Lättbakat brytbröd med dinkel passar bra på frukostbrödet.

Lättbakat brytbröd med dinkel passar bra på frukostbrödet.

Brytbröd med dinkel

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Ett brytbröd med dinkel är lätt att göra och bullarna blir saftiga och goda.

16 st

5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella, 1 procent eller 10 procent
1 ½ tsk salt
½ dl linfrön
2 dl grovt dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Värm mjölken till  37 grader och häll  den i en bunke. Rör ut jästen i mjölken.

2. Tillsätt kesella, salt, linfrön, dinkel-, råg- och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.

4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt.

5. Dela degen i två bitar och rulla ut dem till två längder. Dela varje längd i ca 8 lika stora bitar och rulla dem till totalt 16 bollar.

6. Lägg degbollarna intill varandra på en plåt med bakplåtspapper och strö lite vetemjöl över dem. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–20 min.

8. Låt bröden kallna på ett galler under bakduk.