Banoffee cake toppad med valnötter

En läcker tårta i tre lager med gott crunch i toppingen.

Banoffee cake

av elisabeth johansson foto thomas hjertén

Recept: Banoffee cake

Läcker raw tårta i tre lager med banan och nötter.

INGREDIENSER

12 bitar

  • 4 dl naturella cashewnötter
  • 2 dl färska dadlar, urkärnade
  • 1 ¾ dl riven kokos
  • 1 krm salt
  • 2 bananer

Fyllning

  • 5 dl naturella cashewnötter
  • 2 dl cashewmjölk
  • 2 msk honung
  • 1 dl kokosolja
  • 2 msk lucuma- eller baobabpulver (superpulver)

Topping

  • 6 färska dadlar, urkärnade
  • ¾ dl sötmandel
  • 1 ½ msk kokosolja
  • 1 krm salt

BANOFFEE CAKE – GÖR SÅ HÄR:

  1. Mixa nötterna grovt. Blanda i dadlar, riven kokos och salt och mixa ihop till en grov massa. Tryck ut massan i en springform, 19–20 cm i diameter. Skiva bananerna och lägg skivorna på mitten av bottnen. Sätt in formen i frysen.
  2. Fyllning: Mixa cashewnötter, cashewmjölk och honung. Mixa i kokosolja och lucuma- eller baobabpulver. Ta ut formen ur frysen, bred massan över kakan och ställ in formen i frysen igen.
  3. Topping: Mixa dadlar, mandlar, kokosolja och salt. Ta ut kakan ur frysen och strö över blandningen. Förvara kakan i frysen. Ta fram den ca 10 min innan servering.