Björnbärskaka med ingefära

Snabbt och enkelt gör du kakan med björnbär och ingefära.

Björnbärskaka med ingefära

av katarina carlgren foto thomas carlgren
Läcker björnbärskaka med ingefära. Den rosa glasyren gör kakan extra vacker!

10–15 bitar

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
175 g smör, kylskåpskallt
2 dl rörsocker
1 äpple, grovrivet
2 tsk färsk ingefära, riven
3 ägg, lätt uppvispade
ca 2 ½ dl björnbär

Glasyr
2 tsk saft från björnbären
ca 2 dl florsocker

Garnering
björnbär

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en avlång form, ca 1 ½ liter.

2. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.

3. Lägg i tärnat smör och socker och nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.

4. Blanda det rivna äpplet samt ingefäran med äggen.

5. Vänd ner äggblandningen i smuldegen och arbeta ihop till en fast smet. Smeten ska bli kompakt, nästan som en deg.

6. Vänd försiktigt ner björn­bären i smeten, spara några till garneringen.

7. Fördela smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50–60 min. Känn efter med en sticka om kakan är klar och täck den med folie om den börjar bli för brun.

8. Låt kakan svalna. Rör ut saften från björnbären med florsockret. Häll glasyren över kakan och garnera med björnbär.

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!