chokladtårta tysk

Baumkuchen – tysk chokladkaka

AV HANNAH KOMPANIK
Kakan får läckra ränder av att den gräddas i flera steg.

10–12 bitar

6 ägg
3 dl strösocker
250 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
50 ml Cointreau (apelsinlikör)
2 ½ dl vetemjöl
1 1⁄3 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver

Garnering
150 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta 4 av äggen och separera vitorna från gulorna. Vispa äggvitorna till ett styvt skum.

2. Rör samman äggvitorna med resten av äggen, äggulor, strösocker, smör och vaniljsocker. Tillsätt Cointreau, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör till en slät smet.

3. Smöra och bröa en springform, 22 cm i diameter. Lägg 3 msk smet i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 8 min. Lägg på ytterligare 2 msk smet och stryke den över den redan gräddade bottnen. Grädda kakan i ytterligare 8 min. Upprepa proceduren
tills smeten är slut, 12–15 gånger. Låt kakan svalna.

4. Lossa kakan ur formen. Smält chokladen över vattenbad. Stryk chokladen på och runt kakan. Låt det stelna innan du skär i kakan.

Etiketter: Choklad, jul