Aprikoserna är i fokus i den här härliga galetten.

Recept: Aprikosgalette

INGREDIENSER

8 bitar

  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • ½ dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten, iskallt

Fyllning

  • 2 burkar konserverade aprikoser
  • 1 dl aprikosmarmelad
  • ½ dl strösocker

Garnering

  • florsocker

Servering

  • vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kör smör, strösocker och vetemjöl i en matberedare.Tillsätt vattnet och kör alltsammans till en deg.
  2. Platta ut degen till en rund kaka och lägg den i en plastpåse. Lägg degen i kylen i 1 tim. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rund kaka som mäter ca 30 x 35 cm.
  4. Lägg pajskalet på en plåt med bakplåtspapper. Låt aprikoserna rinna av ordentligt och lägg dem sedan på pajdegen. Spara en kant runtom som mäter 3–4 cm.
  5. Klicka ut marmeladen ovanpå aprikoserna och strö över strösockret. Vik upp kanten.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 50 min.
  7. Servera pajen lite ljummen eller rumstempererad. Sikta över florsocker och servera den med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

aprikosgalette

Foto: ANNIKA BROMAN

OLIKA GALETTER

Namnet ”galette” har fått flera olika betydelser – från matiga boveteplättar till söta efterrätter. Vi syftar på en paj där fyllningen läggs direkt ovanpå degen och kanten viks upp utan att en form används.

NUVARANDE Aprikosgalette
NÄSTA Chokladmuffins med smak av dammsugare