Tårta med flera lager mousse.

Björnbärstårta med choklad

Av Anna Nordh Foto Thomas Hjertén

Smarrig chokladtårta med björnbär i olika former. Smörkrämen som är till garnering kan väljas bort.

10–12 bitar

Browniebotten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 ½ dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Chokladmousse
400 g vispgrädde
150 g choklad, 55 procent
120 g äggulor (ca 6 st)

Björnbärsmousse
4 gelatinblad
250 g björnbär, frysta
2 msk vatten
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
ev lila pastafärg

Björnbärssmörkräm
4 msk björnbärspuré (150 g björnbär)
1 msk vatten
250 g florsocker
70 g smör, rumsvarmt
1 msk vatten
1 tsk citronsaft
ev lila pastafärg

Björnbärssås
250 g björnbär, frysta
½ dl vatten
2 msk florsocker
1 msk maizena majsstärkelse
½ tsk vaniljsocker
ev lila pastafärg

Garnering
björnbär, färska
maränger, hembakta eller köpta
mynta, färsk

Gör så här
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet.

2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Tillsätt ­äggen, ett i taget, och vänd till sist ner vete-mjölet.

3. Spänn fast ett bakplåtspapper på botten av en form med löstagbar kant, 25–26 cm i diameter. Smöra kanterna på formen.

4. Häll smeten i formen och grädda botten mitt i ugnen i 25–30 min, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt bottnen svalna. Ta bort kanten på formen och diska den innan du sätter tillbaka den runt bottnen.

5. Chokladmousse: Vispa grädden ganska fast. Finhacka chokladen. Smält chokladen över vattenbad och ta bort den när ungefär 2⁄3 har smält. Låt resten smälta under omrörning. Låt chokladen svalna lite. Vänd ner en äggula i taget, chokladen får inte vara för varm när äggulorna vänds ner, för då koagulerar (stelnar) gulan. Vänd försiktigt ner den vispade grädden. Häll moussen i formen och ställ tårtan i frysen i ca 3 tim.

6. Björnbärsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten. Koka upp björnbär, vatten, strösocker och vaniljsocker. Krama vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i björnbärspurén. Låt det svalna en aning och mixa därefter. Sila purén genom en finmaskig sil.

7. Vispa grädden hårt och rör i yoghurten. Häll ner björnbärspurén i grädd­yoghurten och rör till en jämn smet. Tillsätt ev lite pastafärg. Häll moussen i formen och frys tårtan i ca 3 tim.

8. Smörkräm: Koka björnbären med 1 msk vatten i ett par minuter och sila purén genom en finmaskig sil. Vispa ihop alla ingredienser i en skål, först på låg hastighet, tills krämen är lätt och luftig. Häll upp smörkrämen i en spritspåse försedd med stjärntyll.

9. Sås: Koka upp björnbär och vatten i en kastrull. Mosa bären lite och låt det puttra i några minuter. Vispa i florsocker, maizena, vaniljsocker och ev pastafärg och låt det koka upp.

10. Sila såsen genom en finmaskig fil och ställ såsen i kylen tills den kallnat. Häll såsen över den frysta tårtan.

11. Garnera tårtan med björnbär, spritsade toppar av smörkräm, maränger och mynta.