Bakskolan: Fyrflätad brödfläta steg-för-steg.

Bakskolan: Fyrflätad brödfläta steg-för-steg.

Vacker fyrfläta

Av Linda Andersson foto Roger Olsson
Bakskolan: Fyrflätad brödfläta steg-för-steg. Receptet är ett traditionellt schweiziskt zopfbröd som innehåller ägg och ska knådas länge. Det gör att degen blir lätt att fläta och brödet blir mjukt och saftigt med en smak av både sött och salt.
1 st

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
1 msk honung
1 ½ msk strösocker
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
10–12 dl vetemjöl special

Pensling
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Blanda i salt, honung, socker, ägg och smör. Tillsätt i mjölet, lite i taget (vanligt vetemjöl blir inte lika bra). Arbeta degen ordentligt i en köksmaskin i 5–10 min eller knåda för hand dubbelt så länge.

2. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 2 tim.

3. Ta upp degen och knåda den försiktigt. Dela degen i 4 delar och rulla ut bitarna till längder, 90–100 cm långa.

4. Fläta ihop längderna enligt instruktionerna till vänster, se bild 2–4.

5. Lägg flätan på ett bakplåtspapper och bilda en krans av den. Fäst ihop ändarna ordentligt så att de inte åker upp under gräddningen.

6. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla brödet med ägg och grädda det mitt i ugnen i 17–22 min, eller tills det fått en gyllenbrun färg.

bakskolaB

1. Rulla ut degen till 4 stycken 90–100 cm långa längder.

2. Ta längden längst till höger och lägg den under längden bredvid och över nästa längd och sedan under den sista längden (den längst till vänster). Börja om igen från vänster sida och upprepa punkt 2, 3 och 4 tills flätan är klar.

4. Fortsätt fläta enligt punkt 3.

3. Fortsätt fläta enligt punkt 3.

5. Fäst ihop ändarna.

4. Fäst ihop ändarna.

Lägg flätan på en bakplåtspapper och forma den till en krans. Fäst ihop ändarna ordentligt. Pensla brödet med ett uppvispat ägg.

5. Lägg flätan på en bakplåtspapper och forma den till en krans. Fäst ihop ändarna ordentligt. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 1 tim. Pensla brödet med ett uppvispat ägg.