min.

4. Fyllning: Rör ihop ingredienserna till fyllningen i en skål.

5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta igenom den. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 1 ½ cm tjock.

6. Bred fyllningen på de utkavlade degrektanglarna och rulla ihop från långsidan.

7. Skär degrullarna i bitar, ca 3 cm tjocka, och lägg bitarna i bullformar. Låt bullarna jäsa i 40 min. Sätt ugnen på 200 grader.

8. Pensla bullarna dem med uppvispat ägg och strö över eventuellt över lite kokos.

9. Grädda dem mitt i ugnen i 10 min.

Etiketter: äpple, Bullar, äppelbullar