Banan- & chokladkaka

Banankakan blir extra god med ringlad choklad på toppen

Banan- & chokladkaka

AV SAGA ARENG FOTO THOMAS HJERTÉN
Använd dina överblivna bananer och baka en mjuk kaka. Smaksatt med choklad blir den fikabordets fullträff. Banan och choklad är en ljuvlig kombination. Häll de två smetarna växelvis i formen för ett marmorerat mönster.

Recept: Banan- & chokladkaka

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 200 g strösocker
  • 3 bananer, väl mogna
  • 2 ägg
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 100 g mörk choklad, smält

Garnering

  • 100 g mörk choklad
  • 2 msk vispgrädde
  • ev mörk choklad, hyvlad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör smör och strösocker till en jämn smet.
  2. Mosa bananerna med en gaffel. Rör ner bananmos, ägg, yoghurt och vaniljsocker i smörsmeten.
  3. Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Rör försiktigt ner det i banansmeten.
  4. Dela smeten i två delar och rör ner den smälta chokladen i den ena. Häll omväxlande ljus och mörk smet i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i 60–75 min, känn efter med en provsticka att kakan är klar. Stickan ska kännas torr.
  6. Låt kakan svalna i 10 min innan du vänder upp den på galler och låter den svalna helt.
  7. Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt grädden och rör till en jämn smet. Ringla chokladsmeten över kakan. Avsluta gärna med lite hyvlad mörk choklad på toppen.