Låt alla bullarna samsas 
i samma form och vips har du en vacker butterkaka.

Låt alla bullarna samsas i samma form och vips har du en vacker butterkaka.

Butterkaka med äpple

av Jessica Holm Foto Karin Johansson
Bulla upp till kalas med en verklig klassiker, butterkaka! Receptet ger två butterkakor, vill du bara baka en kaka kan du halvera receptet.

2 st

100 g smör, rumsvarmt
3 ½ dl mjölk
50 g jäst
10 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma 

Fyllning
2 äpplen
2 msk rårörsocker
2 msk mald kanel
50 g smör, rumsvarmt 

Pensling
1 ägg, uppvispat

Garnering
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1.
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på den ljumma vätskan. Rör tills jästen löst sig.

2. Tillsätt vetemjöl, strösocker och kardemumma och blanda ihop till en deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

3. Fyllning: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda rårörsocker och kanel och doppa äppelskivorna i sockerblandningen.

4. Dela degen i två delar och kavla ut dem på mjölat bakbord till rektanglar, ca 30 x 45 cm. Bred på smöret. Fördela äppelskivorna jämnt över degarna.

5. Rulla ihop degarna och skär rullarna i 2 cm tjocka bitar, ca 16 bitar totalt. Lägg bullarna tätt intill varandra i två smörade formar med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i 20–25 min.

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!