Smarrig chokladtårta med björnbär i olika former. Smörkrämen som är till garnering kan väljas bort.

Recept: Björnbärstårta med choklad

INGREDIENSER

10–12 bitar

Browniebotten

  • 120 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 ½ msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl

Chokladmousse

  • 400 g vispgrädde
  • 150 g choklad, 55 procent
  • 120 g äggulor (ca 6 st)

Björnbärsmousse

  • 4 gelatinblad
  • 250 g björnbär, frysta
  • 2 msk vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • ev lila pastafärg

Björnbärssmörkräm

  • 4 msk björnbärspuré (150 g björnbär)
  • 1 msk vatten
  • 250 g florsocker
  • 70 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk citronsaft
  • ev lila pastafärg

Björnbärssås

  • 250 g björnbär, frysta
  • ½ dl vatten
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • ½ tsk vaniljsocker
  • ev lila pastafärg

Garnering

  • björnbär, färska
  • maränger, hembakta eller köpta
  • mynta, färsk

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet.
  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Tillsätt ­äggen, ett i taget, och vänd till sist ner vete-mjölet.
  3. Spänn fast ett bakplåtspapper på botten av en form med löstagbar kant, 25–26 cm i diameter. Smöra kanterna på formen.
  4. Häll smeten i formen och grädda botten mitt i ugnen i 25–30 min, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt bottnen svalna. Ta bort kanten på formen och diska den innan du sätter tillbaka den runt bottnen.
  5. Chokladmousse: Vispa grädden ganska fast. Finhacka chokladen. Smält chokladen över vattenbad och ta bort den när ungefär 2⁄3 har smält. Låt resten smälta under omrörning. Låt chokladen svalna lite. Vänd ner en äggula i taget, chokladen får inte vara för varm när äggulorna vänds ner, för då koagulerar (stelnar) gulan. Vänd försiktigt ner den vispade grädden. Häll moussen i formen och ställ tårtan i frysen i ca 3 tim.
  6. Björnbärsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten. Koka upp björnbär, vatten, strösocker och vaniljsocker. Krama vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i björnbärspurén. Låt det svalna en aning och mixa därefter. Sila purén genom en finmaskig sil.
  7. Vispa grädden hårt och rör i yoghurten. Häll ner björnbärspurén i grädd­yoghurten och rör till en jämn smet. Tillsätt ev lite pastafärg. Häll moussen i formen och frys tårtan i ca 3 tim.
  8. Smörkräm: Koka björnbären med 1 msk vatten i ett par minuter och sila purén genom en finmaskig sil. Vispa ihop alla ingredienser i en skål, först på låg hastighet, tills krämen är lätt och luftig. Häll upp smörkrämen i en spritspåse försedd med stjärntyll.
  9. Sås: Koka upp björnbär och vatten i en kastrull. Mosa bären lite och låt det puttra i några minuter. Vispa i florsocker, maizena, vaniljsocker och ev pastafärg och låt det koka upp.
  10. Sila såsen genom en finmaskig fil och ställ såsen i kylen tills den kallnat. Häll såsen över den frysta tårtan.
  11. Garnera tårtan med björnbär, spritsade toppar av smörkräm, maränger och mynta.
NUVARANDE Björnbärstårta med choklad
NÄSTA Mandelkrokar