Blåbärstarte-med-karamell

Blåbärstarte med karamell

Av Elin Carleke Foto Hannah Kompanik
Ett ljuvligt litet bakverk där karamellen ger en extra lyxig touche.

Recept: Blåbärstarte med karamell

INGREDIENSER

6 st

Pajdeg

  • 50 g smör
  • ½ dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • ¼ dl strösocker

Karamell

  • 30 g smör
  • ¼ dl ljus sirap
  • ¼ dl strösocker
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 msk vispgrädde
  • ½ dl pumpafrön

Fyllning

  • 2 dl blåbär, färska eller frysta
  • 1 tsk potatismjöl

Till servering

  • vispad grädde

GÖR SÅ HÄR

  1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till en smidig deg. Tryck ut degen i sex små formar, ca 7 cm i diameter. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen ca 8 min.
  2. Karamell: Koka ihop ingredienserna i en kastrull på medelhög värme tills karamellen tjocknar. Glöm inte att röra så att smeten inte bränner fast.
  3. Fördela bären i pajskalen, strö över potatismjöl och fördela karamellsåsen på toppen.
  4. Grädda pajerna i övre delen av ugnen i ca 8 min, tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt dem svalna och servera pajerna med vispad grädde.