blåbärspaj

Läcker blåbärspaj med härlig marängfyllning.

Blåbärspaj med maräng

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Lättbakad och uppskattad paj med smakrika blåbär.

6–8 bitar

4 ½ dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 äggulor (spara vitorna)
1 msk mjölk

Fyllning
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
10 dl blåbär

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Nyp ihop mjöl, smör, strösocker, vaniljsocker och salt till en smulig massa. Tillsätt äggulor och mjölk och knåda snabbt ihop allt till en deg.

3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

4. Fyllning: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör ner socker, vaniljsocker och blåbär. Häll blandningen i pajskalet.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna och pudra över lite florsocker.