Saftig och ljuvligt god äppelkladdkaka.

Saftig och ljuvligt god äppelkladdkaka.

Äppelkladdkaka

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Lättbakad äppelkladdkaka med rivna äpplen i som nästan blir ännu godare dagen efter.

10–12 bitar

3 ägg
4 ½ dl strösocker
200 g smör, smält
3 ¾ dl vetemjöl
1 ½ msk vaniljsocker
2–3 äpplen

GÖR SÅ HÄR

1.  Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt det smälta, varma smöret.

2. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och rör ihop allt till en slät smet. Skala och riv äpplena och blanda ner det i smeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–35 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig (men inte lös) i mitten när den är klar. Vattniga äpplen kan ge lite längre gräddningstid. Känn med en provsticka när kakan är klar beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna innan servering.