Cheesecakebrownie

Cheesecakebrownie med hallongrädde

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
Saftig brownie, krämig cheesecake och fluffig hallongrädde – allt gott i en bit.

Ca 18 bitar

Brownie
200 g mörk choklad
200 g smör, rumsvarmt
250 g florsocker
3 ägg, rumsvarma
110 g vetemjöl

Cheesecake
400 g färskost, t ex Philadelphia
150 g florsocker
½ tsk vaniljextrakt
2 ägg, rumsvarma

Hallongrädde
3 dl vispgrädde
100 g florsocker
150 g hallon, färska eller frysta & tinade

Garnering
hallon, färska

Gör så här
1. Brownie: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 22 x 33 cm. Smält chokladen över vattenbad.

2. Vispa smör och florsocker krämigt med elvisp i en bunke.

3. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa efter varje.

4. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och vispa kraftigt så att smeten blir helt slät.

5. Häll långsamt ner den smälta chokladen samtidigt som du vispar. Klicka i smeten i formen och jämna till ytan.

6. Cheesecake: Vispa färskost, florsocker och vaniljextrakt på låg hastighet med elvisp till en slät smet.

7. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa tills smeten är helt slät. Häll smeten ovanpå browniesmeten och jämna försiktigt till ytan.

8. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min eller tills cheesecakelagret känns fast och är lätt gyllenbrunt längs kanterna. Låt kakan kallna helt. Täck därefter över den och låt den stå kallt i minst 2 tim, gärna över natten.

9. Hallongrädde: Vispa grädde, florsocker och hallon med elvisp tills grädden är ganska tjock men inte helt fast.

10. Lyft kakan ur formen. Skär den i rutor. Bred en rejäl klick hallongrädde ovanpå varje bit. Garnera kakan med hallon.

Etiketter: hallon, afternoon tea