Brysselkex – en klassisk lättbakad småkaka av mördeg med färgat socker på kanten.

Recept: Brysselkex

INGREDIENSER

Ca 50 st

Deg

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl

Garnering

  • 1 dl strösocker
  • några droppar röd hushållsfärg

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.
  3. Deg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.
  4. Forma degen till två rullar, 3–4 cm i diameter.
  5. Garnering: Rulla deglängderna i det färgade sockret och låt dem ligga i kylen en stund.
  6. Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Gräddar du kakorna för länge kan sockret på kanterna bli brunt.
Brysselkex

Kakorna rullas i rosafärgat socker innan gräddning.

Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm.

Recept på glutenfria brysselkex:

Ca 20 st

  • 100 g smör
  • 100 g strösocker
  • 120 g majsmjöl
  • 80 g maizena majsstärkelse
  • 1 msk pofiber
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk bakpulver

Garnering

  • ca 100 g strösocker
  • ca 1/4 tsk röd hushållsfärg

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till en jämn deg.
  2. Dela degen i 2 delar och rulla dem till rullar.
  3. Färga sockret med hushållsfärgen.
  4. Rulla längderna i sockret.
  5. Skär rullarna i centimetertjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.
NUVARANDE Brysselkex
NÄSTA Blåbärsmoussetårta med browniebotten