bullar-med-vinbär-och-äpple-dragare

Bullar med vinbär & äpple

Av Kristina Eriksson Foto Annika Broman

Bullar med vinbär & äpple

Äpple och vinbär och rikligt med socker och kanel gör de här bullarna smått fantastiska.

Ca 40 st 

Ingredienser:
Deg
50 g jäst
3 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
¾ dl strösocker
8 ½–9 dl vetemjöl
100 g smör

Fyllning
200 g smör
2 dl strösocker
2 msk mald kanel
1 äpple
3 dl röda eller svarta vinbär

Pensling
1 ägg, uppvispat
Pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Tillsätt mjölken till jästen och rör så att jästen löser sig.

2. Rör ner ägg, salt, strösocker och hälften av vetemjölet. Dela smöret i tärningar och tillsätt dem tillsammans med det mesta av det resterande vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.

4. Fyllning: Blanda smör, strösocker och kanel i en bunke. Skär äpplet i små tärningar (det behöver inte skalas).

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i två delar och kavla ut varje till en platta, ca 30 x 40 cm.

6. Bred på hälften av fyllningen och strö på hälften av äpple och vinbär. Rulla ihop till en rulltårta. Dela rulltårtan i 20 jämnstora bitar och lägg dem i bakformar. Ställ gärna bullarna i en muffinsplåt, på så vis jäser de uppåt i stället för åt sidorna.

7. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.