Smaken av fikon gifter sig fint med de knapriga nötterna.

Smaken av fikon gifter sig fint med de knapriga nötterna.

Butterkaka med fikon & valnötter

Av Ann-Charlotte Fägerlind

Recept: Butterkaka med fikon & valnötter

Butterkaka med smarrig glasyr fullproppad med valnötter och färska fikon.

INGREDIENSER

Ca 25 st

  • 250 g smör
  • 5 dl mjölk, fingervarm
  • 50 g jäst
  • 3 dl strösocker
  • ½ msk salt
  • 16–17 dl vetemjöl

Fyllning

  • 70 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk mald kanel

Pensling

  • 1 ägg

Glasyr

  • 2 ½ dl farinsocker
  • 2 msk mörk sirap
  • 2 msk mjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 4 färska fikon, i klyftor
  • 75 g hackade valnötter
  • ½ krm salt

Garnering

  • färska fikon, i klyftor

BUTTERKAKA MED FIKON – GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölkblandningen över jästen. Rör om tills jästen har löst sig.
  2. Blanda i socker och salt. Tillsätt mjöl och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt den jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Knåda degen med resten av mjölet och kavla ut den till en rektangel.
  4. Fyllning: Bred på smör och pudra över socker och kanel. Rulla ihop degen och dela den i skivor, ca 2 ½ cm breda.
  5. Lägg bitarna i en långpanna, ca 26 x 35 cm, med bakplåtspapper. Lägg bullarna med ena snittytan uppåt. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda bullarna i 7–10 min eller tills de har fått färg.
  6. Glasyr: Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på medelhög värme under omrörning. Glasyren är klar när den är som sirap i konsistensen. Häll den över bullarna och garnera med fikon.