Traditionellt serveras våfflor med grädde och sylt. Men det är även gott att äta dem som exempelvis förrätt toppade med crème fraiche, röd lök och löjrom. Många blandar ner kolsyrat vatten i våffelsmeten för att få frasigare resultat. I Belgien tillsätter man i stället ofta öl. Det ger fylligare smak på våfflorna.

Billy White, kökschef på Nya Carnegiebryggeriet, delar med sig av sitt bästa våffelrecept.

Recept: Billys våfflor med crème fraiche, röd lök och löjrom

INGREDIENSER

Ca 8 bitar

  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl ljus lager, t ex Eriksberg
  • 1 dl gräddfil
  • 4 msk smör
  • salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa grädden. Vispa vetemjöl och öl till en slät smet.
  2. Vänd försiktigt ner grädden och gräddfilen i ölsmeten.
  3. Bryn smöret lätt och tillsätt det i smeten tillsammans med lite salt.
  4. Hetta upp våffeljärnet och pensla med lite smör före första laggen.

Billys våfflor med crème fraiche, röd lök och löjrom

Foto: EVA NORDLINDER

Kom och besök vår bakmässa Alla älskar Hembakat i Uppsala 24-25 mars 2018!

NUVARANDE Billys våfflor med crème fraiche, röd lök och löjrom
NÄSTA Choklad- & mandelkakor