vaniljbullar-med-plommon

Bullar med vaniljkräm & plommonsylt

av kristina eriksson foto annika broman

Bullar med vaniljkräm & plommonsylt

Supergoda veteknyten med vaniljkräm och plommon.

32 st

Plommonsylt
200 g plommon
1 dl strösocker
½ msk potatismjöl
½ msk vatten

Vetedeg
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ½ tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
150 g smör

Fyllning
2 dl kall vaniljkräm

Pensling
uppvispat ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sylt: Kärna ur plommonen och skär dem i mindre bitar. Blanda plommon och strösocker i en kastrull. Låt det koka under omrörning tills plommonen är mjuka, ca 15 min. Dra av kastrullen från värmen. Blanda potatismjöl och vatten i en kopp och tillsätt det i kastrullen samtidigt som du rör. Låt sylten koka upp igen och ta den från värmen. Låt sylten svalna.

2. Vetedeg: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Tillsätt lite av mjölken och rör så att jästen löser sig.

3. Rör ner kardemumma, resten av mjölken, strösocker, salt och hälften av vetemjölet. Skär smöret i tärningar och tillsätt dem i bunken. Arbeta ihop till en deg. Rör ner det mesta av det återstående mjölet och arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.

4. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda den något. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje degbit till en platta, 40 x 40 cm. Dela plattan i 16 jämnstora rutor. Lägg en klick med vaniljkräm och plommonsylt i mitten av varje ruta. Vik upp och tryck ihop ändarna och lägg bullarna i pappersformar. Låt bullarna jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 min. Låt bullarna svalna under bakduk på galler.