Banan- och chokladmuffins.

Banan- och chokladmuffins.

Banan- och chokladmuffins

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén

Ca 16 st

Mumsiga muffins toppade med god frosting.

Recept: Banan- och chokladmuffins

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 bananer, mogna
  • 1 msk citronsaft, nypressad
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 80 g mörk choklad, chunks eller hackad

Frosting

  • 200 g färskost, t ex Phila­delphia
  • 60 g smör, rumsvarmt
  • 6 dl florsocker
  • 1–2 msk vaniljsocker

Garnering

  • 16 bananchips

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Vispa smör och strösocker krämigt.
  3. Rör ner äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
  4. Mosa bananerna med en gaffel och blanda dem med citronsaften.
  5. Vänd ner bananmoset och vetemjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Rör i chokladen.
  6. Fyll formarna till ca ¾ med smeten. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 17 min. Känn med en sticka att de är klara. Låt dem svalna.
  7. Frosting: Vispa färskost och smör riktigt krämigt i en bunke med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg hastighet någon minut. Vispa sedan på hög hastighet tills
    frostingen känns fast.
  8. Spritsa en fin topp frosting på varje muffins. Garnera med ett bananchips
    nedtryckt i frostingen.