Lättbakade brytbara havrerutor som bara behöver jäsa en gång.

Brytbara havrerutor som är en lättbakad variant av skållat bröd. Det är bara att trycka ut degen direkt i långpannan efter första jäsningen.

Ca 20 bitar

Skållning
4 dl havregryn
25 g smör
4 dl kokande vatten

2 dl vatten, ljummet
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2 msk sirap
6–8 dl matbrödsmjöl 4 sädesslag

Pensling & garnering
vatten
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Häll havregrynen i en skål. Tillsätt smöret, skuret i småbitar. Häll över kokande vatten. Låt blandningen stå och dra i ca 10 min.

2. Häll ljummet vatten i en bunke och rör ut jästen i det.

3. Tillsätt salt, sirap, havregrynsblandningen och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg.

4. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 40 min.

5. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Platta ut degen i en långpanna eller på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. Skär 20 rutor i degen med en kniv. Pensla med vatten och strö över havregryn.

6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min. Låt brödet svalna på ett galler under en bakduk. Bryt brödet i rutor vid servering.

NUVARANDE Brytbara havrerutor
NÄSTA Lingontryffel