Snabba, enkla och supergoda kakor.

Recept: Chokladdoppade lakritskolakakor

INGREDIENSER

Ca 36 st

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2–3 tsk lakritsgranulat
  • 5 dl vetemjöl

Garnering

  • 150 g mörk choklad
  • lakritsgranulat

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, socker och sirap. Vispa tills det blandat sig.
  2. Blanda i bakpulver, vaniljsocker, lakritsgranulat och mjöl. Blanda till en jämn deg.
  3. Dela degen i tre delar och rulla ut varje till en längd på 40 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att det sväller ut så att det är bra att lämna mellanrum.
  4. Grädda längderna mitt i ugnen i 15–20 min. Låt kakorna svalna några minuter. Skär sedan upp dem i sneda bitar, ca 3 cm breda.
  5. Hacka och smält chokladen i mikron eller över vatten-bad.
  6. Doppa ena sidan av kakorna i chokladen, strö på lite extra lakritsgranulat och låt de stelna. Förvara kakorna svalt i lufttäta burkar.
Chokladdoppade lakritskolakakor

Foto: Rasmus Kjellberg

Krispiga lakritskolaskorpor doppade i mörk choklad.

NUVARANDE Chokladdoppade lakritskolakakor
NÄSTA Play doh-lera