Recept: Cheesecake med saffran
INGREDIENSER
Ca 10 bitar
Botten
- 150 g pepparkakor
- 75 g smör, osaltat
Fyllning
- 4 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 200 g färskost, t ex Philadelphia
- 4 dl vispgrädde
- 1 pkt saffran, ½ g
Saffransgelé
- 2 gelatinblad
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- ½ pkt saffran, ¼ g
Garnering
- pepparkakor
- minimaränger
- saffranssocker (½ pkt saffran mortlat med strösocker)
GÖR SÅ HÄR:
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på en kvadratisk form med löstagbar kant, ca 19 x 19 cm. Spänn åt kanten och klipp bort papperet runt om. Det går även bra med en rund form, ca 24 i diameter. Smörj kanterna.
- Krossa pepparkakorna till små smulor med en mixer eller i en matberedare.
- Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut blandningen i formen och låt den vila i frysen i 1 tim.
- Fyllning: Separera äggen i gulor och vitor i var sin skål. Vispa ihop gulorna med sockret tills det blir pösigt. Tillsätt färskosten och rör till en jämn smet.
- Vispa grädden tillsammans med saffran och vänd ner det i äggsmeten. Vispa äggvitan till skum och vänd försiktigt ner den.
- Häll smeten ovanpå bottnen och låt den stå i frysen i ett par timmar eller tills den har stelnat.
- Saffransgelé: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Koka ihop socker, vatten och saffran i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet och lägg det i den varma sockerlagen. Rör om. Låt gelén svalna lite och häll den sedan på tårtan. Låt tårtan stå i frysen en stund till.
- Ta fram cheesecaken en stund innan servering. Garnera den ev med minimaränger i olika färger, pepparkakor och saffranssocker.