Recept: Bullar med choklad & vanilj

Läckra bullar med krossad choklad och vanilj.

Bullar med krossad choklad & vanilj

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén

Bullar med krossad choklad och vanilj. Ljuvligt gott till fikat för chokladälskare.

Recept: Bullar med choklad & vanilj

20 st

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
14–15 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
200 g mörk eller ljus choklad, grovhackad

Garnering
1 ägg
florsocker
50 g mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över degvätskan och lös upp jästen. Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

3. Rör ihop ingredienserna (utom chokladhacket) till fyllningen.

4. Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel.

5. Bred på fyllningen och strö över den hackade chokladen.

6. Rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i 10 lika tjocka bitar. Lägg dem med snittytan upp i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min, tills de fått fin färg.

8. Låt bullarna kallna. Smält chokladen över vattenbad. Pudra bullarna med florsocker och ringla över den smälta chokladen med en sprits.