picklad rödlök

Blinier med lyxig topping

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén

Servera blinier med löjrom, gräddfil och picklad rödlök.

Ca 15 st

Blinier

1 ägg
1 dl mjölk
12 g jäst
½ dl gräddfil
½ tsk salt
¾ dl vetemjöl
¾ dl bovetemjöl

Picklad rödlök

1 rödlök
½ dl ättiksprit, 12 procent

1 dl strösocker
½ dl vatten
1 lagerblad
4 svartpepparkorn

Garnering

löjrom eller stenbitsrom
picklad rödlök
gräddfil
färsk dill

Gör så här
1. Separera äggvitan från äggulan. Vispa äggvitan fast i en skål. Ställ den i kylskåpet.

2. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp den med mjölken.

3. Rör ner äggula, gräddfil, salt, vetemjöl och bovetemjöl. Vispa till en
slät smet.

4. Täck bunken med plastfolie. Låt smeten jäsa i rumstemperatur i ca 40 min.

5. Picklad rödlök:  Skär löken tunt, gärna med en mandolin. Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull. Låt lagen svalna. Häll den över löken, lagerblad och svartpepparkorn. Låt den stå och dra i minst 1 tim.

6. Blanda försiktigt äggvitan med smeten.

7. Hetta upp smör i en plättlagg. Stek blinierna gyllenbruna på båda sidor.

8. Servering: Toppa blinierna med rom, picklad lök, gräddfil och dill.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Stek bilinierna gyllenbruna i ett rejält plättlagg.