Underbart god och läcker skaldjurstårta med lax.

Underbart god och läcker skaldjurstårta med lax. Den passar utmärkt till förrätt, vickning eller på buffébordet. Du kan förbereda den och förvara den i frysen – utan garnering. Ta då fram den i god tid och ställ den i kylen.

Recept: Smörgåstårta med skaldjur

INGREDIENSER

Ca 8 bitar

Botten

  • 100 g smör, smält
  • 250 g kavring

Fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 450 g räkor, skalade
  • 170 g kräftstjärtar
  • 200 g kallrökt lax
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 1 burk stenbitsrom, ca 80 g
  • 1 kruka färsk dill, finhackad
  • 1 msk citronsaft
  • salt & nymald svartpeppar

Garnering

  • ca 200 g räkor, skalade
  • 4 skivor kallrökt lax
  • 1 burk stenbitsrom eller löjrom
  • 2 kokta ägg
  • ca 5 cm gurka i skivor
  • dillvippor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Mixa kavringen i en matberedare och tillsätt det smälta smöret.
  2. Sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, 22–24 cm i diameter, med smorda kanter. Tryck ut brödsmulorna i formen. Ställ den kallt i ca 15 min.
  3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min.
  4. Grovhacka räkorna och kräftstjärtarna. Strimla laxen till små bitar.
  5. Vispa crème fraichen och blanda ner gräddfil, räkor, kräftstjärtar, lax, dill, rom och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  6.  Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme med ½ msk vatten. Rör ner gelatinet i en fin stråle i skaldjursblandningen.
  7. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck formen och ställ cheesecaken kallt i minst 5 tim.
  8. Garnera med räkor, laxskivor rullade till rosor, rom, äggklyftor, gurkskivor och dillvippor.

Till detta recept rekommenderar vi den här produkten från Kökets Favoriter:
Grädda tårtan i denna fina springform!

NUVARANDE Smörgåstårta med skaldjur
NÄSTA Punschrulltårta