Blåbärskaka med solroskärnor och kardemumma på fat

Blåbärskaka med mumsiga solroskärnor och kardemumma. Pudrad med florsocker.

Blåbärskaka med solroskärnor & kardemumma

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren

Recept på blåbärskaka med solroskärnor & kardemumma

En härlig blåbärskaka med solroskärnor & kardemumma som är mättande och känns lite nyttig. Perfekt som ensam kaka till eftermiddagsfikat.

INGREDIENSER

8–10 bitar

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 ½ dl mjölk
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk mald kardemumma
  • 3 dl solroskärnor
  • 3 dl blåbär, färska eller frysta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Smält smöret i en kastrull, slå i mjölken och låt det koka upp.
  3. Häll smörblandningen över äggsmeten och vispa ihop allt.
  4. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och kardemumma i smeten.
  5. Tillsätt solroskärnor. Vänd till sist försiktigt ner blåbären.
  6. Häll smeten i en smörad och bröad form, ca 1 ½ liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min.

Så här bakar du marängtårta med citronkräm och blåbär: