Brytbröd med oliver är en given favorit på buffén.

Recept: Brytbröd med oliver

INGREDIENSER

Ca 20 bitar

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl vatten, fingervarmt
  • 2 msk olivolja
  • 7–8 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 1 dl olivtapenade
  • 100 g fetaost

Pensling

  • 1 ägg

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över vatten och olivolja och lös upp jästen. Tillsätt dinkelmjöl, strösocker och salt. Arbeta ihop till en deg och bearbeta den i maskin i ca 10 min eller för hand i ca 20 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 min.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 35 x 45 cm. Bred på olivtapenade, smula över fetaosten och rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Skär rullen i ca 20 bitar.
  3. Placera bullarna i en rund springform, ca 28 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Pensla brödet med uppvispat ägg och grädda det mitt i ugnen i ca 25 min.

Brytbröd med oliver

Foto: KATARINA CARLGREN

Tips! En rund springform håller i ihop bullarna under jäsningen och gräddningen.

NUVARANDE Brytbröd med oliver
NÄSTA Jordnötssandwich med advokadoglass