Brytbara havrerutor. Strö havregryn över brödet före gräddningen.

Brytbara havrerutor. Strö havregryn över brödet före gräddningen.

Brytbara havrerutor

Av Linda Andersson foto Thomas Hjertén
Brytbara havrerutor som är en lättbakad variant av skållat bröd. Det är bara att trycka ut degen direkt i långpannan efter första jäsningen.

Ca 20 bitar

Skållning
4 dl havregryn
25 g smör
4 dl kokande vatten

2 dl vatten, ljummet
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2 msk sirap
6–8 dl matbrödsmjöl 4 sädesslag

Pensling & garnering
vatten
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Häll havregrynen i en skål. Tillsätt smöret, skuret i småbitar. Häll över kokande vatten. Låt blandningen stå och dra i ca 10 min.

2. Häll ljummet vatten i en bunke och rör ut jästen i det.

3. Tillsätt salt, sirap, havregrynsblandningen och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg.

4. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 40 min.

5. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Platta ut degen i en långpanna eller på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. Skär 20 rutor i degen med en kniv. Pensla med vatten och strö över havregryn.

6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min. Låt brödet svalna på ett galler under en bakduk. Bryt brödet i rutor vid servering.