Kalasgoda blåbärsbullar med kardemumma.

Recept: Blåbärsbullar med kardemumma

Ingredienser

24–26 st

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 msk mald kardemumma
  • ca 13 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl råsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl färska eller frysta blåbär
  • ev 2 msk florsocker
  • ev 2 msk maizena majsstärkelse

Pensling & garnering

  • 2 tsk hela kardemummakärnor
  • 1–2 msk strösocker
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm det till 37 grader. Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
  2. Blanda i strösocker, salt, kardemumma och vetemjöl och knåda till en smidig deg för hand eller i maskin. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 30 x 40 cm.
  4. Fyllning: Blanda smör med råsocker och vaniljsocker. Fördela blandningen mellan de två rektanglarna. 
  5. Fördela blåbären jämnt över de två plattorna.
    Om du använder dig av frysta blåbär, sila av dem först och blanda dem med 2 msk florsocker och 2 msk maizena.
  6. Rulla ihop degplattorna- från långsidan. Skiva- varje rulle i 3–4 cm tjocka skivor. Lägg dem i pappersformar på plåtar. Låt dem jäsa under bakduk i 45–60 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Stöt kardemumman med strösocker i en mortel. Pensla bullarna med ägg och strö över sockerblandningen. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Tips!

Byt ut blåbären i fyllningen mot hallon, jordgubbar eller björnbär.

NUVARANDE Blåbärsbullar med kardemumma
NÄSTA Lyxiga rabarberpajer