Garnera gärna lakritscheesecaken med citronmeliss, frystorkade och färska hallon.

Garnera gärna lakritscheesecaken med citronmeliss, frystorkade och färska hallon.

Cheesecake med lakrits & citron

av anna nordh foto thomas hjertén
En läcker cheesecake med saltlakrits och syrlig citron i underbar kombination.

Ca 8 bitar

Botten
175 g digestivekex
80 g smör, smält
1 msk lakritspulver

Fyllning
3 äggulor
1 ½ dl strösocker
2 citroner
500 g färskost, t ex Philadelphia
1 dl crème fraiche

50 g vit choklad

Lakritssås
3 msk lakritspulver
1 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
1 msk strösocker
40 g mörk choklad
15 g smör

GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. Lägg smulorna i en bunke och rör ner smör och lakritspulver.

2. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.

3. Fyllning: Vispa äggulor och strösocker. Riv ner skalet från två citroner och pressa saften ur en. Blanda ner färskost och crème fraiche.

4. Smält chokladen och vänd ner den i smeten. Häll -smeten på bottnen och frys kakan
i minst 4 tim.

5. Lakritssås: Koka upp alla ingredienser i en kastrull och låt det koka på svag värme. Såsen är klar när den börjar tjockna. Låt den svalna helt innan den hälls på tårtan. Garnera gärna med färska och frystorkade hallon.