Sätt choklad i fokus när du bakar till påskens alla fikastunder. Unna dig en riktigt smarrig chokladbomb!

Recept: Chokladbomb

INGREDIENSER

Ca 16 små bitar 

Botten

  • 4 mellanstora ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 100 g mörk choklad, 70 procent

Fyllning

  • 100 g mörk choklad, 70 procent
  • 2 dl vispgrädde

Chokladglasyr

  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 100 g mörk choklad, 70 procent
  • 100 g smör

Garnering

  • 600 g chokladägg (på bilden Lyckoägg från Konfekta)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt grädden och blanda ihop.
  2. Blanda och sikta ner bakpulver, kakao och vetemjöl i äggblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Hacka och smält chokladen över vattenbad. Häll den i smeten och rör den jämn.
  4. Smöra och bröa en springform, 16 cm i diameter och 13 cm i höjd.
  5. Häll smeten i formen och grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 50 min. Känn med en provsticka för att se om bottnen är färdig, den ska inte vara kladdig. Låt den svalna i 10 min innan formen tas bort.
  6. Förvara bottnen i rumstemperatur under plast över natten, eller en stund i kylskåpet så att den smular mindre när den skärs.
  7. Fyllning: Hacka chokladen i mindre bitar. Värm försiktigt grädden i en kastrull på svag värme (den får inte koka.) Tillsätt chokladen och rör tills blandningen blir jämn.
  8. Ställ in fyllningen i kylskåp i ca 1 tim tills den blir sval. Vispa sedan fyllningen krämig.
  9. Glasyr: Koka ihop grädde och sirap i en kastrull. Hacka chokladen. Tillsätt den och smöret i kastrullen. Låt det smälta och rör glasyren jämn. Sätt in den i kylen i ca 2 tim så att glasyren kallnar och tjocknar.
  10. Montering: Skär tårtbottnen i 4 delar med en vass kniv. Lägg det översta lagret nedåt på ett tårtfat och bred på 1⁄3 av fyllningen. Lägg sedan på nästa lager och bred ut fyllning. Fortsätt tills tårtan är färdig-monterad.
  11. Ta fram chokladglasyren ur kylen och bred den på tårtan. Använd gärna en palett och försök att få glasyren jämn.
  12. Garnera tårtan genom att trycka dit chokladäggen.
  13. Förvara tårtan i kylskåpet. Servera den gärna med vispad grädde och eventuellt rårörda hallon.
NUVARANDE Chokladbomb
NÄSTA Lortgrisar i chokladpudding