Chokladsufflé i blå mugg

Lyxig chokladdessert som gärna serveras med en klick grädde.

Choklad- & apelsinsufflé

av roy fares thomas hjertén

Recept på choklad- & apelsinsufflé

Lyxig dessert med smak av choklad och apelsin.

INGREDIENSER

7 st

Till pensling

  • smör
  • strösocker

Sufflé

  • 150 g mörk choklad, 70 procent, hackad
  • 200 g vispgrädde (2 dl)
  • 220 g ägg, delade i gulor & vitor (4 st)
  • 1 apelsin, skalet
  • 5 g maizena majsstärkelse (1 tsk)
  • 5 g kakao
  • 85 g strösocker (1 dl)

GÖR SÅ HÄR

  1. Pensla rumsvarmt smör jämnt i suffléformarna, ca 7 cm i diameter, dra med penseln uppåt i formen. Häll i strösocker, vänd runt så att all yta är ordentligt täckt av socker.
  2. Smält chokladen försiktigt i mikron. Värm upp grädde, äggula, apelsinskal, maizena och kakao på medelvärme under konstant omrörning tills det tjocknat till en kräm, häll det över chokladen och blanda väl till en glansig kräm.
  3. Vispa upp äggvitan till ett hårt skum i maskin eller med elvisp, tillsätt lite i taget av strösockret, vispa till en fast och glansig maräng. Vänd försiktigt ner chokladkrämen med slickepott i två omgångar.
  4. Fyll en spritspåse med smeten. Fyll formarna ända upp till kanten och ställ in dem i kylskåp i minst 1 tim. Sätt ugnen på 190 grader, varmluftsugn, eller 210 grader, vanlig ugn.
  5. Grädda suffléerna i 9–11 min, beroende på storlek på formarna. Servera desserten direkt.