Den höga choklad- och jordnötstårtan blir extra vacker med några jordnötter på toppen och ett spetsband runt om.

Den höga choklad- och jordnötstårtan blir extra vacker med några jordnötter på toppen och ett spetsband runt om.

Choklad- & jordnötstårta

Av Cecilia Möller

Med saftiga chokladbottnar och mjuk nötig fyllning blir tårtan himmelskt god.

12–16 bitar

Botten
4 ½ dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljpulver
1 tsk salt
3 ägg
1 dl rapsolja
2 dl mjölk
2 ½ dl jordnötssmör, utan bitar
2 dl vatten, kokhett

Fyllning
300 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl jordnötssmör, saltat
½ tsk vaniljpulver
500 g florsocker

Garnering
några jordnötter, salta & rostade

Gör så här
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke.

2. Blanda ägg, rapsolja, mjölk och jordnötssmör i en skål och rör ner det i mjölblandningen. Tillsätt vattnet och rör till en jämn smet.

3. Fördela smeten i två eller tre springformar (2 st 20 cm i diameter, eller 3 st 15 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 30–35 min. Känn efter med en provsticka om bottnarna är klara, stickan ska komma upp torr.

4. Låt bottnarna svalna i formarna i 10 min innan de tas ut och får svalna helt på galler. De kan med fördel plastas in och stå i rumstemperatur till dagen efter. Skär till bottnarnas ovansidor jämna före montering.

5. Frosting: Blanda smör och jordnötssmör till en jämn smet. Rör ner vaniljpulver och blanda försiktigt ner florsockret, lite i taget.

6. Montering: Placera första bottnen med den tilljämnade ytan nedåt på ett tårtfat. Bred ut ett rejält lager med frosting. Gör likadant med alla bottnar och avsluta med att täcka hela tårtan med frosting.

7. Garnering: Lägg några jordnötter på toppen.