Baconkex med olivröra

Toppa de möra baconkexen med olivröra och garnera med en bit svart oliv och timjan.

Baconkex

Av: Eva Nordlinder Foto: Roger Olsson
Smakrika baconkex med sälta av bacon och parmesan. Ät dem som de är eller lägg en klick olivkräm på.

Recept: Baconkex

INGREDIENSER

44–50 st

  • 1 pkt bacon, ca 140 g
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 100 g riven parmesan
  • 1 äggula

Olivkräm

  • 100 g urkärnade svarta oliver
  • 125 g färskost, t ex Philadelphia
  • 1 krm nymald svartpeppar

BACONKEX – GÖR SÅ HÄR:

  1. Finhacka baconet och knaperstek det i en stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper.
  2. Blanda bacon, smör, mjöl, socker, parmesan i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Ta upp degen och forma den till en lång rulle, ca 3 cm i diameter. Plasta in rullen och lägg den kallt i ca 1 tim.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
  5. Skär degen i max 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåtarna och grädda kexen mitt i ugnen i 9–10 min. Låt dem kallna på galler.
  6. Olivkräm: Mixa oliver och färskost med en mixerstav. Krydda med peppar. Ställ den i kylen. Lägg en klick olivkräm på varje kex strax innan servering.

Etiketter: