Läcker äppelkaka med hasselnötter i både smeten och på toppen.

Höstens äpplen i en smarrig kaka med knapriga hassel­nötter.

8–10 bitar

3 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
75 g hasselnötsmjöl
2 tsk bakpulver
75 g smör
150 g ricottaost, rumsvarm
3 äpplen, skurna i tunna skivor

Topping
1 tsk mald kanel
2 msk råsocker
1 dl hasselnötter, grovt hackade

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och pösigt.

2. Blanda vetemjöl, hasselnötsmjöl och bakpulver i en skål.

3. Smält smöret och låt det svalna.

4. Vänd ner mjölbladningen i äggsmeten. Tillsätt smör och ricotta och rör till en jämn smet.

5. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22 cm i diameter.

6. Fördela äppelskivorna i formen och strö över kanel, råsocker och hasselnötter.

7. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min, känn efter med en provsticka att kakan är klar.Låt kakan svalna innan den tas ur formen. Servera den gärna med vaniljglass eller vaniljsås.

NUVARANDE Äppelkaka med hasselnötter
NÄSTA Äppelmuffins med kokos