banankaka-med-choklad

Banankaka med choklad

Av Saga Areng Foto Thomas Hjertén
Banan och choklad är en ljuvlig kombination. Häll de två smetarna växelvis i formen för ett marmorerat mönster.

Ca 12 bitar

50 g smör, rumsvarmt
200 g strösocker
3 bananer, väl mogna
2 ägg
1 dl naturell yoghurt
2 tsk vaniljsocker
250 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
100 g mörk choklad, smält

Garnering
100 g mörk choklad
2 msk vispgrädde
ev mörk choklad, hyvlad

GÖR SÅ HÄR

1. Rör smör och strösocker till en jämn smet.

2. Mosa bananerna med en gaffel. Rör ner bananmos, ägg, yoghurt och vaniljsocker i smörsmeten.

3. Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Rör försiktigt ner det i banansmeten.

4. Dela smeten i två delar och rör ner den smälta chokladen i den ena. Häll omväxlande ljus och mörk smet i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 60–75 min, känn efter med en provsticka att kakan är klar. Stickan ska kännas torr.

6. Låt kakan svalna i 10 min innan du vänder upp den på galler och låter den svalna helt.

7. Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt grädden och rör till en jämn smet. Ringla choklad­smeten över kakan. Avsluta gärna med lite hyvlad mörk choklad på toppen.