Använd dina överblivna bananer och baka en mjuk kaka. Smaksatt med choklad blir den fikabordets fullträff. Banan och choklad är en ljuvlig kombination. Häll de två smetarna växelvis i formen för ett marmorerat mönster.

Recept: Banan- & chokladkaka

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 200 g strösocker
  • 3 bananer, väl mogna
  • 2 ägg
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 100 g mörk choklad, smält

Garnering

  • 100 g mörk choklad
  • 2 msk vispgrädde
  • ev mörk choklad, hyvlad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och strösocker till en jämn smet.
  2. Mosa bananerna med en gaffel. Rör ner bananmos, ägg, yoghurt och vaniljsocker i smörsmeten.
  3. Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Rör försiktigt ner det i banansmeten.
  4. Dela smeten i två delar och rör ner den smälta chokladen i den ena. Häll omväxlande ljus och mörk smet i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 min, känn efter med en provsticka att kakan är klar. Stickan ska kännas torr.
  6. Låt kakan svalna i 10 min innan du vänder upp den på galler och låter den svalna helt.
  7. Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt grädden och rör till en jämn smet. Ringla chokladsmeten över kakan. Avsluta gärna med lite hyvlad mörk choklad på toppen.
NUVARANDE Banan- & chokladkaka
NÄSTA Grönkålspesto